Интернет - кафене за юристи

Начало => Правни въпроси онлайн => Темата е започната от: радо в Август 17, 2011, 11:31:26Титла: Родителски права върху дете за бащата
Публикувано от: радо в Август 17, 2011, 11:31:26
здравейте,
моля ви да ми отговорите на следния въпрос:
имах 2 годишно съжителство (без брак) в периода 2004-2006г. с жена ,от чиято връзка имаме дете. майката живее от 2006 г. отделно и искам да попитам какви са моите права като баща в/у това дете?
никога не сме ходили в съдебна инстанция да разрешава този казус. но през последната една година майката взе да злоупотребява с това неуредено правно отношение и затова е добре да съм наясно юредически.
ако някой от участниците на форума има какво да добави по темата, моля да се счита удобно да коментира, но преди всичко ще помоля първо за изчерпателен правен отговор.
благодаря


Титла: Re: родителски права в/у дете
Публикувано от: leonskia в Август 17, 2011, 11:43:40
За да удовлетворя претенцията Ви за изчерпателен отговор на въпроса какви са правата Ви върху Вашето дете ще ми трябва поне една седмица. Затова в резюме ще Ви кажа, че правата Ви върху детето към настоящия момент са равни по обем на тези, които има неговата майка. Сиреч след като съда не се е произнесъл относно родителските права Вие имате основание да се срещате с него, да се грижите за него и т.н., точно колкото такова има и неговата майка.


Титла: Re: Родителски права върху дете за бащата
Публикувано от: радо в Август 24, 2011, 12:40:37
благодаря за отговора.
искам да добавя още две подробности;
- първо, доходите на майката от септ. 2006г до септ. 2010 год. са неясни, т.е. възниква въпроса : как се е издържала, след като никъде не е работила официално. дори и сега отново е уволнена от работа и вече 3-ти месец живее меко казано "като чергарка"; има постоянен адрес в софия, но временно не се е регистрирала в града, в който живее сега.
- второ, детето мисля, че няма личен лекар и когато е болно, се използва друг способ за самолекуване. аз лично съм притеснен, че не му се обръща по-компетентно внимание от страна на лекар. у детето се насяват последно време страхове, че е "тежко болен" и трябва да се лекува. килограмите и апетита му са отслабнали, което е нетипично за него. на моите въпроси :"защо детето е слабо?" постоянно ми се отговаря, че повръща вечер. опитвам се да го вземам максимално повече време в моя дом и да се грижа за него.


Титла: Re: Родителски права върху дете за бащата
Публикувано от: радо в Август 29, 2011, 02:17:06
още едно питане имам:
- как мога да поискам (след като вече ми стана ясно, че имаме еднакви права в/у детето) то да остава да приспива при мен? от няколко месеца съм го поставил на майката, но тя упорито отказва с мотива, че детето е малко (на близо 6 години ще стане тази есен?!?!) и никога не се деляло от нейното легло. сега разбирам, че тя го оставя на баща си и то приспива при него, а при мен не може. какво бихте ме посъветвали? благодаря за предварителните ви отговори.


Титла: Re: Родителски права върху дете за бащата
Публикувано от: leonskia в Август 29, 2011, 02:37:10
Ако не се разберете с майката следва да заведете дело за родителски права. С решението си съда ще определи режима. И ако след това майката не спазва постановеното от съда ще носи съответната отговорност.


Титла: Re: Родителски права върху дете за бащата
Публикувано от: радо в Септември 08, 2011, 04:55:48
здравейте,
имам следното питане:
сина ни, роден ноем. 2005 г ( с майка му нямаме брак, но аз съм го припознал) и доколкото разбирам юридически, след като не сме водили с майката дело за родителски права, означава, че имам 50% права над детето и оттам произлиза следното: с майката не сме в добри комуникативни отношения; тя живее в гр.X с детето и то там посещава детска градина, но лятото майката и детето идват  за 3 месеца в моя град и на мой въпрос дали сина ни ще започва предучилищна подготовка на 15-ти септ., тя ми отговори, че то нямало да ходи никъде. ако е задължителна тази подготовка, какво мога да направя като родител, за да може детето ми да започне предучилище? и към коя организация да се обърна, ако майката откаже да пусне детето на предучилищна подготовка?
благодаря предварително за разбирането и отговора!


Титла: Re: Родителски права върху дете за бащата
Публикувано от: deian_iotov в Септември 14, 2011, 03:21:17
Упражняването на родителските права и задължения се извършва по общо съгласие на родителите.
 При разногласие те могат да се обърнат към медиатор или да предявят иск пред районния съд по настоящия адрес на детето, който решава спора след изслушване на родителите, а при необходимост - и на детето.