Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Търговско право => Темата е започната от: Весела Караджова в Юли 09, 2010, 08:38:09Титла: Как физическо лице-земеделски производител да стане ЕООД?
Публикувано от: Весела Караджова в Юли 09, 2010, 08:38:09
Във връзка с въведените НПР от 60 % преди облагането с данък на приходите на селскостопанските производители все повече от тях предпочитат да станат ЕТ. В разговори със счетоводители разбрах, че преминаването от ФЛ - ЗП към ЕООД или ООД било много трудно - заради прехвърлянето на ДМА и ДБА. Чух даже, че най-добрият вариант бил първо ФЛ да стане ЕТ и после едно ЕООД да изкупи ЕТ-то. Така ли е наистина? Не може ли веднага ФЛ да регистрира ЕООД и цялата собственост на ФЛ да стане собственост и на ЕООД-то или ООД-то?


Титла: Re: Как физическо лице-земеделски производител да стане ЕООД?
Публикувано от: DEKAH в Юли 27, 2010, 08:25:08
НПР, ДМА, ДБА.... нищо не ни говори.

Няма пречка земеделския производител да си регистрира ЕООД, което да се регистрира като земеделски производител. След това да прекрати регистрацията си като ФЛ.


Титла: Re: Как физическо лице-земеделски производител да стане ЕООД?
Публикувано от: deian_iotov в Август 26, 2010, 09:49:20
Е DEKAN чак пък нищо да не ни говори  ;)
Вижте сега питащата не знам каква Ви е счетоводителката ама това с регистрацията на ЕТ после на ЕООД и прехвърлянето на ДМА и ДБА и след това заличаване на ЕТ-то не е много по лесна работа, по-скоро на мен ми изглежда като някакъв жалък опит за заобикаляне на данъчното законодателство. Съжалявам но наистина е жалък.... защото нищичко няма да спечелите напротив. Процедурите ще се заточат едното пък другото, ще плащате държавни такси за регистрации и хонорари на юристи (защото няма да се справите сама нито пък счетоводителката Ви, не искам да Ви обиждам но все пак... ) и в крайна сметка пак ще си платите данъците печалба и т.н.
Има няколко варианта зависи колко ви се занимава и колко средства сте готова да похабите!
Единият е директно да си регистрирате ЕООД (с минимален капитал 2 лева - примерно) и след това да прехвърлите като ФЛ с договор за покупко продажба ДМА и всичко останало на ЕООД-то, ако имате договори за аренда, продажба и т.н. да ги преподпишете или анексирате, и така! Не казвам че няма да си платите данъците като ФЛ (вие така или иначе ще трябва да платите независимо кой вариант ибирате) но поне няма да се бъхите в някакви измислени схеми. Освен това кой е казал на счетоводителката Ви че като регистрирате ЕТ всикото имущество реализирано от търговска дейност като ЗП на физическото лице ще стане собственост автоматично на ЕТ-то, няма такова нещо!!!!
Има и вариант да направите апор (непарична вностка) като всичките ДМА ги внесете в капитала на дружеството (ЕООД-то) но там пък ще плащате и заоценители и процедурата е малко по-бавна но и това е варинат! Изобщо има и много други варианти ама това с Ет после ЕООД ми се струва.... казах вече как
Така че пожелавам Ви успех! Идете на консултация при колега Адвокат!  ;)