Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 : Май 04, 2024, 12:30:00  
Започната от gerouchin - Последна публикация от mario325
Тук има няколко Решения на вашия проблем

https://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=52829&p=621644#p621644

 2 
 : Март 12, 2024, 05:23:40  
Започната от Ari - Последна публикация от Ari
Ще си променям името (със сигурност, без значение колко трудно, категорично решение), но в чужбина, не се знае коя страна все още. Ако си го променя в чужбина, според това това което знам, ще имам 2 легални имена, освен ако не го променя отделно и в България.

1. Ако имам 2 легални имена по тази причина, в сценария, че посетя/се преместя в трета несвързана държава, кое от 2-те имена ще бъде легалното ми име в тази 3-та държава? Зависи ли напълно от законите на 3-тата държава?

2. Ако имам 2 легални имена поради вече споменаната причина и си премахна българското гражданство, легалното ми име в България ще продължи ли да бъде оригиналното ми име, което то би било ако продължа да бъда български гражданин? С други думи, премахването на българското ми гражданство би ли променило нещо?

3. Не мисля, че има какъвто и да е начин да сменя името си в България, но все пак ще питам - за информация, новото ми име ще е мъжко в България но унисекс (предимно женско) в повечето английско-говорящи страни (аз съм легално жена), казвам това в случай, че би могло да промени шанса ми да го сменя тук. Причините ми за смяна на името са изцяло субективни, заради собствения ми дискомфорт със сегашното ми име.

 3 
 : Юни 27, 2023, 11:44:29  
Започната от simm - Последна публикация от simm
Здравейте,

Интересува ме след закупуване на земеделска земя в землището на с. Подгумер Софийска област в зона "Ссб" бих ли могъл да сменя статута и.
Мога ли да построя нещо в нея? Възможно ли е да прокарам ток до парцела и бих ли могъл да я оградя с ограда и каква може да бъде тя?
Имота граничи през няколко парцела с земи от следните зони : Оз1 Оз2 Зп Тзв Тти

Също така ме интересува как е възможно да се строи в зона "Ссб", защото около София е пълно с постройки в такива зони.

Благодаря предварително.

 4 
 : Юни 08, 2023, 01:25:59  
Започната от petyr_petrov - Последна публикация от petyr_petrov
Здравейте на всички!
Имам следният казус:
На проведен съвет със служители от съответната държавна структура, ръководителя на държавната структура изиска да му бъдат донесени декларациите за имущество и интереси по ЗКПКОМПИ (които се подават ежеготно до 15 май за всеки държавен служител) на произвоолно избрани служители.
Въпросът ми е има ли право този ръководител да разглежда и да чете лична информация записана в тези декларации? И как можем засегнатите служители да си търсим правата? Същият ръководител не е член в комисията назначена да извършва при подаване на декларациите за несъвместимост, както и за наличие или липса на конфликт на интереси.
Благодаря предварително!

 5 
 : Май 11, 2023, 04:42:24  
Започната от fulias - Последна публикация от fulias
Здравейте,имам едно малко необичайно питане.Преди доста години родителите ми прехвърлиха с дарение на брат ми един апартамент.Тъй като аз не се нуждаех от жилище се разбрахме за мен да остане една селска къща.Така и не се наканихме да прехвърлим къщата и впоследствие родителите ми починаха.Тъй като имаме пълно разбирателство и съгласие с брат ми имам въпрос - кое е по-евтино като разход? Да ми дари половината къща/другата половина и без това я наследих/ или да се откаже от точно този имот в моя полза? Дали това изобщо е възможно и, ако е - по-евтин ли е този вариант? Благодаря на всеки отзовал се!

 6 
 : Април 27, 2023, 10:28:18  
Започната от Dancheva - Последна публикация от Dancheva
Здравейте!

Някой може ли да даде мнение по следните въпроси:
- Терасовиден апартамен на последен етаж обща част или частна собственост е?
1. По нотариален акт апартамента заедно с терасата е  собственост.
2. При учредяване на етажната собственост не е взимано решение терасата на апартамента да е обща част
3. Останалите собственици нямаме достъп до терасата.
4. Според професионалния домоуправител е оща част, при теч се ремонтира от всички собственици, но въпреки това собствениците по нотариален акт имат право да си затворят терасата, разширявайки апартамента си по този начин.
- Законно ли е при Акт 15 и липса на Акт 16 да се събират пари за домоуправител и фонд ремонт от необитаеми апартаменти?

 7 
 : Март 28, 2023, 09:20:23  
Започната от gerganaGEO - Последна публикация от gerganaGEO
Здравейте,

Отказано ми е изплащане на компенсация за неприето дете в държавна градина, тъй като съм подала искането с един ден закъснение. Въпросът ми е имам ли основание да обжалвам това решение пред АССГ и ако да на кой закон мога да се позова ?

Благодаря предварително Усмивчица

 

 8 
 : Март 26, 2023, 07:31:20  
Започната от gencho.papazov - Последна публикация от gencho.papazov
Интересувам се кога ще е приет новият закон, които да регулира дейността на психолозите и психотерапевтите в България. В Шумен има доста хора прорищели от менте психолога Венета Бучкуджиева и нейните менте сеанси. На всичкото отгоре се пише трансперсонален психолог с рейки, медитация и трансови състояния благодарение на внушение.

Има публикация за нея в сайта некоректо и други .
На практика всеки в последно време си прави каквото си поиска, а държавата само гледа отстрани.
доколкото четох ГЕРБ са поискали да се внедри такъв закон, но все още няма новина по темата. Усмивчица Усмивчица

 9 
 : Февруари 22, 2023, 01:52:50  
Започната от KrasimiraM - Последна публикация от KrasimiraM
Здравейте! Наскоро попаднах на следния казус-
Помещение в жилищен блок на партерен етаж, прилежащо към Общите части, е отдавано под наем на физическо лице, живущо в сградата. Не е подписван договор за наем. Домоуправителят не желае да се подписва такъв, заради облагането на доходите от наема според процента собственост на всеки съсобственик. Въпросът е следният- Има ли друг вариант/вратичка в закона, за да се оправдаят средствата, получавани ежемесечно от отдаването на помещението "под наем"?

Извинете ме, моля, ако въпросът ми ви прозвучи глупав и т.н. Не съм юрист, направих си труда да потърся и прочета, но ударих на камък.

Благодаря предварително!

 10 
 : Януари 30, 2023, 11:11:24  
Започната от Системен - Последна публикация от Системен
Здравейте, имам кратък и бърз въпрос относно придобиването по давност на недвижим имот.
Въпросът ми е следният, в случай когато дадено жилище се отдава под наем от наемодател , на наемател, НО НЕ са сключили договор за наем и парите от наемът се дават на ръка съответно ( с цел избягване на този данък ), възможна ли е хипотеза този имот да бъде придобит от лицето-наемодател ? Знаем хипотезите за 5г. давност при добросъвестно и 10г при недобросъвестно, в конкретният случай лицето живее и продължава да живее повече от 10 години, като включително прави дребни ремонти/ подобрения върху имота , който използва ( т.е Наемодателят ) . Та, в тази ситуация как стоят нещата ? Възможно ли е по някакъв начин , ако лицето реши, да опита да придобие този имот ? Добавям фактът, че все пак реалният собственик, би следвало да си има документ за собственост на този имот и данъкът по самият апартамент си го плаща той(годишният), а хората живеещи в апартамента съответно си плащат единствено и само битовите сметки / ток , вода . т.н и леките подобрения по имотът /, а наемът както споменах остава на ръка и се изплаща без бележки и т.н - на устна уговорка и разбирателство. Та, дали има вероятност това да се случи, ако лицето , хипотетично се опита по някакъв начин, било то с уговорка на съседите ( знаем, че при молба- декларация при нотариус би трябвало да бъдат 3-ма -  (които да играят роля на ,,свидетели'' и да заяват, че това лице живее и помещава конкретното жилище е и по някакъв начин и обстоятелства да бъде ,,присвоено'' така ?

Страници: [1] 2 3 ... 10