Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Съдебна делба на имот  (Прочетена 4825 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
tonix
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« : Септември 20, 2009, 12:09:12 »

Здравейте, предстои ми съдебна делба на имот. Наел съм си адвокат, но бих искал да представя случая си тук, за да получа повече мнения от практиката и за да знам какво мога да очаквам.
1. Преди време закупих с приятелката си имот, като аз заплатих 3/4 от сумата. В нотариалния акт фигурират имената и на двамата, но без установени квоти. Аз единствен имам банков документ за директно преведени пари на продавача, но на занижена цена. Имам и друг документ от същата банка, от същия ден и час на покупко-продажбата - с който платих истинската цена. Приятелката ми също има бордеро, че е теглила сума същия ден и час, с която плати /на ръка/ нейната 1/4.
Разбрах, че щом не са упоменати квотите, се приема 50/50. Реално ли е да се надявам, че може да ми бъде присъден по-голям дял от 1/2, като аз претендирам за 3/4 - толкова, колкото съм заплатил реално!
2. Имота беше ремонтиран от мен лично, като пари за ремонта сме давали и двамата. Приключихме взаимоотношения и аз заминах за чужбина за няколко месеца. Като се върнах, разбрах, че за всичките разходи тя е вадила фактури на фирмата си - ЕТ... и сега ги представя като нейни лични.
Успокоиха ме, че фактури, извадени на името на фирма /юридическо лице/ не се отнасят до лицата собственици на имота. Вярно ли е това?
3. В момента тя настанила фирмения си офис в имота и го ползва, но отказва да плаща наем, които съм и предявил. С мотива, че имота е в ремонт и няма акт 16. Тя има интерес да бави делото и да ползва имота.
Какво мога да направя, за да защитя интересите си, инвестицията си, вложения труд и време?
БЛАГОДАРЯ ВИ
« Последна редакция: Септември 20, 2009, 02:07:42 от Rose » Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #1 : Септември 21, 2009, 02:09:25 »

По принцип да закона презумира в случая при не опоменати квоти че се дели 50/50! Но все пак всичко е въпрос на доказване а адвоката Ви това го знае така че му се доверете всичко е възмовно в едно дело!
Активен
Poli
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 42

Не носи дънки :)

« Отговор #2 : Октомври 04, 2009, 12:51:14 »

Здравейте, предстои ми съдебна делба на имот. Наел съм си адвокат, но бих искал да представя случая си тук, за да получа повече мнения от практиката и за да знам какво мога да очаквам.
1. Преди време закупих с приятелката си имот, като аз заплатих 3/4 от сумата. В нотариалния акт фигурират имената и на двамата, но без установени квоти. Аз единствен имам банков документ за директно преведени пари на продавача, но на занижена цена. Имам и друг документ от същата банка, от същия ден и час на покупко-продажбата - с който платих истинската цена. Приятелката ми също има бордеро, че е теглила сума същия ден и час, с която плати /на ръка/ нейната 1/4.
Разбрах, че щом не са упоменати квотите, се приема 50/50. Реално ли е да се надявам, че може да ми бъде присъден по-голям дял от 1/2, като аз претендирам за 3/4 - толкова, колкото съм заплатил реално!
2. Имота беше ремонтиран от мен лично, като пари за ремонта сме давали и двамата. Приключихме взаимоотношения и аз заминах за чужбина за няколко месеца. Като се върнах, разбрах, че за всичките разходи тя е вадила фактури на фирмата си - ЕТ... и сега ги представя като нейни лични.
Успокоиха ме, че фактури, извадени на името на фирма /юридическо лице/ не се отнасят до лицата собственици на имота. Вярно ли е това?
3. В момента тя настанила фирмения си офис в имота и го ползва, но отказва да плаща наем, които съм и предявил. С мотива, че имота е в ремонт и няма акт 16. Тя има интерес да бави делото и да ползва имота.
Какво мога да направя, за да защитя интересите си, инвестицията си, вложения труд и време?
БЛАГОДАРЯ ВИ

Готин
Активен
калоянова
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« Отговор #3 : Юни 15, 2014, 06:44:15 »

Моля, да ми кажете какво е Вашето мнение по моя казус - в парцел на дядото на моя доверител след смъртта му, родителите на доверителя ми са надстроили по време на брака си втория етаж и тавана на къщата. След това е била извършена съдебна делба между децата на дядото на моя доверител - двама сина /между които е и бащата на моя доверител/ и сестра им на дворното място и на къщата, състояща се от два етажа и таван, при което в дял на бащата на моя доверител е бил предоставен втория етаж от къщата, съответната част от тавана, и от двора, като същият е бил осъден да заплати за уравнение дела на сестра си - 2700 лева. След смъртта на съпругата си - майка на моя доверител, баща му е прехвърлил срещу задължение за издръжка и гледане 3/4 ид.части от имота, който е получил в свой дял след делбата на дъщеря си и на внука си. След смъртта на майката, сестрата е извършила отказ от дела на майка си. Сега сме в процес на делба на имота. Аз считам че имотът следва да се подели при квоти - 1/4 ид.част - за моя доверител /които е получил след смъртта на майка си, поради отказ от наследство от сестра му/ и 3/4 ид.части от имота за сестра му и племенника му /получени от тях от бащата срещу задължение за идръжка и гледане/. Доводите ми в тази насока са, че макар и този имот да е бил получен в дял на бащата при съдебна делба, той е бил построен по време на брака със съпругата му и средствата са били осигурени изцяло от нейната майка след продажба на съсобствен неин имот с дъщеря й, за което сме представишли писмени доказателства - нотариални актове. Етажът е построен след смъртта на дядото, чиято собственост е бил парцела. Колегата обаче счита, че е налице влязло в сила решение за делба между бащата и другите наследници на дядото, вторият етаж е бил предоставен в негов дял и той е държал парично уравнение, поради което съсобственост била възникнала само върху паричното уравнение, независимо, че този втори етаж бил построен след смъртта на дядото, по време на брака между родителите на моя доверител, а целия втори етаж била негова лична собственост. Аз смятам, че тази съдебна делба нас не ни обвързва, нито пък обвързва неговата съпруга, тъй като тя не е участвала в тази делба. Смятам също, че не е пречка в тази делба да искаме делба на получения в дял имот от бащата, но твърдейки че имотът е бил съсобствен между съпрузите, а не негова лична собственост и че съсобственост възниква не само върху частта на паричното уравнение, а върху целия имот, поради изключителния принос на майката, която е осигурила финансовите средства за построяването на етажа чрез майка си, които са продали свой съсобствен имот.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: