Интернет - кафене за юристи

Начало => Правни въпроси онлайн => Темата е започната от: Ivanova в Март 05, 2010, 03:22:47Титла: Кой има право да получи оригинал на смъртен акт на роднина?
Публикувано от: Ivanova в Март 05, 2010, 03:22:47
Въпросът ми е следният:
Баба ми почина в дом за възрастни и майка ми (като единствен пряк наследник) взе смъртния акт и удостоверение за наследници от общината. От дома за възрастни твърдят, че имат оригинал на смъртния акт, но няма да го дадат на майка ми, защото не е погасила всичките си задължения към дома. Въпросът ми е дали от траурната агенция имат законово право да предават такъв документ на някой, който не е роднина на починалия и дали е възможно чрез този документ да се възползват по някакъв начин за наследство?

Благодаря предварително


Титла: Re: Кой има право да получи оригинал на смъртен акт на роднина?
Публикувано от: DEKAH в Март 06, 2010, 12:02:19
Изобщо не трябва да ви притеснява, че някой имал смъртен акт. Това, което майка ви е взела от общината са си съвсем валидни документи.

С този документ не могат да направят абсолютно нищо, освен да си мислят, че може да си платите, за да си го вземат. Да си мислят..... вие си имате всичко необходимо.

Наследствените права не могат да се манипулират с един смъртен акт.


Титла: Re: Кой има право да получи оригинал на смъртен акт на роднина?
Публикувано от: Ivanova в Март 08, 2010, 09:48:58
Много благодаря за отговора.
Единствено ме притеснява да не са карали баба ми да подписва някакви документи за имота си, защото съм чувала за такива случаи именно в старчески домове. Но имайки предвид нейното здравословно състояние преди да почине (а именно напреднала фаза на склероза плюс други болести) си мисля, че дори да е подписвала нещо би трябвало да може да се оспорва при положение, че тя си има преки наследници и роднини. Най- често съм чувала за подобни случаи при възрастни хора, които не са имали близки.


Титла: Re: Кой има право да получи оригинал на смъртен акт на роднина?
Публикувано от: DEKAH в Март 09, 2010, 03:22:50
Ами... направете си справка за имотите на баба ви. Това се прави в службата по вписвания по нахождение на имота.

Възможно е и да е подписала предварителен договор за продажба на имота. Нищо не се знае. Това няма как да го разберете, докато не получите призовка за дело с предмет обявяване на договора за окончателен.