Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Роднини в една и съща фирма  (Прочетена 4522 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
vanesa75
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 20

« : Септември 29, 2009, 08:52:40 »

Здравейте,

Знам че роднини по пряка линия или нещо такова не могат да работят в една фирма, не съм наясно точно как е формулирано. Но моят въпрос е друг,първо предисловието
С приятеля ми работим в една и съща фирма,той като длъжност е едно ниво над мен,но аз не съм му пряко подчинена,районът му е в градове които са доста далеч от моя,дефакто ако трябва да се изразя образно ние сме като две отделни семейства живеещи в една къща,поправете ме ако греша.За връзката ни никой не знае,може да предполагат,но нямат доказателства.
Въпросът ми е,ако разберат за нашата връзка могат ли да ни уволнят и по какъв член?
Благодаря предварително
« Последна редакция: Септември 29, 2009, 09:12:37 от Rose » Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #1 : Септември 29, 2009, 09:15:01 »

разсмяхте ме направо. Ухилен

Вие с приятеля Ви да не сте роднини по права линия /няма такова нещо като "пряка линия"/.

Пояснявам: роднини по права линия са син -> баща -> дядо...
Вярвам, че с приятеля ви изобщо не сте роднини, ако е обратното - лошо.

Освен това нямам данни роднини да не могат да работят в една фирма, пък били те и по права линия:) Притесненията Ви са излишни.
Активен

vanesa75
Претендент
**

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Септември 29, 2009, 09:22:31 »

УхиленНе,не сме роднини,но един ден може и да станем Усмивчица,това сега не е важно.Въпросът ми беше дали има законно основание да ни уволнят заради връзката помежду ни,или всичко ще е от завист да речем
Активен
Николай
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

Ел. поща
« Отговор #3 : Септември 29, 2009, 09:43:20 »

Не съм правист, но не съм чул някой да може да съкрати работник защото работи с мъжа/жена си в една фирма. Няма такова правило. Вече според мен ако личните ви взаимоотношения пречат на работата Ви може и да го направят. Никой неможе да съди човек че е намерил половинката си във фирмата. Вече зависи дали когато сте подписали договора няма такава клауза, което пак казвам не съм спецялист.
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #4 : Септември 29, 2009, 09:47:58 »

УхиленНе,не сме роднини,но един ден може и да станем Усмивчица,това сега не е важно.Въпросът ми беше дали има законно основание да ни уволнят заради връзката помежду ни,или всичко ще е от завист да речем
Вие ще сте съпрузи, а не роднини /нито по права, нито по съребрена линия/.
Активен

vanesa75
Претендент
**

Липсва Липсва

« Отговор #5 : Септември 29, 2009, 09:49:29 »

УсмивчицаНие с тебе ще си помагаме взаимно май Ухилен
Да бе знам,но всеки ден излизат нови закони,членове,алинеи та да се застраховам аз,обичам да съм подготвена...както ти казах за нашата юристка,горката онемя като почнах да и цитирам кодекси и членове,но така е,някои хора си мислят че ние обикновените общаци можем само да четем и пишем и ще си умрем простички Усмивчица
Активен
vanesa75
Претендент
**

Липсва Липсва

« Отговор #6 : Септември 29, 2009, 09:50:32 »

Благодаря на Rose за отговорът Усмивчица
Активен
Николай
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

Ел. поща
« Отговор #7 : Септември 29, 2009, 09:53:38 »

Много е права Rose. Така че не се впрегай, а се радвай на мъжа си  и внимаважате с любовта на служебното място.  Готин И за дописаното от теб туко що. Права си и аз на шефовете почнах да им цитирам закони, правила и тем подобни и млъкнаха като стреляни зайци, но късно съм се зачел и сега ме ебават. В закона няма как да забранят това семейство да работи в една фирма. Това вече е самата фирма какви правила има. Затова прочети си трудовия договор с фирмата, ако там няма такава клауза живей си живота. И най вероятно няма.
Активен
vanesa75
Претендент
**

Липсва Липсва

« Отговор #8 : Септември 29, 2009, 09:59:00 »

Естествено,че няма такава клауза,на никой не му идва на акъла,че може да се случи нещо подобно,по скоро всички разсъждават като мен по стария начин(никой не би посмял да има връзка в службата защото изхвърча),но както казах е добре да сме подготвени Усмивчица
Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #9 : Септември 30, 2009, 12:52:32 »

Смотан Смотан Смотан Боже, боже колко лесно се ставало юрист...... сядаш прочиташ 2 члена от кодекса на труда и от тук от там от хорски приказки чуеш нещо и...  готово....... Направо се чудя защо си изгубих толкова години времето  Смотан Смотан Смотан
P.S. Нищо лично спрямо участниците. Просто разсъждавам на глас!  Намигване
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: