Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Гражданско право => Темата е започната от: Cara в Декември 29, 2008, 11:03:35Титла: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: Cara в Декември 29, 2008, 11:03:35
Здравейте,

сестра ми не е добре от години. Има апартамент /наследствен/, чийто нотариален акт е при мен. Но мисля, че това не е достатъчно. Намира се в центъра на София и макар да е стар и занемарен - е с доста апетитна цена. Чувала съм, че всеки може да си извади препис, ако има пълномощно от нея. Сестра ми в момента живее на село, защото няма достатъчно средства да пребивава в София. Апартаментът е празен, но хора от селото знаят за него и в момента знам, че някакъв е поискал от нея да му подпише пълномощно за да й взима социалните помощи - за да не ходела тя.

Не можем да я защитим от измамници, защото тя става неконтролируема. Понякога не иска да говори с нас. Ако успеем да я поставим под запрещение, при една евентуална измамна сделка с имота й, бихме ли могли на това основание да развалим сделката? Има ли смисъл? И изобщо какви са начините да й помогнем, защото това имущество е единствената й гаранция, че няма да остане на улицата на стари години.

Благодаря ви предварително.


Титла: Re: Поставяне под запрещение
Публикувано от: leonskia в Януари 18, 2009, 08:06:01


Правната уредба, регламентираща поставянето на лица под запрешение е установена  в ГПК-чл.336 и сл.Необходимо е да знаете,че основанията за поставяне под запрещение са посочени в чл.5 от ЗЛС,а иманно:слабоумие или душевна болест.Искането се прави пред Окръжния съд по местожителството на ответника.


Титла: Re: Поставяне под запрещение
Публикувано от: Cara в Януари 18, 2009, 09:17:48
Здравейте,

Безкрайно съм Ви благодарна.  :)Прочетох тези членове, но не ми стана ясно как става доказванвто, че някой е болен от душевна болест. Колкото и грубо да звучи - тя няма както се казва "жълта книжка". Това е въпрос от практиката, не знам дали има уредба в закона. Ще бъда много благодарна за по-подробна информация.

Поздравявам.


Титла: Re: Поставяне под запрещение
Публикувано от: leonskia в Януари 18, 2009, 10:45:06
В производството, което ще се образува ще бъде при закрити врати.Ще участвате Вие,като сестра на лицето,чието запрещение се иска.Сестра Ви също ще бъде разпитана,тъй като до влизане в сила на решението тя ще се счита за дееспособна.Наред с това тя ще бъде разпитана лично,за да може съдът непосредствено да придобие впечатления за нейното състояние.Задължително се разпитват близките,които живеят с нея.Ако след разпита на лицето и неговите близки не се създаде сигурна преценка за състоянието на лицето съдът ще пристъпи към събирането на други доказателства.В това число може да се стигне до искане  мнението на вещи лица,които да освидетелстват сестра Ви.


Титла: Re: Поставяне под запрещение
Публикувано от: leonskia в Януари 18, 2009, 10:50:25
Забравих да спомена,че вида на запрещението ,което ще бъде наложено на сестра Ви ще зависи от преценката на съда относно нейната недееспособност.


Титла: Re: Поставяне под запрещение
Публикувано от: Cara в Януари 19, 2009, 03:01:37
благодаря ви още веднъж, господине. Добре, че има хора като вас, защото в тези времена не всеки може да си позволи адвокат, а понякога се налага. полезно ми е това, което ми казахте, но явно няма да мина без консултация, защото въпросът е належащ за нас. ???

Да сте жив и здрав.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение
Публикувано от: trichocephalus в Март 09, 2009, 09:45:18
Здравейте на всички.
Пиша в тази тема, защото имам подобен проблем - родният ми дядо (на 84 години е) е решил, че му влизам в стаята, крада му кремвиршите от хладилника, а преди години съм поставил "смъртоносна инжекция" на баба ми и заради това тя е умряла  ;D
До тук е смешно, ако не ме викаха в криминална полиция да давам обяснения по случая.
Преди година случайно при мен попадна и преписка от Районна прокуратура -Плевен, която стигна и до апелативен съд-В.Търново отново по жалба от дядо ми, в която пък твърдеше, че заедно с адвоката му, и нотариуса сме го "принудили да подпише документ с невярно съдържание" -а именно нотариалния акт за къщата.Тази преписка завърши с постановление за отказ от възбуждане на наказателно производство поради липса на доказателства.

Но сагата продължава.Тази година- с полицията. Поставен съм под постоянен тормоз и не знам къде ще отиде следващият път да пише жалби и т.н., а най-малкото което ми трябва е да се шуми около името ми.

Въпрос - на какво основание мога да искам поставяне под запрещение ?

Като документи в мен имам само миналогодишната преписка.Жалбата му в криминална полиция не е заведена -полицаите отказаха устно да се занимават с "луди старци" и даже скъсаха жалбата, от което той остана безкрайно разочарован.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение
Публикувано от: Pumuckl в Март 09, 2009, 08:02:28
Тежко, тежко...

Не знам какво да ти кажа. Само мога да ти кажа, че дори да го поставиш под запрещение, той пак може да си вдига шум и да си пише жалби, че и още по-страшни може да са.

Съветът ми е да не се мъчиш с тази задача. Няма да има ефект. Той като отиде да пуска жалбата, в нея не пише ЖАЛБА ОТ ЕДИ КОЙ СИ /ПОД ЗАПРЕЩЕНИЕ/. Прокурорите не знаят кой подател е нормален и кой не е.

След като от съдържанието на жалбите се вижда, че човекът не е в ред, какъв е смисълът да го поставяш под запрещение?

"Моля да образувате досъдебно производство или предварителна проверка за кражба на сирнЙе и кренвирши от хладилника при условията на физическо съжителство. Деянието е извършено преди 10 години, има давност, ама не обръщайте внимание, вкарайте го зад решетките." Хладилникът го дадохме за скрап, може да се намери на бунището за евентуални отпечатъци от пръсти."

Мааани, освен съчувствие у следователите към теб, друго няма да има.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: trichocephalus в Март 10, 2009, 06:42:19
 ;D хих

Не ми трябва толкова да го поставям под запрещение, колкото дали трябва да се опасявам от правни последици над мен.
Представям си как оперативна група прави аутопсия на бабата да търси доказателства за това, че съм я убил с инжекция, или слагат скрити камери из къщи.
Това са ми опасенията.Не друго.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: Rose в Май 29, 2009, 09:52:53
Поставяне под запрещение (http://www.lawsbg.com/lectures/74-grajdansko-pravo/381-postaviane-pod-zapreshtenie.html)


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: Pumuckl в Февруари 15, 2010, 11:27:27
Този, който ще се поставя под запрещение трябва задължително да иде на заседанието, т.е. да го види съдията. Ако си свива цигари с призовките става сложно - принудително довеждане, циркове и пр.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: Калинка в Август 11, 2010, 03:08:27
Здравейте!
Бих искала да се консултирам за създалата се ситуация.
Имам чичо,живеещ в провинцията.Миналата година ми съобщиха ,че е изчезнал аз и детенце отидохме да го търсим.Намерихме го агонизиращ(диабетик е),не ни позна ,говореше несвързано с видими следи от нанесен побой.Подадох жалба до Прокурора на Градския съд  и описах случая.Последва дознание,дело и беше настанен в психодиспансера във Враца за около четири  месеца. След като го изписаха ,отново ми се обадиха,че е  изчезнал,помолих да съобщят в Полициятя и да разбият вратите на двете къщи които обитава(разбира се с мое документирано предварително съгласие в Полицията ,ако се наложи,както първия път).Намерили са го пак в същото положение като преди с тази разлика ,че краката му са били измръзнали и са го закарали спешно в болницата.На другия ден  пристигнахме в градчето за ампутацията,след операцията беше на себе си ,но по някое време пак се отнесе на някъде.Както и да е изписаха го,но  в началото не искаха да му отпуснат асистент,защото никой не искал,трудно ми бяха дадени документите за попълване за настаняване в дом за възрастни общо взето сложна работа.Личния му лекар каза ,че ще му подготви документите за ТЕЛК,но се оказа ,че не можело по служебен път,социалните твърдят,че трябва да му стана попечител за да му бъдат подадени документите в ТЕЛК.Нямам нищо  против,но доколкото съм осведомена,това значи ако няма асистент който да се грижи за него ,аз трябва да поема тази отговорност.Да ,но как,не живея в този град,физически няма да мога да се справя да го обслужвам,с малко дете съм, а и обстановката в която трябва да подложа малката е меко казано страшна.
Въпроса ми е следния,трябва ли да съм му попечител за да го представлявам пред държавните институции или има и друга възможност(да вметна той не е семеен и няма деца,родителите му са покойници)?


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: leonskia в Август 11, 2010, 08:23:22
Да,необходимо е да преминете през процедурата по поставяне под запрещение.


Титла: Процедура по поставяне под запрещение
Публикувано от: Nikolov в Март 17, 2011, 08:58:12
В процедура съм по поставяне под запрещение на двама мои племенници (с психични отклонения), договорихме се техен братовчед да се грижи за тях в собственото им жилище, като получава тяхните пенсии и ползва жилището. Същият обаче има отказ за попечителство, а самият аз, както казах съм в процедура за получаване на такова. Та въпроса ми е има ли някакви законови пречки, произтичащи от подобна договорка, които да повлиаят негативно върху моето дело.


Титла: Re: Процедура по поставяне под запрещение
Публикувано от: Rose в Март 17, 2011, 09:51:18
В процедура съм по поставяне под запрещение на двама мои племенници (с психични отклонения), договорихме се техен братовчед да се грижи за тях в собственото им жилище, като получава тяхните пенсии и ползва жилището. Същият обаче има отказ за попечителство, а самият аз, както казах съм в процедура за получаване на такова. Та въпроса ми е има ли някакви законови пречки, произтичащи от подобна договорка, които да повлиаят негативно върху моето дело.

Кой му е отказал попечителство, съдът или общината? Водил ли е дело пред съда. Вие водите ли дело? Дайте с повече точност.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: Nikolov в Март 17, 2011, 04:06:35
Цитат
Кой му е отказал попечителство, съдът или общината? Водил ли е дело пред съда. Вие водите ли дело? Дайте с повече точност.


Попечителство му е отказано от общината, пред съд не правил постъпки, въпросът ми е тъй като аз водя такова дело в момента дали това, че той ги гледа (по наше споразумение, взимайки и техните пенсии и ползвайки жилището им) може някак да навреди на делото, което аз водя за поставяне под запрещение на двамата болни?


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: Rose в Март 17, 2011, 04:23:25
Това, че се грижи за тях не го прави попечител, но след като водите дело пред съда, някой ще трябва да ги заведе при съдията за да говори той с тях. Т.е. това, че са му отказали и това, че ги гледа не са факти, които са от значение, но това не означава, че не може бъде свидетел по делото и да му повлияе.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: Nikolov в Март 17, 2011, 07:53:39
Цитат
Това, че се грижи за тях не го прави попечител, но след като водите дело пред съда, някой ще трябва да ги заведе при съдията за да говори той с тях. Т.е. това, че са му отказали и това, че ги гледа не са факти, които са от значение, но това не означава, че не може бъде свидетел по делото и да му повлияе.


благодаря ви за отговора и още един въпрос свързан с горното. мнението на двамата (с психични отклонения, аз съм приложил към делото и медицинска експертиза- удостоверяваща тяхното заболяване), меродавно ли е за съдията при кого искат да останат те самите или не? защото с техният (и мой естествено роднина) се споразумяхме, аз да бъда попечител, пък той да се грижи за тях, вземайки естествено споменати по- горе пенсии и ползвайки апартамента? питам защото хората с психично заболяване, като тяхното лесно се манипулират и подвеждат.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: leonskia в Март 18, 2011, 10:14:08
Да,съда ще съобрази  и това при кого искат да останат.Все пак това е и една от причините, за да се прави разпит пред съдия.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: Nikolov в Март 21, 2011, 12:44:00
здравейте, имам един въпрос, който е извън темата и не касае лично мен, а възрастна жена която ме помоли да попитам..

та ето за какво става въпрос:

"На 87 г. съм преди десетина години, аз и съпругат ми прехвърлихме на внука ни имот (къща и 14 дка. земеделска земя), с условието да ни гледа (доглеждане). Преди три години съпруга ми почина и от тогава(тъй като съм болна) за мен се грижи дъщеря ми, имам ли право да разваля моята част от прехвърлянето и да я дам на дъщеря си?"

това е въпроса на възрастната жена, благодаря ви предварително за отговорите и се извинявам, че не е по темата.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: leonskia в Март 21, 2011, 12:59:08
Може би е възможно , но трябва да се консултирате с колега,който да прегледа документацията по казуса.Все пак има много обстоятелства, които следва да бъдат изяснени, а това е обективно невъзможно да стане тук.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: Nikolov в Май 28, 2011, 11:54:24
Здравейте, имам един въпрос: На редовно заседание на съда по дело за запрещение на психично болен човек, умишлено укрит от трето лице, съдът постанови принудително явяване на психични болния. Какви права мога да потърся и как мога да процедирам срещу третото лице?


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: leonskia в Май 30, 2011, 08:43:52
Третото лице носи наказателна отговорност,но практиката сочи, че трудно се доказват подобен род деяния.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: dkw20 в Януари 03, 2013, 02:39:45
И аз имам същия проблем като trichocephalus. Дядо ми е на 84 години и деменцията тотално го пере вече - постоянно ме тормози за пари, за имоти - съди ме в продължение на 4 години за имот, който той ми дари абсолютно безвъзмедно преди 20 години без никакви условия за отглеждане (съдът отсъди в моя полза, но нервите, парите и изгубеното време никой не може да ми ги възстанови), а сега разправя, че баба ми, бог да я прости, и моето семейство, сме го били подвели да се подпише и той не е знаел какво подписва. Освен това ми праща призовки от нотариус да съм му плащал месечна издръжка от 300лв. при положение, че взима над 400лв. пенсия! Разправя на всички, че искам да го уморя, че аз съм убил баща ми, обижда ме постоянно, че съм бил мързелив и работа имало много, но аз нарочно не съм си търсил работа, обвинява ме, че съм му откраднал инструментите (а всъщност той ги дава на разни хора и забравя), постоянно ме кара да му помагам за разни неща - да му пръскам гроздето, да му варя ракия, да му копая двора, да му цепя дърва, а после разправя на всички, че никога с нищо не съм му помагал и съм го оставил да умре едва ли не. А върха беше, когато миналата седмица ме привикаха в полицията да давам обяснения - написал е писмо до областния прокурор директно, в което пише, че съм му казал, че ще го "елиминирам" и в което настоява прокурора да вземе съответните мерки по член еди-си-кой за заплаха за убийство, което предвижда затвор! Не издържам вече! Целият квартал ме гледат накриво и всички си мислят, че съм някакъв рецидивист едва ли не, защото той на всички ги говори тия глупости. Сериозно се замислям да го освидетелствам, или както се казва "под запрещение", за да не може повече поне пред съд и полиция да ме излага мене и цялото ми семейство. Каква е законовата процедура, много ще съм ви благодарен, ако ми помогнете.
Благодаря.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: 1000 в Януари 04, 2013, 01:14:34
здравейте, имам един въпрос, който е извън темата и не касае лично мен, а възрастна жена която ме помоли да попитам..

та ето за какво става въпрос:

"На 87 г. съм преди десетина години, аз и съпругат ми прехвърлихме на внука ни имот (къща и 14 дка. земеделска земя), с условието да ни гледа (доглеждане). Преди три години съпруга ми почина и от тогава(тъй като съм болна) за мен се грижи дъщеря ми, имам ли право да разваля моята част от прехвърлянето и да я дам на дъщеря си?"

това е въпроса на възрастната жена, благодаря ви предварително за отговорите и се извинявам, че не е по темата.

Има начин, но трябва да ви го оформи адвокат или нотариус.

Поздрави,


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: 1000 в Януари 04, 2013, 01:36:15
И аз имам същия проблем като trichocephalus. Дядо ми е на 84 години и деменцията тотално го пере вече - постоянно ме тормози за пари, за имоти - съди ме в продължение на 4 години за имот, който той ми дари абсолютно безвъзмедно преди 20 години без никакви условия за отглеждане (съдът отсъди в моя полза, но нервите, парите и изгубеното време никой не може да ми ги възстанови), а сега разправя, че баба ми, бог да я прости, и моето семейство, сме го били подвели да се подпише и той не е знаел какво подписва. Освен това ми праща призовки от нотариус да съм му плащал месечна издръжка от 300лв. при положение, че взима над 400лв. пенсия! Разправя на всички, че искам да го уморя, че аз съм убил баща ми, обижда ме постоянно, че съм бил мързелив и работа имало много, но аз нарочно не съм си търсил работа, обвинява ме, че съм му откраднал инструментите (а всъщност той ги дава на разни хора и забравя), постоянно ме кара да му помагам за разни неща - да му пръскам гроздето, да му варя ракия, да му копая двора, да му цепя дърва, а после разправя на всички, че никога с нищо не съм му помагал и съм го оставил да умре едва ли не. А върха беше, когато миналата седмица ме привикаха в полицията да давам обяснения - написал е писмо до областния прокурор директно, в което пише, че съм му казал, че ще го "елиминирам" и в което настоява прокурора да вземе съответните мерки по член еди-си-кой за заплаха за убийство, което предвижда затвор! Не издържам вече! Целият квартал ме гледат накриво и всички си мислят, че съм някакъв рецидивист едва ли не, защото той на всички ги говори тия глупости. Сериозно се замислям да го освидетелствам, или както се казва "под запрещение", за да не може повече поне пред съд и полиция да ме излага мене и цялото ми семейство. Каква е законовата процедура, много ще съм ви благодарен, ако ми помогнете.
Благодаря.

Oткажете се, няма да стане. Тоя човек ще дойде на делото с адвокат и ще ви резнат.


Титла: Re: Как да поставим някого под запрещение?
Публикувано от: vvk196 в Септември 27, 2014, 03:18:58
Здравейте, при проучването на казуса ми попаднах на тази тема и виждам че доста хора имат сходни проблеми. Искам да се допитам до вас за проблема ми и дали може да се направи нещо по въпроса. Става въпрос за баща ми който вече е пенсионер и с когото имаме доста голяма разлика в годините (над 40). С майка ми са разведени от над 15 години, а по стечение на обстоятелствата в момента аз и по-малката ми сестра живеем при него защото караме магистратура във града в който той живее. Проблема е че баща ми вече хич не е в ред, с което упражнява голям тормоз върху мен, сестра ми и на други хора на които им се налага да имат вземане даване с него. Той е диабетик, за което взема някакви лекарства, и в същото време пие доста (по около 1-2 литра бира на ден и 50-100гр твърд алкохол), често го чувам да си говори сам, личната му хигиена е под всякаква критика, яде най-евтините боклучави храни с цел пестене на пари, които не му липсват. Постоянно е в параноя че някой го краде и лъже, беше ме обвинил че съм раздавал някакви вещи и кухненска посуда на приятелката ми, често заплашва че ще разпродаде имуществото си и ще профука парите като по този начин ни лиши от наследство. Няма други живи роднини освен нас, приятелите му също отдавна го зарязаха. Случва се от време на време да го намирам припаднал след препиване, предполагам е заради смесването на лекарствата които взема и алкохола. Наскоро приятелката ми роди и ме заплаши че ако не кръстим детето на него ще ме изпъди от жилището му и ще ме лиши от наследство, по късно поиска акта за раждане на детето за да види как сме го записали и дали не го лъжем. На същия тормоз са подложени приятелката ми и родителите и, като имам усещането че това се отразява и на отношението им към мен. Има ли някакъв начин аз и сестра ми да се защитим от финансови и имотни загуби в следствие на измама, на неразбиране или не трезво състояние при сключване на сделка, или поне да се прекрати този тормоз. Ще съм благодарен за какъвто и да е съвет.