Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Търговско право => Темата е започната от: kanalaia в Март 15, 2011, 03:22:40Титла: Преобразуване на ЕТ в ЕООД
Публикувано от: kanalaia в Март 15, 2011, 03:22:40
Здравейте! Имам един въпрос.Притежавам ЕТ,как ЕТ да го превърна в ЕООД,да запазя името и булстата от ЕТ? Предварително благодаря на всички!


Титла: Re: Преобразуване на ЕТ в ЕООД
Публикувано от: Rose в Март 15, 2011, 04:59:11
Не можете да запазите БУЛСТАТА. Трябва да регистрирате ново ЕООД и ЕООД-то да купи ЕТ-то. В момента е малко сложно, отнема много месеци и струва доста пари специално тази процедура. Трябва да се снабдите с удостоверение от НАП по чл. 77 ДОПК, след това нотариално заверен договор за продажба на ЕТ_то, след това заявление и вписване в Търговския регистър. Сложничко е, затова потърсете адвокат.


Титла: Re: Преобразуване на ЕТ в ЕООД
Публикувано от: Мариета Велева в Март 16, 2011, 03:41:33
Здравейте, моята ситуация е почти същата. Ние вече дарихме Ет- то на ЕООД, но има издаден лиценз на ЕТ- то. Когато стигнахме до уведомяване на Министерството издало лиценза се оказа, че той не се наследява и това , което може да се направи е  ЕООД да си подаде наново документи за издаване на лиценз (за търговия с черни и цветни метали). Така ли е наистина и може ли да се направи нещо, за да се избегне отново тази дълга и скъпа процедура за нов лиценз?

Ще бъда много благодарна , ако получа отговор от вас, защото се срещам с доста противоречиви мнения.

Лек ден.  :)


Титла: Re: Преобразуване на ЕТ в ЕООД
Публикувано от: Rose в Март 17, 2011, 09:46:15
Лицензът също би трябвало да се прехвърли. С какъв акт Ви уведомиха, че не става?


Титла: Re: Преобразуване на ЕТ в ЕООД
Публикувано от: Мариета Велева в Март 17, 2011, 11:33:27
Не съм получавала акт , с който да ме уведомят за това. Обадих се  в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и от там категорично ми заявиха , че не се прехвърля лиценз.
Ако реша да пробвам, все пак, да подам документи към това Министерство за промяна в обстоятелствата на лиценза, къде трябва да се направи това? Директно в министерството ли се подават?

Благодрая Ви.


Титла: Re: Преобразуване на ЕТ в ЕООД
Публикувано от: Rose в Март 17, 2011, 04:24:07
Търсете юридическия отдел.


Титла: Re: Преобразуване на ЕТ в ЕООД
Публикувано от: kremina1984 в Ноември 03, 2012, 01:48:19
Така е, предполагам за какъв лиценз става дума, защото аз сега изпаднах във същата ситуация. С ЕТ сме и за да взема следващия лиценз, ми трябва ЕООД.  Ок, ама като споменахте се сетих, че лиценза се издава наистина без право на онаследяване, има го в закона ... респективно трябва да се издаде нов на името на ЕООД-то. Кажете ми, моля, как постъпихте и какво направихте, искам да запазя името на фирмата и на новия лиценз. Как трябва да постъпя. Благодаря предварително