Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Осигуряване на съдружници  (Прочетена 7583 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Vania
Гост

Ел. поща
« : Ноември 28, 2008, 04:18:05 »

Здравейте!
Фирмата е ООД.Съдружниците са трима.Освен, че я управляват, полагат и личен труд, работейки с всички наравно.
Осигуряват се като самоусигуряващи се върху избран от тях доход. Ежемесечно получават дивиденти на база протокол от общо събрание.За изплатените дивиденти съставяме ведомост и внасяме осигуровки.
Знам, че има бланкови договори за полагане на личен труд от съдружници, но не съм попълнила такива.
В нарушение ли съм?  Засрамен
Скоро един одитор ми каза, че трябва да имам договори за управление, с което не съм съгласна  Плезещ се
Къде в нормативната база пише как съдружниците да определят как да се осигуряват ?
Интересува ме конкретно когато полагат личен труд в учредената и управлявана от тях фирма.
Благодаря  Усмивчица
« Последна редакция: Октомври 06, 2009, 10:48:24 от Rose » Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 255

« Отговор #1 : Ноември 30, 2008, 09:05:36 »

Хубаво, че искате да сте изрядни. В случай, че под "управляват" имате предвид, че са вписани като управители в ТР:

КСО:
Цитат
Чл. 4. (1) Задължително осигурени за всички осигурени социални рискове по този кодекс са:
....
7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 74 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества, едноличните търговци, неперсонифицираните дружества, както и синдиците и ликвидаторите;

- Съдружниците, които не полагат личен труд в дружеството, не подлежат на задължително обществено осигуряване. Това е така, защото те участват само с капитал.
- Съдружниците, които полагат труд в дружеството, но не са управители се самоосигуряват.
- В случай, че полагат труд като управители на дружеството и са вписани като такива в търговския регистър, следва да имат договори за управление и да се осигуряват по горепосочената разпоредба за всички соц. рискове. В този случай те не дължат осигуровки като самоосигуряващи се лица.
Имайте предвид, че макар да нямате сключен договор за управление, той се счита такъв по силата на съдебно решение, с което лицето е вписано като управител.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Vania
Гост

Ел. поща
« Отговор #2 : Декември 01, 2008, 08:52:14 »

Благодаря Целувчица
Активен
Ха-ха
Гост

Ел. поща
« Отговор #3 : Декември 27, 2008, 12:40:10 »

Що  за наглост ,  що  за простотия ?!
 Ядосан Ядосан Ядосан Ядосан Ядосан Ядосан
Помощ не се  дава    на случайни  хленчещи персони, само  защото имали интернет!
Ако сте  социално слаба имате възможност  да докажете  това и да получите безплатна правна помощ от адвокат  ,  НО  НЕ  по  форумите !...
В случай ,  че  не  сте социално слаба ,  вижте  и  това
http://www.trud.bg/Default.asp?statid=93124&rubr=0&izd=2&fsize=&swidth=800&tr=1&im=12&id=20&iy=2008
Ангажирайте  си адвокат  и той /тя  ще Ви обясни нужното  !

Активен
Samuel
Гост

Ел. поща
« Отговор #4 : Декември 28, 2008, 04:04:36 »

Уважаема г-жо Advokat!

Какво сте се разпищяли... Интернет е свободно просттранство, чрез възможностите на което хората обменят ВСЯКАКВА информация, не знаехте ли това?

Социално слаби или не, хората общуват вече по форумите за всякакви проблеми, включително и право, здраве, финанси. Никой специалист не е задължен да дава безплатни консултации,това се прави винаги по причини на добра воля, свободно време и желание да се помогне. Оставете си фасоните за вкъщи. Явно нямате достатъчно клиенти, с които да се заемете, та си оползотворявате времето в крякане по форумите.

Заемете се с полезна работа. Оставете хората да общуват. Не можете да спрете интернет.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: