Интернет - кафене за юристи

Начало => Правни въпроси онлайн => Темата е започната от: blackkhawk в Май 21, 2009, 02:47:37



Титла: Застраховка "Живот" и банков кредит? Парадокс
Публикувано от: blackkhawk в Май 21, 2009, 02:47:37
Добър ден!
Надявам се, че някой ще може да ми помогне с възникнал казус, а той е:
Баща ми почина внезапно на 05.05.2009 г. в болнично заведение! След тежката новина се наложи да приготвям документи за застрахователно дружество понеже е теглил кредит преди 2 години от банка!
Наследниците сме двама (аз и сестра ми) и понеже липсвам от България съм направил нотариално пълномощно на сестра ми, за да може да предвижва документи и да не я спират!
Днес е посетила въпросната банка (понеже са я осведомили че е направен превод на една от последните заплати от работодателя на татко) за да изтегли пари, но от банката отговарят че понеже татко е дължял пари на банката няма да е възможно да се извърши "операцията". Та въпроса ми е следния: След като при подписване на договор за кредит автоматично е направена и застраховка "Живот", защо банката не се обърне към застрахователното дръжество за покриване на останалата част от кредита, а спира сестра ми от покриване на поне малка част сумата за погребението!
Надявам се, че някой ще може да ми помогне с съвет какво и как да направя!

Благодаря предварително!


Титла: Re: ПАРАДОКС!!!
Публикувано от: deian_iotov в Май 21, 2009, 03:30:19
А вие уведомихте ли банката че той е починал и въобще докаде е стигнала процедрата по погасяване на заема от страна на застрахователната компания!


Титла: Re: ПАРАДОКС!!!
Публикувано от: blackkhawk в Май 21, 2009, 04:06:31
Да банката бе уведомена на 08.05.2009 г. и поискаха изготвянето на един куп документи които ще и бъдат предоставени до края на месец Май!


Титла: Съдействие от работодателя
Публикувано от: Rose в Май 21, 2009, 04:10:12
Работодателят не може ли да съдейства като анулира превода по някакъв начин? ???


Титла: Re: Застраховка "Живот" и банков кредит? Парадокс
Публикувано от: blackkhawk в Май 21, 2009, 04:16:17
Попитах работодателя дали е възможно да получим възнагражденията които се полагат + обещетенията за смърт на КАСА, но от работодателя получих отговор, че имат дпговор с тази банка и нямало начин!


Титла: Re: Застраховка "Живот" и банков кредит? Парадокс
Публикувано от: deian_iotov в Май 22, 2009, 09:11:07
Явно т.к. все още документацията по поемане от застрахователя на задължението не е готова и банката ще е пренудена да блокира сметките на баща Ви и след като документално всичко се оправи ще ги освободят! Т.к. независимо че има застраховка живот застрахователната компания е отделно ЮЛ от банката и докато встъпи в дълг нищо и никой не гарантира вземането на банката, а и има много слуяаи в които самите застахователи се мотаят умишлено и това вече е проблем за погасяването на заем и банката е в загуба!