Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Прекратяване на трудов договор по чл. 331 от КТ  (Прочетена 9520 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
simeonov_74
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

Ел. поща
« : Юли 17, 2009, 01:27:40 »

Трудовият ми договор е прекратен на 08.06.2009г. по чл.331 от КТ с мое писмено съгласие и срещу уговорено обезщетение,което трябва да ми бъде изплатено от работодателя.В уговореният срок същото не ми беше изплатено, като междувременно не ми е изплатена и заплатата за месец май до 08.06.09г. Аз започнах работа на друго място и не желая да се връщам на работата която изпълнявах преди. Разбрах, че бившият ми работодател е предприел процедура по дисциплинарно уволнение, тъй като аз не съм се явявал на работа след изтичането на срока, в който следваше да ми се заплати паричното обезщетение. Интересува ме дали съм длъжен да се върна  на работа при положение че аз съмият не желая? Имам ли право да претендирам уговореното обезщетение, както и заплатите по съдебен ред при положение, че бившият ми работодател не желае да ми ги заплати?
« Последна редакция: Юли 17, 2009, 04:36:48 от Rose » Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #1 : Юли 17, 2009, 02:00:20 »

Не е ясно как така работодателят "предприел процедура по дисциплинарно уволнение, тъй като аз не съм се явявал на работа след изтичането на срока, в който следваше да ми се заплати паричното обезщетение", след като договорът е прекратен преди това - на 8 юни?...

Не е ясно как е поето задължението за "уговореното обезщетение". устно, писмено, как? Предложил ли ви е писмено да прекратите трудовото правоотношение по чл. 331 КТ?

Кога точно сте започнали да работите на др. място?

Малко е глупаво да търсите отговори без да сте дали конкретна информация, а по правописа Ви виждам, че сте образован човек.

Активен

simeonov_74
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #2 : Юли 17, 2009, 03:59:21 »

Пояснявам следното : трудовото ми правоотношение е прекратено със заповед (писмена) считано от 08.06.09г. Преди това работодателят ми ми направи предложение за прекратяване, което аз приех като оформих писмено съгласието си. В самата заповед за прекратяване на трудовото ми правоотношение е уговорено обезщетение от четири брутни заплати, което следва да ми бъде изплатено в едномесечен срок считано от датата на прекратяване (08.06.09г.). В уговореният едномосочен срок визираното по-горе обезщетение не ми е изплатено, както и полагащото ми се трудово възнаграждение за месец май и остатъка от месец юни ( пет работни дни, в които съм полагал труд). След изтичане на едномесечният срок, т.е. до 08.07.09г. уговореното обезщетение не ми е изплатено, нещо повече получих писмена искане от страна на работодателят ми, че следва да дам писмени обяснения за това, че не съм се явил на работа на 09.07.09г. и 10.07.09г.( предполагам, че работодателят ми не смята да ми заплати паричното обезщетение и счита, че трудовото ми правоотношение е възстановено съгл. чл.331, ал.3 от КТ). Аз вече имам други служебни ангажименти и не смятам да се връщам на длъжността, която заемах преди освобождаването ми на 08.06.09г. Считам, че настоящото пояснение е достатъчно, за да получа компетентен отговор. Намигване Намигване Намигване
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #3 : Юли 17, 2009, 04:36:36 »

Това вече е както трябва. разбирате, че не сме оракули и екстрасенси. Намигване

Работодателят ви се е объркал, нарочил ви е или какво? След като е издал заповедта, е бил наясно че няма да се явите в следващите дни. Трябвало е да ви върне и трудовата книжка,а също и да ви изплати обезщетенията.

1. Не сте длъжен да се връщате на работа;
2. Имате право и тук въпросът на доказване има роля и по-специално Заповедта в оригинал. На базата на това, което ми излагате, тя е достатъчна. На нея има подпис.
Активен

simeonov_74
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #4 : Юли 17, 2009, 04:46:36 »

Търси начин да не ми ги изплати. Хубавото в случаят е ,че трудовата ми книжка си е в мен надлежно оформена.Разполагам и с оригинална заповед за прекратявана подписана лично от работодателят ми и от съответните длъжностни лица.
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #5 : Юли 17, 2009, 04:54:17 »

За съд е работата.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: