Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Смяна на фамилия и осиновяване  (Прочетена 3637 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
veny
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

Ел. поща
« : Юли 22, 2009, 02:01:49 »

Здравейте.Имам следния въпрос - Дъщеря ми скоро ще направи 14 години и й престои изваждане на лична карта. Тя иска да си смени фамилията - разведена съм с биологичният й баща/чиято фамилия носи/ от 11 години, от 10 год. съм семейна за втори път. Биологичният й баща от три години не е плащал издръжка и от 4 год. не я е виждал. Не знаем къде живее.  Тя иска да носи фамилията на вторият ми съпруг, защото него смята за свой баща - се факто той я гледа и се грижи за нея от три годишна. Възможно ли е това и какви стъпки трябва да предприемем за смяна на фамилията й?
Имам и още един въпрос - мъжът ми иска да я осинови/припознае за свое дете/.При жив биологичен родител възможно ли е това, чувала съм за т.нар. частично осиновяване.
Предварително благодаря.
Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #1 : Юли 23, 2009, 09:52:20 »

Здравейте според мен трябва да започнете въпросите по обратен ред!
Т.к. за да се смени фамислията по ЗГР (закон за гражданската регистрация) има специлани условия за това Чл. 14. (1) от ЗГР казва: "Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго" и т.к. тя си има биологичен баща който я е признал всякакви други мотиви за смяна на фамилното име са безпочвени и няма да бъдат уважени от съда!
Но при ситуация на осиновяване нещата са по друг начин. Да има такава правна възможност новият Ви съпруг да осинови частично дъщеря Ви по реда на чл. 61 СК и чл. 57 СК и евентуално след това да се пристъпи към смяна на фамилията! Но и там си има доста специфичности така че консултирайте се с колега адвокат! Усмивчица
УСПЕХ! Усмивчица
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: