Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Трудово и осигурително право => Темата е започната от: eli.spasova в Февруари 16, 2010, 03:56:53Титла: Прекратяване на ТПО по чл 328 т.2
Публикувано от: eli.spasova в Февруари 16, 2010, 03:56:53
Здравейте,
Поради намаляне обема на работа съкращаваме длъжност.На лицето му е предоставено предизвестие от 08.02.2010 че в срок от 30 дни ТПО ще бъде прекратено по чл.328 т.2.
В тази връзка след като ще остане на работа 1 месец дължа ли му обещетение по чл.222 или не?
Защото в КТ е записано че се дължи само ако лицето не е започнало работа на друго място.
Моля за помощ.
Благодаря Ви!


Титла: Re: Прекратяване на ТПО по чл 328 т.2
Публикувано от: culpa_lata в Февруари 18, 2010, 09:16:27
Това обезщетение се дължи, ако лицето не сr намери работа след прекратяването на трудовото отношение, за срока за, който е останало без работа, но не за повече от един месец, т.е. не повече от 1 БТВ, ако с ИТД или КТД не е уговорено по-голямо обезщетение.

Чисто практически нещата изглеждат така:
1. договорът се прекратява;
2. изтича 1 месец;
3. лицето идва при вас след този един месец и показва трудовата си книжка с вписванията от борсата по труда, от които е видно, че е останало без работа този месец или друг по-кратък срок.
Познати са и случай, в които на база разликата между вашето приключване на книжката и оформянето на книжката от новия работодател се претендира обезщетението /спечелих веднъж едно такова дело, нищо че се грижа основно за работодатели/. В обикновения случай обаче то се претендира с отбелязванията в трудовата книжка на борсата по труда.
4. лицето е добре да си пусне и една молбичка с искане да му се изплати обезщетението.

Чак тогава му изплащате обезщетението за оставане без работа, като е добре да се подпишат съответните документи с цел доказване, че такова е било извършено.


Титла: Re: Прекратяване на ТПО по чл 328 т.2
Публикувано от: eli.spasova в Февруари 22, 2010, 11:14:20
Благодаря Ви.
Само още едно въпросче-в заповедта за прекратяване на ТПО не му начислявам обещетението,правилно ли ви разбирам.А чак след месец ако не си е намерил работа лицето идва с трудовата книжка и молба да му се изплати обещетението.