Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Получаване на българско гражданство  (Прочетена 12959 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
sezo.79
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 4


Ел. поща
« : Август 21, 2009, 08:54:00 »

Казусът е следният :
   
     Преди 7 години иркски гражданин получава право на пребиваване в Холандия , основава свой бизнес там и се жени за българка. В момента жена му и двете му деца имат българско гражданство , но той не. Годишно семейството пребивава в България не повече от 2 месеца , но човекът има желание да получи българско гражданство и да започне бизнес тук.

  Въпросът е дали е възможно , какви са условията за това и към кого да се обърне за помощ    ( срещу заплащане разбирасе) ?

 Предварително благодаря за вашето внимание.
Активен
deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #1 : Август 21, 2009, 10:10:11 »

Здравейте,
да възможно е! Още повече след като има сключен граждански брак с българка. Според ЗБГ (Закон за българско гражданство:
.....Чл. 12. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, ако към датата на подаване на молбата за натурализация:
1. е пълнолетно;
2. преди не по-малко от 5 години е получило разрешение за постоянно пребиваване в Република България;
3. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу него няма образувано наказателно производство за такова престъпление, освен ако е реабилитирано;
4. (изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) има доход или занятие, което му дава възможност да се издържа в Република България;
5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) владее български език, което се установява по ред, определен с наредба на министъра на образованието и науката, и
6. (нова - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) е освободено от досегашното си гражданство или ще бъде освободено от него към момента на придобиване на българско гражданство.
Чл. 13. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице, което не е български гражданин, отговаря на условията по чл. 12, т. 1, 3, 4, 5 и 6 и преди не по-малко от 3 години към датата на подаване на молбата за натурализация е получило разрешение за постоянно пребиваване в Република България, може да придобие българско гражданство, ако отговаря и на едно от следните изисквания:
1. не по-малко от 3 години има и продължава да е в законно сключен брак с български гражданин......

Съответно трябва да се докажат доходи, липса на висящи наказателни производства и т.н. Също така се заплащат и държавни такси! Пише се молба до Министъра на правосъдието прилагат се документи и др.( http://www.mfa.bg/bg/files/pdf/Molba_pridobivane_-18.pdf ) (За справка ЗБР, ЗГР, НАРЕДБА № 1 от 19.02.1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство)
А по отношение на бизнеса, той и сега може да си го развива и без българско гражданство. (Примерно като си регистрира едно ЕООД)!
Но да отидете по добре при адвокат в населеният град в който сте и той ще Ви даде подробна информация за вашият конкретен случай!
Успех  Намигване
Активен
sezo.79
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 4


Ел. поща
« Отговор #2 : Август 21, 2009, 12:06:47 »

Още веднъж много благодаря.
Активен
budinka
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


Ел. поща
« Отговор #3 : Юни 17, 2015, 10:49:01 »

Здравейте казусът е следния : Мъж има подадени документи за българско гражданство в Министерството на правосъдието, интервюто му е минало след което документите му са върнати за допълнителна проверка, а преписката му е прекратена защото е изпуснал срока, от 2 месеца за да представи допълнителни удостоверения. Възможно ли е процедурата да продължи от там където е спряла, или трябва да започне всичко от начало поради факта, че е изпуснал срока ?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: