Страници: [1] 2   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Неправомерно вдигната лихва по Ипотечен кредит в Уникредит Булбанк?  (Прочетена 23558 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« : Март 27, 2009, 12:44:15 »

Здравейте,

Надявам се че тук можете да ми помогнете.

 
Имам ипотечен кредит в Уникредит Булбанк. Договора е от Юли 2006. Уж имаше фиксирана лихва за целия период и наистина до декември 2008ма не ми е мърдала вноската. И сега изведнъж от 6.48 стана 9.3 или 9.03 (не разбрах по телефона). Имам следните точки в договора и според мен няма как да ми мърдат лихвата:
Лихва за периода от 2006 до 2026: БЛП 3,304% и 3.176% надбавка.
 
По нататък за лихвата в договора пише че подлежи на следните условия:
Дългът по заемната сметка се олихвява с лихвен процент в размер, равен на шестмесечния/ тримесечния EURIBOR, наречен базов лихвен процент, плюс съответната надбавка в размер . на договорената в Раздел I, т.4, годишно. Приложимият шестмесечен/тримесечен EURIBOR се определя два работни дни преди началото на всяко шестмесечие/тримесечие от календарната година и е равен на средния лихвен процент за EURO за срок от 6/3 месеца, публикуван на страниците на EURIBOR 01 на REUTERS в 11.00 часа Брюкселско време, и влиза в сила от първо число на шестмесечието/тримесечието. До края на първия шестмесечен/тримесечен календарен период от сключването на Договора, за EURIBOR се приема средния лихвен процент за EURO /ЕВРО/ за шест/три месеца, публикуван на страница EURIBOR 01 на REUTERS в 11.00 часа Брюкселско време два работни дни преди датата на сключване на този договор и е определен в Раздел I, т.4.1. Към датата на настоящия Договор общият размер на лихвения процент се определя на размера, установен в Раздел I. т.4.1.
2. Договореният лихвен процент, формиран на база шестмесечен/тримесечен EURIBOR 01 не REUTERS ще се променя всяко календарно шестмесечие/тримесечие и считано от датата на промяната - /01.01. и 01.04/'01.01'J, общият лихвен процент по Кредита ще се променя автоматично в съогветствиесприегите изменения при запазване на размера на договорената надбавка, за което с подписването на настоящия договор КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯТ е уведомен н дава неотменяемото си и безусловно съгласие.
 
 
По надолу има още малко за лихвите което не ми е ясно:
За анюитетни вноски - начислявани при годишна база 360/360 дни, лихвата се определя в размера иа годишния лихвен процент равен на действащия и прилаган от Банката за периода на олихвяването • Базов лихвен процент на Булбанк (БЛПБ) визиран в лихвените условия на Булбанк АД за този лихвен период, увеличен със съответната надбавка за редовен дълг, така че за договорения лихвен период от лихвения план да се поддържа общ лихвен процент в размера, установен в т.4.1 а.
11.1.1.1. При кредити, изплащани чрез анюитетни вноски (еднакви всеки месец, включващи главница и лихви към падежа на задължението за плащане на съответната анюитетна вноска), обшият лихвен процент за съответния лихвен период от лихвения план се фиксира в размера по т.4.1а. и не се променя освен, когато пазарните условия водят до необходимост от увеличаването му най^галко с 2 (два) пункта.
 
 
 
 
И още нещо от погасителния план който е неразделна част от договора:
Период за промоционалната лихвена надбавка: Целият срок
Лихвен Индекс: 3.304%
Промоционален лихвен процент: 6.480%
Лихвен процент след промоционалния период: няма
 
 
План: Анюитетни Вноски

Тип: Несезонни Вноски

Месец, в който се отпуска кредита: Юли

Срок на кредита: 20 години

Гратисен период на лихвата: Без гратисен период

Гратисен период на главницата: Без гратисен период

 

 

И пак от погасителния може би едно от най-важните неща:

За кредити с анюитетни вноски: "Настоящият погасителен план е примерен и е изготвен при лихвен процент към дата 1.8.2006. Същият се формира като базисен лихвен процент (лихвен индекс) плюс надбавка съгласно член 4.1.а. от Договора за банков кредит и не се променя, освен когато пазарните условия водят до необходимост от увеличаването му най-малко с два процентни пункта. Изчисленията са направени при условието, че погашенията стартират на първата дата, посочена в плана, имат представената в него структура и кредита е усвоен на датата на изготвяне на погасителния план."

 

 

 
1.аз гледах euribor-a и единственото отместване с два процента е било октомври
 
 
Ще се радвам да получа вашето мнение по този проблем.
« Последна редакция: Март 27, 2009, 02:17:13 от entwickler » Активен

deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #1 : Март 30, 2009, 12:11:48 »

Само да насоча към нещо!
На всякаде в договорът Ви ако забелязвате се отбягва изписването на конкретен лихжен процент или поне на болшинството от местата примерно:
...олихвява с лихвен процент в размер, равен на шестмесечния/ тримесечния EURIBOR, наречен базов лихвен процент...
...лихвата се определя в размера иа годишния лихвен процент равен на действащия и прилаган от Банката за периода на олихвяването...
което значи че с всяка промяна в някои от тези стойности банката си запазва правото да измени съответно и поцента на олихвяване! Никаде не е описано "Лихненият процент за целият период е (примерно) 6% и това е!" Напротив те тайничко са си запазили правото при промяна на БЛП (базовият лихвен процент) или други като приметно EURIBOR и те да променят вашата лихва!
Това за съжаление е един доста често срещан (порочен) подход на банките и много от клиентите късно се осъзнават като през цялото време смятат че са направили едва ли не сделката на живота си с този "евтин" заем! Не че заема Ви е евтин просто израз!
Помнете хора НЯМА БАНКА КОЯТО ДА СЕ ПРЕЦАКА и НИКОГА ЗАЕМА ВИ НЕ Е ТОЛКОВА ИЗГОДЕН КОЛКОТО ВИ ГО ПРЕДСТАВЯТ! То затова е заем ! Съжалявам!
Активен
entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #2 : Март 30, 2009, 02:01:29 »

И аз така съм си мислил винаги.
Но в моя договор според мен банката се е прецакала. Фактът че 3 месеца не отговарят на жалбата ми също ме навежда към това. Както и че не отговарят и на банков надзор от БНБ. Ако проявявате интерес мога и целият договор да ви пратя сканиран + жалби и т.н.
Активен

deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #3 : Март 31, 2009, 03:35:15 »

ами всъщно от това което сте написали тук не разбрах че и жалба сте пускали и още по малко за какво, но както и да е! Затова и всъщност коментирах само по отношение на лихвеният процент че имат право! А за какво всъщност сте се жалили!?
Активен
entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #4 : Април 01, 2009, 09:58:40 »

написах им жалба, с която изразявам несъгласието си с вдигнатата лихва и искам обяснение как са получили този процент. Вече 3 месеца нямам отговор. Изпратил съм и жалба до Банков надзор във връзка с това, че Булбанк не отговаря изобщо на моето запитване.
Активен

entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #5 : Април 01, 2009, 10:09:07 »

Току що разговарях с отдел Жалби в Булбанк и ми казаха, че има някакво положително развитие и ще ме извикат на среща. Допуснали са "техническа грешка в системата", което е разбираемо и се случва. Да видим. Аз ще настоявам за писмен отговор на жалбата така или иначе.
От цялата работа научих доста неща.
Активен

Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #6 : Април 01, 2009, 10:11:16 »

Чудесна новина Усмивчица
Активен

deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #7 : Април 01, 2009, 02:50:24 »

ММ даа чудесна наистина за сега! Усмивчица
само да се види сега какво точно влагат е думите "техническа грешка в системата" и в чия полза ще е "улавянето" й!
Иначе усшех надявам се сме Ви били полезни!  Намигване
Активен
entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #8 : Април 05, 2009, 11:33:43 »

утре е срещата. След като ми звъннаха от търговски отдел казаха, че има "положително" решение по случая. Ще видим за кого... Написал съм си доста въпроси към тях. Ще ви пиша утре или вдругиден какво се е случило
Активен

entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #9 : Април 06, 2009, 11:10:49 »

Ходих, срещнах се с Директора на клон Света Неделя. Тя малко не беше подготвена. Искат да подпиша анекс в който да си сложат 1 процент отгоре + euribor (този път едномесечен) + надбавката (тази, която и сега е в договора). Ще ме компенсират за сгрешените неща от 28 ноември насам. Чакам писмено всичко да дойде и ще ви моля пак за съвет.
Аз им казах, че си имам договор. Те казаха, че не им е изгоден (дори и фирмите се съгласявали да подписват нови договори за кредит). Новия договор бил "взаимноизгоден" Усмивчица. Питах, ги какво става ако не съм съгласен да подпиша анекса: Отговор: "или рефинансирате или ще откажем да обслужваме кредита" . Втората част на отговора ми е много интересна и ще се радвам да видя коментар от вас:)
Активен

deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #10 : Април 07, 2009, 02:15:53 »

Здравейте,
това пък като условия " или или " малко...... ми звучи прекалено притискащо. Ами да видим какво толкова "взаимно изгодно" ще Ви предложат! Усмивчица
Активен
entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #11 : Април 07, 2009, 02:17:52 »

доколкото разбрах след разговор с човек работил дълго време в Банка на висока позиция, те нищо не могат да направят и мога да си остана на този договор.
Активен

deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #12 : Април 07, 2009, 02:28:26 »

То това е повече от ясно в противен случай нали се сещат че Вие можете да ги съдите и то солено да им излезе! Въпроса е че пробват на сервитьорският принци "АКО МИНЕ!"  Ухилен
Активен
entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #13 : Април 07, 2009, 02:31:41 »

ами няма да мине.
Между другото искам да похваля и българските институции.
КЗП им изпратих по email нещата (не ми върнаха входящ номер) и мислех че нищо не е станало. Но днес ми звъннаха и казаха че са получили отговор от Булбанк и банката открила грешка и т.н.
Както и БНБ банков надзор които също им пратиха писма. Така, че съм доволен, че все пак има някаква подкрепа.
А относно КЗП: казаха, че по принцип с ипотечни кредити не се занимават, но все пак обработили и моя случай. Споменаха, че ипотечните кредити били по друг закон оформени нормативно.

Активен

deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #14 : Април 07, 2009, 02:38:50 »

По принцип правилно са Ви казали колегите от КЗП т.к. тяхният смисъл на съществуването им е да разглеждат случай на потребители по смисъла на ЗЗП:
"Чл. 1. (1) Този закон урежда защитата на потребителите, правомощията на държавните органи и дейността на сдруженията на потребителите в тази област.
(2) Целта на този закон е да осигури защита на следните основни права на потребителите:
1. право на информация за стоките и услугите;
2. право на защита срещу рискове от придобиването на стоки и услуги, които могат да застрашат живота, здравето или имуществото им;
3. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., бр. 102 от 2008 г.) право на защита на икономическите им интереси при придобиването на стоки и услуги при нелоялни търговски практики и способи за продажба, неравноправни договорни условия и предоставянето на гаранции за стоките;
4. право на обезщетение за вреди, причинени от дефект на стоки;
5. право на достъп до съдебни и извънсъдебни процедури за разрешаване на потребителски спорове;
6. право на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им;
7. право на сдружаване с цел защита на интересите им;
8. право на представителство пред държавните органи, вземащи решения по въпроси, които ги засягат" а за кредитите наистина друг нормативен акт се занимава но все пак наистина Браво похвално! Усмивчица
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #15 : Април 09, 2009, 05:00:43 »

Поздравявам Ви Вас двамата. Това е може би първата добре развита и наистина полезна тема във форума на LawsBg. Усмивчица
Активен

deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #16 : Април 10, 2009, 09:46:58 »

Благодарско, колега!  Смотан Смотан Намигване
Активен
FLUKY
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« Отговор #17 : Май 11, 2009, 08:37:48 »

при мене се случи същото договора с почти нищо не се различава от по горния.
Също е в EURO, но най интересното е че след вдигането на кредита с 1% то от този месец кредита ми е се увеличи с още 3%, аз съм го подписал на EURIBOR 4.101 + надбавка 2.339 = 6.44%, в момента EURIBOR е под 1% с тези надбава от 4 % която те си е имислят кредита не ми пада а дори се вдига ей това не мога да разбера @?@

  Къде мога да изпратя жалба /адрес/ и коя институция защитава потребителите на кредити.
  Аз съм от Пловдив и бих искал да се свържа и с други потърпевши.
Активен
entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #18 : Май 11, 2009, 10:03:06 »

Първо се подава жалба в самата банка. След това в Банков надзор в БНБ. Погледнете договора дали не пише че лихвата само расте. На мен ми предложиха един анекс в който пишеше че базовия лихвен процент нараства при промяна на euribor и никъде не се споменяваш намаляване!!!
Активен

deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #19 : Май 13, 2009, 03:43:12 »

я виж уважаемият entwickler като вече си е напатил стана почти експерт в банковото кредитиране Смотан Намигване! Да прав си иначе наистина подайте първо жалба до банката да видим какво ще отоговорят, но не забравяйте внимателно да си прочетете договора да няма някоя клаузичка с която бърза да Ви затворят устата! Питай патило не питай старило! Смотан Намигване
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: