Като се има предвид, че публикуването на теми и мнения е осноновната функция на форумите, ще отделим малко повече време да обясним различните опции и техники. Тези, които са наясно с начина на работа на форум-системите, HTML и псевдокодовете за форматиране като цяло, може да предпочетат да преминат директно към обясненията за Bulletin Board Code и усмивчиците .

Моля, имайте предвид, че системата е много гъвкава и администраторите на форума може да са направили някои промени и не всичко да изглежда така, както е описано тук

 1. Основни понятие
  1. Публикуване на нова тема
  2. Започване на нова анкета
  3. Публикуване на събитие в Календара
  4. Публикуване на отговор в тема или анкета
  5. Цитиране на мнение
  6. Редактиране или изтриване на мнение
 2. Стандарти опции за публикуване
  1. Икона на съобщението
  2. Bulletin Board Code
  3. Усмивчици
 3. Кодове (за начинаещи)
 4. Допълнителни опции
  1. Извести ме за отговори.
  2. Върни се в темата.
  3. Не използвай усмивчици.
  4. Прикачени файлове
 5. Кодове
  1. SMF Bulletin Board Code
  2. SMF усмивчици

Основни понятие

Публикуване на нова тема

Влезте във форума, в който искате да публикувате нова тема и кликнете върху бутона Нова Тема (намира се обикновено отгоре и отдолу на темата както е описано във въведението), като кликването върху този бутон ще ви отведе до страницата за започване на нова тема. Има много опции, но двете най-важни са полетата за Заглавие и основното поле за текст на съобщението. И така - напишете заглавие и напишете вашето мнение в основното поле - необходимо е да са попълнени и двете полета, за да може да публикувате съобщението си. Ако сте приключили с писането на текста и искате да публикувате съобщението в чистотекстов формат, може на натиснете бутона Публикувай и/или първо да прегледате как ще изглежда написаното от вас като натиснете бутона за Превдарителен преглед, но имайте предвид, че има още много опции, които може да използвате, за да направите съобщението си да изглежда по-атрактивно

+  Име на сайта
|- +  Име на категорията
| |- +  Име на форума
| | |- +  Писане на нова тема
Писане на нова тема
Стандартни опции  пропуснати за по-голяма яснота в обяснението.
Заглавие:
Допълнителни опции  пропуснати за по-голяма яснота в обяснението.

натисни alt+s за да въведеш/публикуваш или alt+p за да направиш предварителен преглед • Някои форуми показват дървовидна навигация в горната част на екрана.
 • Накои форуми предлагат и възможност за Проверка на правописа като бутонът за това може да е до бутоните Публикувай и Предварителен преглед.

Започване на нова анкета

Анкетата всъщност е тема с добавен въпрос и възможности за гласуване. За да започнете нова тема с анкета, като кликнете на бутона Нова анкета вместо на Нова тема както е описано по-горе. За да публикувате темата с анкета е необходимо да попълните полето Въпрос и да зададете поне две Опции. Също така, както и при публикуването на тема е необходимо да попълните полето за Заглавие и основното поле Събщение. Чрез допълнителните опции може да настроите колко опции може да избере всеки потребител, колко време ще е валидна анкетата, дали потребителите имат право да променят вота си и при какви условия може да виждат резултатите от гласуването.

За да предложите повече от 5 възможни отговора на анкетата, просто кликнете върху Добави опции толкова пъти, колкото е необходимо.

Потребителите могат да добавят анкети и към своите съществуващи вече теми.

Публикуване на събитие в Календара

Ако имате права да публикувате събитие, то влезте в Календар като използвате бутона от основното меню, след това изберете бутона Добави събитие. Ще се зареди страница с полета за заглавие на събитието, дата, продължителност и форум, в който да бъде публикувана темата, към която ще води линка за събитието.

Публикуване на отговор в тема или анкета

Всъщност, публикуването на отговор в тема и анкета е аналогично на публикуването на нова тема, но не е задължително попълването на полуто Заглавие освен, ако не желаете да промените текущото заглавие. За да гласувате в анкетата, просто изберете предпочитания от вас отговор и натиснете бутона Въведи глас.

Ако е разрешена опцията за 'Бърз отговор' , в долната част на страницата, под мненията в темата ще се появи опростено поле, в което да напишете вашето мнение, но ако желаете да използвате Bulletin Board Code и усмивчици ще е необходимо да изпишете кодовете им ръчно.

Цитиране на мнение

За да отговорите на определено мнение като го цитирато, то може или да кликнете върху бутона Цитат или да натиснете бутона отговори и след това да изберете Вмъкни цитат от последните мнения, които се показват при писането на отговор. Имайте предвид, че:

 • и двете опции добавят линк към оригиналното мнение, което цитирате, който показва името на автора, датата и часа на публикацията, докато използването на обикновения Bulletin Board Code quote код просто огражда цитираното мнение, но не добавя допълнителната информация за оригиналното съобщение.
 • Може и сами да добавите информация за 'автора' ако използвате обикновения код за ограждане на цитат. Как може да се направи това, може да прочетете в частта SMF Bulletin Board Code по-надолу в тази страница.

Редактиране или изтриване на мнение

За да редактирате някое мнение, кликнете върху бутона Редактирай и направете необходимите промени. Имайте предвид, че форумите са конфигурирани така, че да изписват датата и часа на последната редакция, както и от кой е направена тя, но има кратък период след публикуването на нова тема или мнение, в които може да редактирате съобщението си без този надпис да се появи.

За да изтриете мнение, кликнете върху бутона Изтрий и след това потвърдете с OK в прозорчето Изтрий това съобщение? което ще се появи. Имайте предвид, че само модератори и администратори имат право да премахват всякакви теми и мнения. Обикновено потребителите имат право да изтриват само собствени мнения и то само в случай, че няма отговори след тях.

Стандарти опции за публикуване


Иконка на съобщението:
УдебеленКурсивПодчертанЗачеркнат|Светещ СянкаДвижещ се текст|Преформатиран текст Подравнен вляво ЦентриранПодравнен вдясно|Хоризонтална линия|Размер на шрифтаВид на шрифта
Вмъкни FlashВмъкни изображениеВмъкни връзкаВмъкни Email адрес Вмъкни FTP връзка|Вмъкни таблицаВмъкни ред на таблицаВмъкни колона на таблица|СуперскриптСубскриптТелешрифт| Вмъкни кодВмъкни цитат|Вмъкни списък
Усмивки Намигване Ухилен Озъбен Ядосан Тъжен Шокиран Cool Huh Roll Eyes Tongue Embarrassed Lips Sealed Undecided Целувка Плач


Икона на съобщението

Това падащо меню ви дава възможност да изберете икона за съобщението спрямо неговата цел, тематика и настроение.

Bulletin Board Code

Bulletin Board Code (BBC) е опростен код за форматиране на вашите мнение. Ефектът на форматирането ще може да видите едва при предварителния преглед или след публикуване на мнението.

Пълното описание на SMF Bulletin Board Code е публикувано по-долу.

Усмивчици

Усвмивчиците ви предоставят възможност да придадете повече атрактивност на вашето съобщение и да го допълните с подобни на мимики и изражения иконки, които да подсилят изказа или да му придадат определен смисъл. Може да добавите усмивчица като кликнете върху избраното от вас изображение или ако напишете съответния му код. Опцията не използвай усмивчици ви позволява да напишете даден код, без той да бъде конвертиран, ако съответства на някоя усмивчица :) !

Описание на част отSMF усмивките е публикувано по-долу.

Кодове (за начинаещи)

Преди да опишем самите BBC бутони и за какво служат, нека да видим как те работят. Да приемем, че искаме да публикуваме даден текст и да го удебелим. Трябва да натиснем бутона B (Удебелен) и да напишем нашия текст между таговете, но често е много по-лесно и практично първо да напишем текста, да го маркираме и тогава да натиснем съответния бутон за форматиране. Така като напишем 'текст', маркираме го и кликнем върху бутона 'B' ще се получи като резултат '[b]текст[/b]', което след публикуването на мнението ще изглежда като текст. (Забележка: Това не работи при браузера Opera, при този браузер таговете се публикуват в края на текста на съобщението.) По същия начин, ако напишем '[b]text[/b]' и кликнем върху бутона I (Курсив) това ще даде като резултат '[i][b]text[/b][/i]', което ще се превърне в text след публикуване, по този начин действа форматирането с всички останали бутони.

Имайте предвид, че BBC таговете могат да се изписват и ръчно.

Допълнителни опции

Следните опции се появяват в разпъващото се поле под основното поле за въвеждане на текст на мнението (кликнете на стрелкичката, за да се разпъне полето):


+ Допълнителни опции...
 Извести ме за отговори.
 Върни се в темата.
 Не използвай усмивчици.
Прикачи файл (тази опция е забранена за потребителите):

Разрешени типове файлове: txt, jpg, gif, pdf, mpg, png
Максимален обем на прикачения файл: 128 KB

натисни alt+s за да въведеш/публикуваш или alt+p за да направиш предварителен прегледИзвести ме за отговори

Отбележете тази опция, ако желаете да бъдете известявани за нови отговори по email.

Върни се в темата

Отбележете това, ако желаете след публикация да се върнете в темата (вместо да бъдете прехвърлени на индекса на съобщенията) - от вашия профил може да настроите тази опция да бъде включена винаги.

Не използвай усмивчици

Отбележете тази опция, ако желаете да избегнете някои комбинации от символи във вашето мнение, които обичайно се трансформират в усмивчици след публикуване.

Прикачени файлове

Функцията е забранена за потребителите ,

Кодове

SMF Bulletin Board Code

Име на тага Бутон Код Резултат Коментари
Удебелен Удебелен [b]bold[/b] bold *
Курсив Курсив [i]italicized[/i] italicized *
Подчертан Подчертан [u]underline[/u] underline *
Зачеркнат Зачеркнат [s]strikethrough[/s] strikethrough *
Греещ Греещ [glow=red,2,50]glow[/glow]
glow
The three attributes (eg red, 2, 50) in the 'glow' tag are color, strength and width respectively.
Сянка Сянка [shadow=red,left]
shadow
[/shadow]
shadow
Двата параметъра (red, left) в тага за 'сянка' указват съответно цвета и посоката.
Движещ се текст Движещ се текст [move]move[/move] move Може да се използва и за картинки!
Преформатиран текст Преформатиран текст [pre]Simple
  Machines
    Forum[/pre]
Simple
 Machines
						Forum
превръща текста в изписан със ситен шрифт и запазва отстоянията и подредбата така, както сте го написали.
Подравнен вляво Подравнен вляво [left]left align[/left]

left align

*
Центриран Центриран [center]centered[/center]
centered
*
Подравнен вдясно Подравнен вдясно [right]right align[/right]

right align

*
От дясно на ляво * [rtl]right to left![/rtl]
right to left!
Обикновено се използва при писане на арабски или иврит в английски документи.
От ляво на дясно * [ltr]left to right![/ltr]
left to right!
Обикновено се използва при писане на английски в арабски документи.
Хоризонтална линия Хоризонтална линия [hr]
*
Размер на шрифта Размер на шрифта [size=10pt]font size[/size] font size *
Вид на шрифта Вид на шрифта [font=Verdana]font face[/font] font face Показва само шрифтове, които потребителите имат инсталирани на компютрите си, така че внимавайте с използването му!
Цвят на буквите [color=Red]red[/color] red Изберете цвят от падащото меню.
Вмъкни Flash Вмъкни Flash [flash=200,200]
http://somesite/somefile.swf
[/flash]
http://somesite/somefile.swf Функцията е забранена.
Вмъкни изображение Вмъкни изображение [img]
http://somesite/image.gif
[/img]
Допишете width (ширина) и height (височина) със съответни стойности за да промените размера на изображението.
[img width=48 height=48]
http://somesite/image.gif
[/img]
Вмъкни връзка Вмъкни връзка [url]http://somesite/[/url] http://somesite/ Тагът 'url' отваря връзките в нов прозоре, но ако напишете 'iurl' , то линкът ще се отвори в същия прозорец.
[url=http://somesite/]
описание на линка
[/url]
описание на линка
Вмъкни Email адрес Вмъкни Email адрес [email]
someone@somesite
[/email]
someone@somesite *
Вмъкни FTP връзка Вмъкни FTP връзка [ftp]
ftp://somesite/somefile
[/ftp]
ftp://somesite/somefile *
[ftp=ftp://somesite/somefile]
описание на линка
[/ftp]
описание на линка
Вмъкни таблица Вмъкни таблица [table][/table] * Няма смисъл, ако се използва самостоятелно.
Вмъкни ред в таблицата Вмъкни ред в таблицата [table][tr][/tr][/table] * Няма смисъл, ако се използват само таговете за таблица и ред.
Вмъкни колона в таблицата Вмъкни колона в таблицата [table][tr][td]
content
[/td][/tr][/table]
content
Моля, обърнете внимание на правилната подредба - всяка таблица трябва да съдържа редове, а всеки ред - съответния брой колони!
[table][tr][td]SMF[/td]
[td]Bulletin[/td][/tr]
[tr][td]Board[/td]
[td]Code[/td][/tr][/table]
SMF Bulletin
Board Code
Суперскрипт Суперскрипт [sup]superscript[/sup] superscript *
Субскрипт Субскрипт [sub]subscript[/sub] subscript *
Телешрифт Телешрифт [tt]teletype[/tt] teletype Monospace font.
Вмъкни код Вмъкни код [code]<?php phpinfo(); ?>[/code]
Code:
<?php phpinfo(); ?>
Винаги използвайте това, когато искате да публикувате някакъв код - на тагове или усмивчици!
Вмъкни цитат Вмъкни цитат [quote]quote[/quote]
Quote
quote
Може да добавите информация за автора.
[quote author=author]quote[/quote]
Quote from: author
quote
Вмъкни списък Вмъкни списък [list]
[li]SMF[/li]
[li]YaBB SE[/li]
[/list]
 • SMF
 • YaBB SE
Може да поставите колкото искате реда в списъка - единственото условие е да е коректен кодът и всеки ред от списъка да има съответния отварящ и затварящ таг
[list]
[o]circle
[O]circle
[0]circle
[*]disc
[@]disc
[+]square
[x]square
[#]square
[/list]
 • circle
 • circle
 • circle
 • disc
 • disc
 • square
 • square
 • square
Съкращение * [abbr=exemlpi gratia]eg[/abbr] eg Пълното обяснение на съкращението се изписва като се мине с мишката върху него.
Акроним * [acronym=Simple Machines Forum]SMF[/acronym] SMF Пълното обяснение на акронима се изписва като се мине с мишката върху него.

SMF усмивчици

Име Картинка Код
Smiley :)
Wink ;)
Cheesy :D
Grin ;D
Angry >:(
Sad :(
Shocked :o
Cool 8)
Huh ???
Roll Eyes ::)
Tongue :P
Embarrassed :-[
Lips Sealed :-X
Undecided :-\
Kiss :-*
Cry :'(