Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Tрудов договор по чл. 114 КТ - трудов стаж?  (Прочетена 5533 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
aHHa
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Август 26, 2009, 10:41:54 »

Вярно ли е, че от 2009г. трудовия договор за до 40 часа/5 дни в месеца вече се признава за трудов стаж? И ако да - къде точно го пише?
Благодаря
« Последна редакция: Август 27, 2009, 09:50:27 от Rose » Активен
Yo
Модератор
Самурай
****

Карма: +12/-0
Липсва Липсва

Пол: Жена
Публикации: 103« Отговор #1 : Август 27, 2009, 03:20:32 »

Въпросът се урежда от чл. 351 - 356 от Кодекса на труда и Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж. Аз не мога да открия някакви такива изменения от 2009г., за каквито говорите. Чл. 9 на Наредбата продължава да гласи, че:

Чл. 9. (1) Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години.
(2) За един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време или установеното за тях с решение на Министерския съвет намалено работно време.
(3) При подневно изчисляване на работното време, когато са изработени всички работни дни за съответния месец, той се признава за пълен.
(4) При изработени през отделни месеци на годината по-малко от работните дни трудовият стаж се признава за толкова месеца, колкото се получават, като общият брой на изработените дни през тези месеци се раздели на 21 при петдневна работна седмица и на 25 при шестдневна работна седмица. Към изчисления по този начин трудов стаж се прибавят и изработените през годината пълни месеци по реда на ал. 3.
(5) Трудовият стаж на работниците и служителите, работещи при сумирано изчисляване на работното време, се определя, като изработените часове по графика за периода на сумирането, след превръщане на нощните часове в дневни за смените с повече от 4 нощни часа, се разделят на установената за тях нормална продължителност на дневното работно време. Определеният по този начин трудов стаж не може да бъде по-голям от броя на работните дни за периода на сумирането.
Активен

Don't trouble troubles until troubles trouble you!
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: