Интернет - кафене за юристи

Наказателно право => Процесуални въпроси => Темата е започната от: гергана ангелова в Февруари 05, 2011, 09:20:10Титла: Обвинения по чл. 325 от НПК
Публикувано от: гергана ангелова в Февруари 05, 2011, 09:20:10
Повдигнато е обвинение по чл.325 ал.1 в/у ал.2, ако във хода на делото обвинението не се докаже, може ли делото да бъде прекратено преди обвиняемия да даде обяснения ,ако изложи данни и факти които доказват невинноста му . Може ли да въобще да излага доказателства в своя защита преди да е дал обяснения пред съдията.В последствие има ли обвиняемия право да заведе граждански иск с/у прокуратурата за набеждаване за недоказаното обвинение.


Титла: Re: Обвинения по чл. 325 от НПК
Публикувано от: leonskia в Февруари 06, 2011, 08:10:39
Ако в хода на съдебната фаза на делото по време на съдебното следствие се изложат обстоятелства, които да доказват невинността на подсъдимия и разглеждащия състав ги приеме за такива, то той ще се прознесе с оправдателна присъда.До произнасянето му, обаче съда ще покани обвиняемия на осн. чл.277 НПК да даде обяснения.
По второто Ви питане, относно това възможно ли е да се излагат доказателства преди да бъдат дадени обяснения от подсъдимия отговорът е, че е възможно.
Търсенето на обезщетения срещу прокуратурата в подобни случай е уредено в ЗОДОВ. Имал съм няколко подобни казуса по тази проблематика и ще Ви посъветвам да бъдете внимателни.
Успех