Интернет - кафене за юристи

Административно право => Административно право => Темата е започната от: Иво в Май 22, 2012, 06:51:47Титла: Строеж ли е ограда на земеделски имот?
Публикувано от: Иво в Май 22, 2012, 06:51:47
Здравейте!
Смята ли се за строеж по смисъла на ЗУТ ограда на земеделски имот, нужно ли е разрешение за изграждане и подлежи ли на премахване при липса на такова разрешение? Става въпрос за съвсем обикновена ограда от дървени колове и мрежа.


Титла: Re: Строеж ли е ограда на земеделски имот?
Публикувано от: Теофана Драгиева в Май 27, 2012, 12:08:28
Какъв ЗУТ, щом земята е земеделска? Разпоредбите на ЗУТ не важат за земеделска земя.


Титла: Re: Строеж ли е ограда на земеделски имот?
Публикувано от: Иво в Май 28, 2012, 07:36:41
Какъв ЗУТ, щом земята е земеделска? Разпоредбите на ЗУТ не важат за земеделска земя.

Благодаря на Теофана :)!  
Попитах понеже РО НСК и общината имат друго тълкуване и възприемат тази ограда като строеж. До РО НСК има донос ( не мога да го нарека другояче), че е изградена масивна ограда на земеделския имот , с масивна желязна врата. Беше извършена проверка и са направени снимки на тази "масивна ограда". Но понеже служителите от общината при проверката казаха, че ще трябва да се премахне щом няма строително разрешение зададох въпрос тук колкото и абсурдна да ми изглежда позицията им.


Титла: Re: Строеж ли е ограда на земеделски имот?
Публикувано от: Теофана Драгиева в Май 28, 2012, 05:39:34
От Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, чл. 37и, ал.4, т.5 е видно, че може да се правят временни ограждения:
"(4) Правилата за ползване на мерите и пасищата по ал. 3 съдържат:
5. мерки за опазване, поддържане и подобряване на мерите и пасищата, като почистване от храсти и друга нежелана растителност, противоерозионни мероприятия, наторяване, временни ограждения;" Временни ограждения са тези, които могат да бъдат сравнително лесно премахнати, ако се налага.
Леки огради, така както Вие твърдите, и други други селско-стопански постройки са допустими. ЗУТ не се прилага във Вашия случай. Друг е въпросът, ако оградата наистина е масивна или ако тя пречи на упражняване на съществуващо право на преминаване или друг сервитут. Би трябвало да са Ви казали на какво основание считат оградата за масивна.


Титла: Re: Строеж ли е ограда на земеделски имот?
Публикувано от: Иво в Май 28, 2012, 11:59:22
Благодаря за поясненията! Оградата е "масивна" само в доноса по който беше извършена проверка. Иначе всичко друго си е наред, не ограничава ничий достъп и наистина е лека ограда.Няма заповед за премахване, просто при проверката мнението на служителите от техническата служба на общината беше ,че и за такава ограда е нужно строително разрешение.
Много благодаря!