Интернет - кафене за юристи

Административно право => Данъчни и финансови въпроси => Темата е започната от: angelova_lu в Юни 26, 2013, 03:29:18Титла: Dанъчен казус
Публикувано от: angelova_lu в Юни 26, 2013, 03:29:18
Здравейте,

намираме се в следния данъчен казус:
става въпрос за физическо лице, което до началото на 2006г. подава годишна данъчна декларация, като само осигуряващо се лице, което упражнява свободна професия. В началото на 2006г. преустановява дейността си на свободна професия и продължава да работи под трудов договор. Лицето се представлява от упълномощено лице, което подава годишните декларации до преустановяването на дейността коректно-като се посочва конкретната партида. След преустановяването на дейността, обаче упълномощеното лице продължава да подава годишна декларация за допълнителни доходи, върху които е платен съответния годишен данък, като отново ги вписва в графата за доходи на лице, упражняващи свободна професия. Казусът идва от факта, че след официалното преустановяване на дейност физическото лице представа да се само осигурява и така до днес. Понеже се получава противоречие между данъчната и осигурителна система, физическото лице е поканено да изясни статута си в НАП, а здравните му права се непрекъснати.
Моля за помощ за изход от ситуацията. Как да постъпим, възможно ли да поискаме коригиране на старите годишни декларации?
Благодаря предварително