Интернет - кафене за юристи

Други => Кафене => Темата е започната от: sharkinator в Декември 17, 2009, 12:02:55Титла: Регистриране на фирма или не ?
Публикувано от: sharkinator в Декември 17, 2009, 12:02:55
Здравейте,

искам попитам за съвет в област в която съм доста невеж  :P

Та значи занимавам се с фотография любителски от доста години и от месец два реших да мина на друго ниво т.е. да търся професионална реализация в тази сфера. Естествено държа всичко да е легално и сега ровя ли ровя в нета да намеря малко полезна информация как може да стане това.

Трябва ли да регистрирам фирма (ЕТ?) или не. Някъде чух че мога да предлагам услугите си и без да имам фирма ами само с граждански договори. То е ясно че накрая ще трябва да посетя счетоводител или нещо такова но все пак искам да добия малко идея какво да питам  ;)   


Титла: Re: Регистриране на фирма или не ?
Публикувано от: Rose в Декември 17, 2009, 02:57:07
Да, може на граждански договори, но трябва да се регистрирате по БУЛСТАТ и да се самоосигурявате. подавате годишна данъчна декларация и месечни декларации за осигуровките.

Така, отивате в рег. Булстат и подавате молба. Процедурата е описана на сайта, вижте на 1 страница.

След като имате БУЛСТАТ отивате в ТД НАП и подавате декларация за самоосигуряващо се лице. След това започвате да плащате осигуровките си и подавате месечна декларация с протокол. Това е. От НОИ ще ви издадат и осиг. книжка.


Титла: Re: Регистриране на фирма или не ?
Публикувано от: sharkinator в Декември 17, 2009, 09:49:02
Много благодаря че сте отделили време да ми напишете толкова подробно  :)