Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 : Март 28, 2023, 09:20:23  
Започната от gerganaGEO - Последна публикация от gerganaGEO
Здравейте,

Отказано ми е изплащане на компенсация за неприето дете в държавна градина, тъй като съм подала искането с един ден закъснение. Въпросът ми е имам ли основание да обжалвам това решение пред АССГ и ако да на кой закон мога да се позова ?

Благодаря предварително Усмивчица

 

 2 
 : Март 26, 2023, 07:31:20  
Започната от gencho.papazov - Последна публикация от gencho.papazov
Интересувам се кога ще е приет новият закон, които да регулира дейността на психолозите и психотерапевтите в България. В Шумен има доста хора прорищели от менте психолога Венета Бучкуджиева и нейните менте сеанси. На всичкото отгоре се пише трансперсонален психолог с рейки, медитация и трансови състояния благодарение на внушение.

Има публикация за нея в сайта некоректо и други .
На практика всеки в последно време си прави каквото си поиска, а държавата само гледа отстрани.
доколкото четох ГЕРБ са поискали да се внедри такъв закон, но все още няма новина по темата. Усмивчица Усмивчица

 3 
 : Февруари 22, 2023, 01:52:50  
Започната от KrasimiraM - Последна публикация от KrasimiraM
Здравейте! Наскоро попаднах на следния казус-
Помещение в жилищен блок на партерен етаж, прилежащо към Общите части, е отдавано под наем на физическо лице, живущо в сградата. Не е подписван договор за наем. Домоуправителят не желае да се подписва такъв, заради облагането на доходите от наема според процента собственост на всеки съсобственик. Въпросът е следният- Има ли друг вариант/вратичка в закона, за да се оправдаят средствата, получавани ежемесечно от отдаването на помещението "под наем"?

Извинете ме, моля, ако въпросът ми ви прозвучи глупав и т.н. Не съм юрист, направих си труда да потърся и прочета, но ударих на камък.

Благодаря предварително!

 4 
 : Януари 30, 2023, 11:11:24  
Започната от Системен - Последна публикация от Системен
Здравейте, имам кратък и бърз въпрос относно придобиването по давност на недвижим имот.
Въпросът ми е следният, в случай когато дадено жилище се отдава под наем от наемодател , на наемател, НО НЕ са сключили договор за наем и парите от наемът се дават на ръка съответно ( с цел избягване на този данък ), възможна ли е хипотеза този имот да бъде придобит от лицето-наемодател ? Знаем хипотезите за 5г. давност при добросъвестно и 10г при недобросъвестно, в конкретният случай лицето живее и продължава да живее повече от 10 години, като включително прави дребни ремонти/ подобрения върху имота , който използва ( т.е Наемодателят ) . Та, в тази ситуация как стоят нещата ? Възможно ли е по някакъв начин , ако лицето реши, да опита да придобие този имот ? Добавям фактът, че все пак реалният собственик, би следвало да си има документ за собственост на този имот и данъкът по самият апартамент си го плаща той(годишният), а хората живеещи в апартамента съответно си плащат единствено и само битовите сметки / ток , вода . т.н и леките подобрения по имотът /, а наемът както споменах остава на ръка и се изплаща без бележки и т.н - на устна уговорка и разбирателство. Та, дали има вероятност това да се случи, ако лицето , хипотетично се опита по някакъв начин, било то с уговорка на съседите ( знаем, че при молба- декларация при нотариус би трябвало да бъдат 3-ма -  (които да играят роля на ,,свидетели'' и да заяват, че това лице живее и помещава конкретното жилище е и по някакъв начин и обстоятелства да бъде ,,присвоено'' така ?

 5 
 : Януари 15, 2023, 01:25:41  
Започната от aspiridonov - Последна публикация от aspiridonov
Здравейте!
Изавинявам се предварително, ако мястото на въпроса ми не е в правилната секция.
Ситуацията ми е следната:
Миналото лято (2022г), случайно открих "на странни места в дома ни" документи за изтеглени кредити от банки и фирми за бързи кредити на името на съпругата ми. Също имаше и вносни бележки за различни суми за погасяване на кредитни вноски към различни дружества.
В началото на този месец (януари 2023г) ми каза, че има проблем с плащането на вноските по кредитите, заплатата не и достига и са и нужни пари.
Отказах да и давам пари за да си плаща дълговете, които е натрупала без да ми каже,
като също не казва и за какво са и трябвали тези пари. Но това за мен е без значение.

Въпроса ми е:
Ако бъде "дадена" на колекторска фирма, съдебен изпълнител или каквито са стъпките за събиране на кредити,
може ли да се окажа неприятно изненадан със запор на заплата или нещо друго?
Общото ни имущество са два автомобила на 20 и 21 години, и не представляват ценност за мен.
П.П. Ако има вероятност да "имам проблем" ще съм благодарен да ме насочите към адвокат, който би могъл да ми окаже необходимата помощ.

Благодаря предварително.
 П.П.П. От София съм

 6 
 : Ноември 17, 2022, 11:12:48  
Започната от Vaprosnik - Последна публикация от Vaprosnik
Какви действия могат да се предприемат спрямо адвокат, който има неетично поведение спрямо клиентките си?
Въпросния господин над средна възраст, се е свързал се е с "женска" организация, която му изпраща клиентки в трудно семейно положение.
Възползва се от факта, че са емоционално раними -  злоупотребява с доверието им, с цел финансово облагодетелстване и сексуална злоупотреба.
1. УМИШЛЕНО подвежда клиентките си да предприемат действия, които увреждат интересите им и още повече ще влошат отношенията с техните съпрузи/партньори.
2. Кара клиентките си открито да лъжесвидетелстват, като по този начин урежда и интересите на децата им.
3. Флиртува с жените. Прави им двусмислени сексуални намеци. Урежда се си срещи с клиентките извън кантората в извънработно време - обикновено вечер в "неформална" обстановка, с цел след това да се възползва сексуално от тях.
За всичко това имам писмени доказателства - копия от чатове с негови клиентки:
https://www.flickr.com/photos/196837063@N05/52474786573/
https://www.flickr.com/photos/196837063@N05/52474467570/
https://www.flickr.com/photos/196837063@N05/52505922493/

 7 
 : Октомври 25, 2022, 08:48:44  
Започната от vodata - Последна публикация от vodata
Имам син и свекърва. Свекървата има сестра. Каква е родствената връзка (линия и степен) между сина ми и сестрата на свекървата?   

 8 
 : Октомври 16, 2022, 01:43:54  
Започната от kukata81 - Последна публикация от kukata81
Решен случай, ако може изтрийте темата!

 9 
 : Септември 11, 2022, 12:09:20  
Започната от dafoto1993 - Последна публикация от dafoto1993
Здравейте!
Бих искал да помоля за вашата помощ в решаването на един казус. Не съм юрист и работата ми не е обвързана по никакъв начин с правото.
Собственик съм на жилище, на което предстои да получи Акт15, но двама от собствениците отказват да подпишат, вероятно с цел изнудване. Апартаментът ми е почти готов за нанасяне, в момента живея на ужасно място под наем и плащам ипотечен кредит, а до месец очаквам най-хубавото нещо на света - да се появи на бял свят нашето бебче и много силно се надявам да го посрещнем в собствения си нов дом. Сградата е напълно готова, всичко е изпълнено добре, което потвърдиха мои близки (електротехник, ВиК-майстор и др.), има незначителни промени, които са отразени в екзекутивна документация. Доколкото съм запознат, строителят разполагал с пълномощно, което въпросните собственици оттеглили малко след като той е завел екзекутивната документация в общината. От общината твърдят, че без подписи на възложителите на екзекутива и на Акт15, е невъзможно продължаването на процедурата, което ми се струва съмнително. Консултирах се с адвокат, който ми каза, че трябва да се пусне нотариална покана. Такава е пусната, като единият собственик е отказал официално пред нотариус да подпише, за което е издаден протокол, а другият се крие и даже не си е получил призовката.
Въпросите ми са - Какво забавяне да очаквам оттук нататък? Може ли без техните подписи да излезе Акт16 и УП?
Запознат съм с Наредба 3 към ЗУТ и с чл. 176 от ЗУТ, където е писано, че при отказ на някои от страните, актът се подписва от органа, издал разрешително за строеж (гл. архитект към общината). Срещнах се с гл. архитект, но ми беше казано, че нищо не може да се направи без подписите на възложителите. В прав текст ми казаха - ,,Може и 15 години да не подпишат, това се решава в съда, аз не съм съд''

 10 
 : Август 03, 2022, 01:35:21  
Започната от magirude - Последна публикация от magirude
Здравейте!

Имам следното питане, ще се радвам ако някой ми отговори. Казусът е следният: майка ми се е сдобила с кредитна карта за доста голяма сума (10 хиляди лв), за която разбрах впоследствие, когато се оказа че не си плаща редовно вноските по нея и в същото време я е изразходила цялата. На нейно име не се води нищо - направила е дарение на апартамента в който живее, но озни ден я е посетил съдия изпълнител.  Единственото, което ми хрумва е, да се продаде въпросното жилище, не сме се интересували, съдията я е посетил тези дни, но сигурно и то е под запор и продажба не е възможна? Все още не са запорирали пенсията й, но е въпрос на време и това. Какви са възможните сценарии  при възникналата ситуация? Предварително благодаря!

Страници: [1] 2 3 ... 10