Интернет - кафене за юристи

Наказателно право => Процесуални въпроси => Темата е започната от: Pumuckl в Юли 21, 2009, 02:53:06Титла: Граждански иск в наказателния процес - такса
Публикувано от: Pumuckl в Юли 21, 2009, 02:53:06
Здравейте,

Някой има ли практика по такива дела? Значи предявявам иск в наказателния процес /бързо производство/, съдията се произнася, уважава иска, осъжда дееца.

Не съм плащал държавна такса преди предявяване на иска, нито впоследствие за уважения иск. Решението не е влязло в сила. В тарифата пише:
Цитат
Чл. 2. За граждански иск по наказателно дело се събира такса 4 на сто върху уважения иск, но не по-малко от 50 лв.

т.е. явно не се събира предварително. Кога ще бъде изискана тази такса? След влизане на решението в сила за издаване на изпълнителния лист ли? ???


Титла: Re: Граждански иск в наказателния процес - такса
Публикувано от: Rose в Септември 25, 2009, 07:29:34
Не се събира. Осъжда се обвинения да я плати. В случай, че бъде оправдан, с решението се осъжда гражданският ищец да я плати.


Титла: Re: Граждански иск в наказателния процес - такса
Публикувано от: Йорданка в Февруари 06, 2011, 08:59:46
Съгласно чл.189,ал.3 от НПК когато подсъдимият бъде признат за виновен,съдът го осъжда да заплати разноските по делото,включително адвокатското възнаграждение и другите разноски за служебно назначения защитник,както и разноските,направени от частния обвинител и гражданския ищец,ако са направили такова искане.Когато страните са няколко,съдът определя частта,която всеки от тях трябва да заплати,а съгласно чл.190,ал.1 от НПК когато подсъдимият бъде признат за невинен или наказателното производство бъде прекратено,разноските по дела от общ характер остават за сметка на държавата,а разноските по дела,образувани по тъжба на пострадалия до съда,се възлагат на частния тъжител.