Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Запор върху трудовото възнаграждение  (Прочетена 4514 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
vanesa75
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 20

« : Септември 21, 2009, 11:01:36 »

Здравейте,
Въпросът ми е какъв процент максимално може да се удържа от заплатата ми при запор,при  условие ,че имам дете и удръжките върху брутната заплата ли се смятат или върху нетната.Питам това,защото в ГПК пише,че първо се приспадат данъците и осигуровките и тогава се смята сумата за запор,която не може да е повече от една трета при условие че отглеждам дете,вярно ли е това или аз не съм разбрала правилно.Проблемът е че като си гледам фишът,удръжките са горе долу една трета но върху брутната заплата,а аз не получавам нея,а нетната,нали така.Моля разяснете ми тази каша.Благодаря
« Последна редакция: Септември 22, 2009, 11:02:27 от Rose » Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #1 : Септември 21, 2009, 02:20:18 »

Чл. 446. (1) казва: Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само
от това което сте написали не става ясно Вие влизате ли в тази категория, в смисъл такъв заплатата Ви над минималната ли е! Ако е така, ако е над минималната то да приспадат се данъците и други и след това се определя размера на отдръжката съответно:
1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;
2. ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа;
3. ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа;
4. ако осъденото лице получава над 1200 лв. месечно - горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа.
т.е. ако брутно вземате 400 лева то нетното ще е от порядъка на 300 и нещо следователно попадате в т.2 и така  Усмивчица
Активен
vanesa75
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 20

« Отговор #2 : Септември 21, 2009, 02:36:28 »

Да заплатата ми е 730 бруто,но запора е 250лв,както и да ги смятам излиза че запора е върху брутната заплата.Какво ще ме посъветвате в такъв случай? Тъжен
Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #3 : Септември 21, 2009, 09:43:44 »

Ами моят съвет е да отидете при съдия изпълнителя и да му обясните ситуацията като се позовете на този член от ГПК вероятно той ще ви посъветва какво да правите!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: