Интернет - кафене за юристи

Други => Кафене => Темата е започната от: Rose в Януари 06, 2009, 03:42:34Титла: Ще влезне ли Максим в затвора?
Публикувано от: Rose в Януари 06, 2009, 03:42:34
Цитат на: actualno.com
"Присъдата на Максим Стависки не е изненадваща, доколкото тя все пак е в рамките на предвиденото от закона", каза Явор Нотев, един от адвокатите на фигуриста, в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия. Той подчерта, че по-скоро недоумява липсата на категорични и ясни мотиви за това какво се е случило, за да може да приеме съдът, че е недостатъчно наказанието, чието изтърпяване е било отложено, за да се премине към ефективно наказание, след като това дело вече за четвърти път стои на инстанция.

Нотев припомни разнобоя в съдебния състав и факта, че председателят е бил с особено мнение.

Адвокатът подчерта, че присъдените суми са в размер, непознат на съдебната практика в България, но призна, че майката е в правото си да търси възмездие, като това нейно право не може да се оспори. Въпросът обаче е в поведението на Максим Стависки, който е постъпил правилно, като е заплатил предварително отсъдените като справедливи суми от съда за лечението на Мануела Горсова, както и дадените от Стависки допълнителните пари в размер на 20 хил. лева, преведени от него по дарителските сметки.

Явор Нотев изрази мнение, че Максим Стависки няма да влезе в затвора, не защото разчита на допълнителни лостове и извънсъдебни способи, а защото намира, че досегашната съдебна практика, както и критерият за справедливост, който съдът е възприел, изискват неговото наказание да бъде в групата на тези, при които 5-годишният изпитателен срок и дългосрочното лишаване от право да управлява МПС ще бъдат достатъчни.

"Жалко е, ако съдът се е повлиял от отзвука и оценката на присъдата на Максим Стависки, дадена в медиите и в разговорите с близките. Няма как в общественото пространство да се избегне интересът към личността му", каза още Нотев.

"Предстои обжалване пред Върховния съд. За срокове обаче е рано да говорим. Предстои изтичането на срок за обжалване пред Върховния касационен съд. Не може да се каже категорично обаче дали делото отново няма да бъде върнато за ново преразглеждане или Върховният съд ще се произнесе по съществото на жалбата", допълни юристът.

Actualno.com напомня, че вчера състав на Бургаския апелативен съд измени присъдата на фигуриста Максим Стависки от условна в ефективна. Наред с това бяха завишени и размерите на гражданските искове за Мануела Горсова и загиналия Петър Петров.


Титла: Re: Ще влезне ли Максим в затвора?
Публикувано от: Pumuckl в Януари 07, 2009, 04:25:33
Според мен няма да има ефективна присъда. А и не виждам смисъл. Човек като напише в Google Максим Стависки...вижда, че става въпрос за пиян водач на МПС, а не за шампион по кънки. Наказанието е достатъчно.


Титла: Re: Ще влезне ли Максим в затвора?
Публикувано от: mont в Януари 09, 2009, 05:58:51
Най-голямата  простотия  беше, че Максим  се направи  на "  лице  на трезвениците " , а  се издъни яко !
Най-вероятно, ЗА  НАЗИДАНИЕ ,  ще оставят реалната присъда, а президента  ще  го  помилва...
Този  " хет-трик"  вече  беше  разигран ;D ;D ;D ;D ;D


Титла: Re: Ще влезне ли Максим в затвора?
Публикувано от: trichocephalus в Януари 11, 2009, 09:06:21
Не знам, обаче се е появила и подписка в подкрепа на Максим  ???

Подписката е с вчерашна дата и се намира на адрес:

 http://www.gopetition.com/petitions/fre-maxim-staviski.html

В подписката се посочва, че фигуристът Максим Стависки може да бъде полезен на обществото извън затвора. Подкрепящите петицията изразяват несъгласие с решението на Апелативен съд Бургас и смятат, че Стависки трябва да бъде осъден за престъплението, което е извършил, но не и ефективно. „Максим сам започна своето превъзпитаване пред очите на цялото общество и прави всичко по силите си за пострадалите хора”, пише в текста. Автори на интернет петицията са се обозначили в нета като „организирани привърженици на Албена и Максим”.

http://focus-sport.net/?do=n1148764234017 (http://focus-sport.net/?do=n1148764234017)

не стига, че делото продължи една година, ами айде сега и подписки в подкрепа да правим....


Титла: Re: Ще влезне ли Максим в затвора?
Публикувано от: Rose в Януари 11, 2009, 09:43:03
Винаги ще има различни мнения по такива въпроси, но не знам дали гледахте в едно предаване миналата седмица сутринта по телевизията запознати казаха, че самият Ставийски и неговата защита са признали абсолютно всичко, което органите на досъдебното производство са установили. Човекът каза, че не е имало никакви "мръсно номера" от тяхна страна, никакви опити за бавене и саботиране на разследването и пр.

Поздрави.