Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 : Юни 27, 2023, 11:44:29  
Започната от simm - Последна публикация от simm
Здравейте,

Интересува ме след закупуване на земеделска земя в землището на с. Подгумер Софийска област в зона "Ссб" бих ли могъл да сменя статута и.
Мога ли да построя нещо в нея? Възможно ли е да прокарам ток до парцела и бих ли могъл да я оградя с ограда и каква може да бъде тя?
Имота граничи през няколко парцела с земи от следните зони : Оз1 Оз2 Зп Тзв Тти

Също така ме интересува как е възможно да се строи в зона "Ссб", защото около София е пълно с постройки в такива зони.

Благодаря предварително.

 2 
 : Юни 08, 2023, 01:25:59  
Започната от petyr_petrov - Последна публикация от petyr_petrov
Здравейте на всички!
Имам следният казус:
На проведен съвет със служители от съответната държавна структура, ръководителя на държавната структура изиска да му бъдат донесени декларациите за имущество и интереси по ЗКПКОМПИ (които се подават ежеготно до 15 май за всеки държавен служител) на произвоолно избрани служители.
Въпросът ми е има ли право този ръководител да разглежда и да чете лична информация записана в тези декларации? И как можем засегнатите служители да си търсим правата? Същият ръководител не е член в комисията назначена да извършва при подаване на декларациите за несъвместимост, както и за наличие или липса на конфликт на интереси.
Благодаря предварително!

 3 
 : Май 11, 2023, 04:42:24  
Започната от fulias - Последна публикация от fulias
Здравейте,имам едно малко необичайно питане.Преди доста години родителите ми прехвърлиха с дарение на брат ми един апартамент.Тъй като аз не се нуждаех от жилище се разбрахме за мен да остане една селска къща.Така и не се наканихме да прехвърлим къщата и впоследствие родителите ми починаха.Тъй като имаме пълно разбирателство и съгласие с брат ми имам въпрос - кое е по-евтино като разход? Да ми дари половината къща/другата половина и без това я наследих/ или да се откаже от точно този имот в моя полза? Дали това изобщо е възможно и, ако е - по-евтин ли е този вариант? Благодаря на всеки отзовал се!

 4 
 : Април 27, 2023, 10:28:18  
Започната от Dancheva - Последна публикация от Dancheva
Здравейте!

Някой може ли да даде мнение по следните въпроси:
- Терасовиден апартамен на последен етаж обща част или частна собственост е?
1. По нотариален акт апартамента заедно с терасата е  собственост.
2. При учредяване на етажната собственост не е взимано решение терасата на апартамента да е обща част
3. Останалите собственици нямаме достъп до терасата.
4. Според професионалния домоуправител е оща част, при теч се ремонтира от всички собственици, но въпреки това собствениците по нотариален акт имат право да си затворят терасата, разширявайки апартамента си по този начин.
- Законно ли е при Акт 15 и липса на Акт 16 да се събират пари за домоуправител и фонд ремонт от необитаеми апартаменти?

 5 
 : Март 28, 2023, 09:20:23  
Започната от gerganaGEO - Последна публикация от gerganaGEO
Здравейте,

Отказано ми е изплащане на компенсация за неприето дете в държавна градина, тъй като съм подала искането с един ден закъснение. Въпросът ми е имам ли основание да обжалвам това решение пред АССГ и ако да на кой закон мога да се позова ?

Благодаря предварително Усмивчица

 

 6 
 : Март 26, 2023, 07:31:20  
Започната от gencho.papazov - Последна публикация от gencho.papazov
Интересувам се кога ще е приет новият закон, които да регулира дейността на психолозите и психотерапевтите в България. В Шумен има доста хора прорищели от менте психолога Венета Бучкуджиева и нейните менте сеанси. На всичкото отгоре се пише трансперсонален психолог с рейки, медитация и трансови състояния благодарение на внушение.

Има публикация за нея в сайта некоректо и други .
На практика всеки в последно време си прави каквото си поиска, а държавата само гледа отстрани.
доколкото четох ГЕРБ са поискали да се внедри такъв закон, но все още няма новина по темата. Усмивчица Усмивчица

 7 
 : Февруари 22, 2023, 01:52:50  
Започната от KrasimiraM - Последна публикация от KrasimiraM
Здравейте! Наскоро попаднах на следния казус-
Помещение в жилищен блок на партерен етаж, прилежащо към Общите части, е отдавано под наем на физическо лице, живущо в сградата. Не е подписван договор за наем. Домоуправителят не желае да се подписва такъв, заради облагането на доходите от наема според процента собственост на всеки съсобственик. Въпросът е следният- Има ли друг вариант/вратичка в закона, за да се оправдаят средствата, получавани ежемесечно от отдаването на помещението "под наем"?

Извинете ме, моля, ако въпросът ми ви прозвучи глупав и т.н. Не съм юрист, направих си труда да потърся и прочета, но ударих на камък.

Благодаря предварително!

 8 
 : Януари 30, 2023, 11:11:24  
Започната от Системен - Последна публикация от Системен
Здравейте, имам кратък и бърз въпрос относно придобиването по давност на недвижим имот.
Въпросът ми е следният, в случай когато дадено жилище се отдава под наем от наемодател , на наемател, НО НЕ са сключили договор за наем и парите от наемът се дават на ръка съответно ( с цел избягване на този данък ), възможна ли е хипотеза този имот да бъде придобит от лицето-наемодател ? Знаем хипотезите за 5г. давност при добросъвестно и 10г при недобросъвестно, в конкретният случай лицето живее и продължава да живее повече от 10 години, като включително прави дребни ремонти/ подобрения върху имота , който използва ( т.е Наемодателят ) . Та, в тази ситуация как стоят нещата ? Възможно ли е по някакъв начин , ако лицето реши, да опита да придобие този имот ? Добавям фактът, че все пак реалният собственик, би следвало да си има документ за собственост на този имот и данъкът по самият апартамент си го плаща той(годишният), а хората живеещи в апартамента съответно си плащат единствено и само битовите сметки / ток , вода . т.н и леките подобрения по имотът /, а наемът както споменах остава на ръка и се изплаща без бележки и т.н - на устна уговорка и разбирателство. Та, дали има вероятност това да се случи, ако лицето , хипотетично се опита по някакъв начин, било то с уговорка на съседите ( знаем, че при молба- декларация при нотариус би трябвало да бъдат 3-ма -  (които да играят роля на ,,свидетели'' и да заяват, че това лице живее и помещава конкретното жилище е и по някакъв начин и обстоятелства да бъде ,,присвоено'' така ?

 9 
 : Януари 15, 2023, 01:25:41  
Започната от aspiridonov - Последна публикация от aspiridonov
Здравейте!
Изавинявам се предварително, ако мястото на въпроса ми не е в правилната секция.
Ситуацията ми е следната:
Миналото лято (2022г), случайно открих "на странни места в дома ни" документи за изтеглени кредити от банки и фирми за бързи кредити на името на съпругата ми. Също имаше и вносни бележки за различни суми за погасяване на кредитни вноски към различни дружества.
В началото на този месец (януари 2023г) ми каза, че има проблем с плащането на вноските по кредитите, заплатата не и достига и са и нужни пари.
Отказах да и давам пари за да си плаща дълговете, които е натрупала без да ми каже,
като също не казва и за какво са и трябвали тези пари. Но това за мен е без значение.

Въпроса ми е:
Ако бъде "дадена" на колекторска фирма, съдебен изпълнител или каквито са стъпките за събиране на кредити,
може ли да се окажа неприятно изненадан със запор на заплата или нещо друго?
Общото ни имущество са два автомобила на 20 и 21 години, и не представляват ценност за мен.
П.П. Ако има вероятност да "имам проблем" ще съм благодарен да ме насочите към адвокат, който би могъл да ми окаже необходимата помощ.

Благодаря предварително.
 П.П.П. От София съм

 10 
 : Ноември 17, 2022, 11:12:48  
Започната от Vaprosnik - Последна публикация от Vaprosnik
Какви действия могат да се предприемат спрямо адвокат, който има неетично поведение спрямо клиентките си?
Въпросния господин над средна възраст, се е свързал се е с "женска" организация, която му изпраща клиентки в трудно семейно положение.
Възползва се от факта, че са емоционално раними -  злоупотребява с доверието им, с цел финансово облагодетелстване и сексуална злоупотреба.
1. УМИШЛЕНО подвежда клиентките си да предприемат действия, които увреждат интересите им и още повече ще влошат отношенията с техните съпрузи/партньори.
2. Кара клиентките си открито да лъжесвидетелстват, като по този начин урежда и интересите на децата им.
3. Флиртува с жените. Прави им двусмислени сексуални намеци. Урежда се си срещи с клиентките извън кантората в извънработно време - обикновено вечер в "неформална" обстановка, с цел след това да се възползва сексуално от тях.
За всичко това имам писмени доказателства - копия от чатове с негови клиентки:
https://www.flickr.com/photos/196837063@N05/52474786573/
https://www.flickr.com/photos/196837063@N05/52474467570/
https://www.flickr.com/photos/196837063@N05/52505922493/

Страници: [1] 2 3 ... 10