Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Трудово и осигурително право => Темата е започната от: Огнян Ненков в Февруари 26, 2013, 09:17:37Титла: Обезщетение при призната от НОИ трудова з
Публикувано от: Огнян Ненков в Февруари 26, 2013, 09:17:37
Здравейте!
На 25.12.2012г претърпях пътнотранспортно произшествие прибирайки се от работното си място към  дома. В тази връзка получих  от НОИ разпореждане  с което бях уведомен , че "злополуката е призната за трудова по Чл.55 , ал.2 от КСО".
Извинявам се за безпокойството и бих искал да Ви попитам какво следва от тук нататък??? Мога ли да разчитам на парично обезщетение извън това по което съм осигуряван и ми се изплаща от НОИ за временна нетрудоспособност /болничен лист/ ? Представител на работодателя ми се обади и ми каза , че въпреки , че злополуката ми е призната за трудова няма да получа парично обезщетение!! Защо??? Полага ли допълнително парично обезщетение за трудова злополука, как се определя, в какъв размер е и от кого е дължимо - от работодателя , от застрахователя на работодателя или от НОИ ?? Кога бих го получавал /заедно с обезщетението от болничния или отделно/ , еднократна ли е сумата или за цялото време на нетрудоспособност, ежемесечно ли се изплаща или еднократно и кога ?????
Много ще бъда благодарен ако някой ме ориентира и получа отговор!
Оставам с уважение и в очакване на Ваш отговор