Интернет - кафене за юристи

Начало => Правни въпроси онлайн => Темата е започната от: Yo в Август 17, 2009, 12:25:14Титла: Задължително ли е юридическото образование за юрисконсултите?
Публикувано от: Yo в Август 17, 2009, 12:25:14
От известно време се ровя в законодателството и не мога да открия правно основание, което за задължава работодателите да наемат на длъжност "юрисконсулт" само лица с висше юридическо образование. Означава ли това, че юрисконсулт може да бъде всяко лице, стига да е назначено по договор за такъв? И как такова лице ще се явява като процесуален представител, след като ГПК му дава такава възможност  ::)

Вярно е, че от чл. 32, т. 3 от ГПК може да се направи извода, че юрисконсултите са вид "служители с юридическо образование", но няма ли и по-изричен текст?


Титла: Re: Задължително ли е юридическото образование за юрисконсултите?
Публикувано от: Pumuckl в Август 21, 2009, 06:44:55
По сегашния ГПК е:

Цитат
Представителство по пълномощие
Чл. 32. Представители на страните по пълномощие могат да бъдат:
1. адвокатите;
2. родителите, децата или съпругът;
3. юрисконсултите или други служители с юридическо образование в учрежденията, предприятията, юридическите лица и на едноличния търговец;
4. областните управители, упълномощени от министъра на финансите или от министъра на регионалното развитие и благоустройството, в случаите по чл. 31;
5. други лица, предвидени в закон.

Т.е. юрисконсултите са служители с юридическо образование. По предишния не знам как е било, ама по Закона за съдебната власт /стария/ можеше да станеш окръжен прокурор и съдия ако имаш 5 г. стаж като юрисконсулт, а към време оно май имаше студенти, които си работеха "юрисконсулти", докато учеха на договор.

А сега работодателите може и да нямат норма, която да ги задължава да наемат само юристи за юрисконсулти, но пъл и онези трябва да знаят, че тоя стаж не им се води юридически, докато не вземат правоспособност. Повечето работодатели взимат юрисконсулти за да им подготвят документация, за процесуално представителство - адвокати.

Имало е нещо, ама не знам какво.


Титла: Re: Задължително ли е юридическото образование за юрисконсултите?
Публикувано от: Yo в Август 22, 2009, 12:52:46
Да, така е. Но по тази логика ако незавършил/неправоспособен юрист може да е юрисконсулт, значи всеки, дори никога да не е учил право, може да е юрисконсулт, стига е сключил договор и да е назначен за такъв. Малко абсурдно, но практически възможно  ::)