Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Облигационно право => Темата е започната от: Тодор Янев в Ноември 28, 2012, 07:22:07Титла: Предварителен договор за наследство
Публикувано от: Тодор Янев в Ноември 28, 2012, 07:22:07
  Добър ден, имам следното питане , възможен ли е предварителен договор за покупка на наследство , като наследниците вече са получили наследство, тоест родителите им са починали вече, мой братовчед ми показа такъм договор преди 5 дни и ако наследодателят не се яви на датата посочена в предварителния договор , той ще може  ли  да обяви предварителния договор за окончателен. Възможно ли е това да стане? Имали съдебна практика по този въпрос?


Титла: Re: предварителен договор за наследство
Публикувано от: Теофана Драгиева в Ноември 28, 2012, 09:59:05
"ако наследодателят не се яви на датата посочена в предварителния договор , той ще може  ли  да обяви предварителния договор за окончателен" - наследодателят е този, който е починал и оставил наследство. В случая, щом и двамата родители са починали, значи имаме двама наследодатели. Вие и двете наследства ли ще купувате? Това са два предварителни договора. Изключително важен е текстът на договора, той има доста тънкости. От текста на договора зависи, дали ще уважат искането ви за сключване на окончателен договор, ако продавачът доброволно не Ви прехвърли наследството. Имайте предвид, че само опитен юрист може да състави читав договор, който защитава правата и на двете страни. В противен случай доста рискувате. Практика има и тя е общо взето непротивоечива. Но не забравяйте, че обявяването на педварителният договор за окончателен е по съдебен ред с 4% такса и доста дълъг период от време. Така губите едно от основните преимущества на продажбата на наследство.