Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Двойно гражданство  (Прочетена 5560 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ruskiq_tzar
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Август 21, 2009, 05:41:53 »

Аз съм постоянно пребиваващ чужденец в България. Интересувам се дали може да ми бъде издадено двойно гражданство. Аз съм Руски гражданин - майка ми е рускиня, баща ми е българин. Роден съм там, но имам и ЕГН. От 1999г. съм с постоянен адрес в България.
Каква процедура трябва да следвам? Моля помогнете... Благодаря предварително!
Активен
qwerty
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« Отговор #1 : Октомври 15, 2009, 11:16:13 »

Тый като баща ти е българин събираш следните документи :

Списък на необходимите документи за придобиване на българско гражданство от лица от български произход

На основание чл.15 от ЗБГ

1. Молба от лицето по образец - Приложение № 1 към Наредба № 1от 1999 г. за прилагане на Глава пета от Закона за българското гражданство. Молбата трябва да бъде написана на български език.

2. Препис от акта за раждане или дубликат на удостоверение за раждане, издаден от съответния български или чуждестранен компетентен орган.

3. Свидетелство за съдимост от Република България и от страната, чийто гражданин е молителят. Ако той трайно пребивава в трета държава, представя свидетелство за съдимост и от местните чуждестранни органи.

4. Документ от прокуратурата, че срещу молителя няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер, ако лицето живее постоянно в Република България.

5. Медицински документ, издаден от лекарска консултативна комисия (ЛКК) на лечебното заведение, обслужващо лицето по местоживеене, удостоверяващ, че лицето не страда от остри заразни и инфекциозни заболявания по чл. 61, ал.1 от Закона за здравето, психични заболявания по чл.146, ал.1, т.1 и 2 от Закона за здравето, както и от предаваните по полов път болести. При липса на ЛКК документът се издава от общоболничната ЛКК на съответната болница. Този документ се издава от съответните чуждестранни органи, ако молителят живее в чужбина.

6. Декларация по образец, съгласно Приложение № 4 към Наредба №1.

7. Актуална фотоснимка паспортен формат– 1 брой.

8. Фотокопие на документ, удостоверяващ самоличността на молителя.

9. Официален документ, издаден от български или чуждестранен компетентен орган въз основа на акт за раждане, регистър на населението и др., в който се съдържат данни относно българския произход на лицето или на неговите възходящи, а при невъзможност да се представи такъв документ – удостоверение за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина.

10. Вносна бележка за платена държавна такса в размер на 3 лв.; за учащите се до 26 г. възраст - 1 лв. при представяне на Уверение от ВУЗ. Сумата се внася по сметка БНБ – ЦУ, Министерство на правосъдието, сметка № 3000173700, БИН – 6301301084, Банков код – 66196611. Сумата се внася в ДСК.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: