Интернет - кафене за юристи

Начало => Правни въпроси онлайн => Темата е започната от: Leny в Март 13, 2013, 11:52:51Титла: Наследство и ипотечен кредит
Публикувано от: Leny в Март 13, 2013, 11:52:51
Здравейте,

за първи път пиша във вашия форум, но бих искала да помоля за съвет.
Ситуацията е следната:

През 2008 г. майка ми изтегли ипотечен и потребителски кредит за апартамент в размер на доста прилична сума.Беше преди да паднат цените на имотите. Няма смисъл да споменавам че бях против, но кредита е факт.
Първите 2 години кредита се изплащаше от нея нормално и в срок. След това обаче тя загуби работата и и спря да плаща. В края на 2012 е получила известие че е дадена на цесия и трябва да освободи жилището. Така и направи.

Но кредита и лихвите по него си текат. Аз не живея с нея от 18 годишната си възраст (сега съм на 24) и не съм имала общо нито с тегленето на кредита нито с ползването на имота. За съжаление обаче наскоро узнах, че това че не съм вписана в договора и по никакъв начин и това че името ми не фигурира никъде , не означава че няма последици за мен.

Ако нещо се случи с майка ми, се оказва че този нейн дълг автоматично ще премине като мое задължени по Закона за наследството. Как мога да предотвратя това?

Прочетох информация за откази от наследство, но те са в случай на вече починал роднина. Има ли начин да се откажа от наследство преди да е настъпила смъртта на длъжника? Трябва ли да се отказвам от нея чрез държавен вестник? (защото и такива неща чух)
 и ако да-това гарантира ли ми, че няма да ми бъде търсена отговорност за този дълг? Какво се случва  и със самия кредит? И изобщо какво мога да направя, за да не се пренесе тази тежест върху мен? Иска ми се да взема мерки  навреме а не след 10 или 20 години ,когато вече ще бъде късно

Откровено съм притеснена и бих искала да помоля за съвет.

Благодаря Предварително


Титла: Re: Въпрос за наследство по ипотечен кредит
Публикувано от: Милена Богоева-Демирчева в Март 13, 2013, 12:23:54
Предварителен отказ от наследство е недействителен или по-точно, не може да се откажеш от нещо, което не притежаваш. Не можете също и да се "откажете от майка си чрез Държавен вестник."


Титла: Re: Въпрос за наследство по ипотечен кредит
Публикувано от: Leny в Март 13, 2013, 12:59:58
Благодаря за отговора.

А какво мога да направя в този случай,за да не бъда длъжник? Не ме разбирайте грешно -  обичам майка си много , но нито аз нито тя сме очаквали такъв развой на събитията и сега мислим вариант


Титла: Re: Въпрос за наследство по ипотечен кредит
Публикувано от: Теофана Драгиева в Март 13, 2013, 01:14:18
Колегата Ви е отговорила съвсем точно.
Трябва да се вземат предвид и някои други обстоятелства. Отказът от наследството, когато то бъде открито ще реши проблема Ви, освен ако кредиторите успеят да докажат нищожност на отказа. Шансът е минимален, но съществува и тогава може да имате проблеми. Затова Ви обръщам внимание и на една друга възможност - приемане на наследството по опис. Това означава, че никой кредитор не може да получи от Вас повече, отколкото Вие сте получили от наследството. Ако нищо не сте получили и кредиторите нищо няма да получат. И Вие по никакъв начин няма да пострадате. А ако имущественото положение на майка Ви след време се подобри, може и да получите наследство.


Титла: Re: Въпрос за наследство по ипотечен кредит
Публикувано от: Leny в Март 13, 2013, 01:51:54
Благодаря и на Вас за отговора. Как кредитор може да докаже нищожност на отказа ? на базата на какво? И ако приема наследството аз реално приемам задълженията по кредита.... как точно излиза че не съм получила нищо? в смисал физически ли?

 Преди малко прочетох в Закона за наследството , че съществува вариант майка ми да направи завещание в което изрично да ме лиши от наследство. Това би ли помогнало?

П.П. Извинете ме за многото въпроси, никога не съм разбирала от тези неща и материята ми е много неясна


Титла: Re: Въпрос за наследство по ипотечен кредит
Публикувано от: Теофана Драгиева в Март 13, 2013, 02:12:12
Не си играйте с правото. Кредиторите имат право да атакуват завещанието, ако Вие не си потърсите запазената част, и то с голям шанс.
Може би това, което действително като резултат целите да е напълно възможно, но по друг път, почти съм сигурна. За мен тук не е ясно, защо в момента се  притеснявате, щом дълговете на майка Ви не Ви засягат, докато тя е жива.


Титла: Re: Въпрос за наследство по ипотечен кредит
Публикувано от: Leny в Март 13, 2013, 02:22:53
Извинете ме , а какво е запазена част?

И се интересувам докато мйка ми е жива, защото бих искала да бъда подготвена ако  след време ми се наложи да изплащам дълг, който с натрупаните лихви може да стане милиони.  Не си играя със закона, просто не познавам закона и затова питам.
Дали има вероятност когато майка ми остарее и се пенсионира, кредиторите да започнат да търсят мен?
Притеснявам се и още защото мисля за бъдещето си - и моето и на моите бъдещи деца един ден. Просто се опитвам да разбера сериозността на последиците и как биха се отразили те върху моя живот. И ако има вариант да предотвратя по-нататъшни главоболия - да бих го направила. Така ще успокоя и себе си и майка си, която се притеснява какво ще стане с мен като всяка майка .


Титла: Re: Въпрос за наследство по ипотечен кредит
Публикувано от: Теофана Драгиева в Март 13, 2013, 02:44:16
Кредиторите нямат никакви права по отношение на Вас, освен ако не сте поръчител или ако Вие имате установени задължения към майка Ви, т.е. Вие да сте и длъжник.
Не намирам за необходимо да правите, каквото и да било. Но ако искате допълнително да се подсигурите може например да придобиете качеството на кредитор на майка си.


Титла: Re: Въпрос за наследство по ипотечен кредит
Публикувано от: Leny в Март 13, 2013, 02:59:37
Не не съм поръчител и нямам задължения към майка ми.

А какво се има предвид аз да стана кредитор на майка си?

п.п. Благодаря Ви за отделеното време


Титла: Красота. Министерството на здравеопазването. Младежта.
Публикувано от: leapadasax в Март 29, 2013, 08:59:23
Не знам какво да кажа ...