Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Трудово и осигурително право => Темата е започната от: Eli-Nora в Юни 12, 2011, 12:09:56Титла: Задържане на трудова книжка и неизплащане на последна заплата
Публикувано от: Eli-Nora в Юни 12, 2011, 12:09:56
Дъщеря ми работеше като продавач- консултант в магазин за дрехи, осигуряваха я на 5 часа, но работеше по 10 часа. Управителката на магазина я викаше да работи и в ресторанта, който държеше и като сервитьорка. Чувах и усещах, че нещата не са много наред, но дъщеря ми не всичко споделяше. През февруари напусна след много подигравки от страна на управителката, че ".........няма да си намери работа другаде.........' и много други, които не е удобно дори да упоменавам. Трудовата книжка и до днешен ден не може да си получи. Един месец и половина, след като напусна я извикаха да правят ревизия, казали и че и удържат около 130 лв за липси. Много пъти ходи да чака управителката в магазина за да си вземе сумата и трудовата книжка, обаче управителката и отказва и и се подиграва, Принудих се аз да се обадя и да помоля да се видим, защото дъщеря ми трябва да се регистрира в БТ. беше ми обещано в края на седмицата. Не ми се обади, пак аз се обадих, с което бях яката навикана и наругана, и потресаващото беше, че"................търпяла дъщеря ми, която била тъпа идиотка и за нищо не ставала, след което директно ми затвори телефона. Дъщеря ми беше до мен и чу как ми се крещи и тогава започна да ми разказва подробности, недостойни за жена с 55 кг живо тегло, която е на длъжност"Управител", а виковете и обидите били ежечастно и системно се набивало в главите на персонала за тоталната безработица и глада на улицата, ако напуснат.
Смятам да предприема крути мерки срещу въпросната личност, но не знам къде да отида по-напред - в ИТ или в НАП. Тъй като фирмата е със седалище в София, верига магазини за дрехи, мисля, че те също би трябвало да бъдат уведомени. Моля, посъветвайте ме!


Титла: Re: Задържане на трудова книжка и неизплащане на последна заплата
Публикувано от: deian_iotov в Юни 14, 2011, 09:38:11
Обърнете се към Инспекция по труда в града в който живеете (в който се намира търговския обкет - магазин, където дъщеря ви е работила) и пуснете жалба като опишете какво и как се е случило за да бъдат сезирани и да се разпореди проверка! Това поне като начало! От там могат да ви кажат и какво да правите по-нататък! И естествено това трябва да бъде направено от дъщеря ви, тя е работника не Вие!!!


Титла: Re: Задържане на трудова книжка и неизплащане на последна заплата
Публикувано от: Eli-Nora в Юни 16, 2011, 06:33:09
Благодаря ви много! След големи обиди трудовата книжка е вече тук, но заплата не е изплатена, защото имало липси от ревизия в магазина. Обаче няма ревизионен акт и точно какво липсва.
просто ей така, за олимпийски спорт, цената на една трудова книжка е 230 лв.
А , после иди обяснявай на кредитна институция, че не изплащат заплатата, за да се плащат и вноските редовно.
Срам, срам, срам.................. :-[ :-[ :-[ :-[