Интернет - кафене за юристи

Наказателно право => Процесуални въпроси => Темата е започната от: гергана ангелова в Февруари 15, 2011, 09:51:19Титла: Отказ на деца да свидетелстват в съда
Публикувано от: гергана ангелова в Февруари 15, 2011, 09:51:19
Здравейте!
Тъй като уговорения адвокат свива рамене и не ми отговаря на въпроса ще потърся помощ от Вас.
Проблема е следният малолетен свидетел(9 год.)отказва да се яви на дело с мотива,че бил стресиран при разпита в досъд.произ.Прокурора по делото настоява в следващото съд.зас. да му се прочетат показанията,тъй като те били надеждни в уличаването на подсъдимия в престъплението.Въпросът ми е има ли някакъв закон или нещо такова които да защитават подсъдимия в такива случай.Не се ли отнема правото на подсъдимия да задава въпроси към свидетеля които е свидетелствал с/у него?Подсъдимия не е присъствал и на разпита в досъд.произ.,защото тогава бил неизвестен,а сега когато е известен му се отнема това право.Това законно ли е?


Титла: Re: Отказ на деца да свидетелстват в съда
Публикувано от: Yo в Февруари 20, 2011, 07:08:25
Наказателно-процесуален кодекс:

Разпит на свидетели

Чл. 280.
(6) Малолетен свидетел, който е бил разпитан в наказателното производство, се разпитва отново само когато показанията му не могат да се прочетат при условията и по реда на чл. 281 или новият разпит е от изключително значение за разкриване на истината.

Прочитане на показанията на свидетел

Чл. 281. (1) Показанията на свидетел, дадени по същото дело пред съдия в досъдебното производство или пред друг състав на съда, се прочитат, когато:


6. свидетелят е малолетен и при разпита му са присъствали обвиняемият и неговият защитник.