Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: ilian1966 в Април 24, 2013, 06:43:37Титла: Унищожен договор за дарение
Публикувано от: ilian1966 в Април 24, 2013, 06:43:37
 Преди близо 18 години мой познат ми дари имот дворно място със стари постройки. След дарението аз го продадох, но той подучен от роднини след като имотът беше продаден, заведе дело за унищожаване на дарението по чл. 29 от ЗЗД. След завеждане на делото имота е прехвърлян още няколко пъти, а през 2004 година го купува строителна фирма, която събаря постройките, променя градоустройствения план и построява жилищен блок, който отдавна е населен и има акт 16. Съвсем наскоро обаче разбрах, че ВКС е отменило решенията на Районният и Окръжният съд и унищожило договора за дарение поради измама.
  Бих искал да попитам, може ли ищецът да събори жилищния блок и какви са правата му? Може ли да поиска наем от собствениците на блока?
  Аз или тези който са купили имота, могат ли да поискат отмяна на влязлото в сила решение, тъй като би могло да се установят нови обстоятелства, чрез разпит на свидетели?