Достъп до Имотния регистър по Интернет

 • Сряда, 15 Април 2009 09:48

За хората с опит в имотните дела не е новина наличието на възможност за отдалечен достъп до публичния имотен регистър и извършването на справки по Интернет. Информацията се намира на сайта на Агенцията по вписвания, но шансът на обикновените граждани за ориентация на въпросния сайт е минимален, въпреки подробните обяснения.

За да заявите отдалечен достъп и да си спестите чакането за справки, следва да извършите три прости действия:

 • Да си направите регистрация на адрес http://www.icadastre.bg/. След като направите своята регистрация, ще можете веднага да влезнете в системата. При въвеждане на анти-спам кода, имайте предвид, че буквите, които въвеждате не може да бъдат малки /както е на сайта на Търговския регистър/, а следва да са големи – както са на картинката. С регистрацията ще получите т.нар. КНИК – уникален клиентски номер, който ще Ви е нужен при подаване молбата до Службата по вписвания – Имотен регистър. Акаунтът Ви се активира веднага и можете да ползвате съответните търсачки в Имотния регистър, но няма да имате достъп до никаква информация докато не закупите кредити. Има възможност за търсене по ЕГН, име на фирма, име на лице, БУЛСТАТ/ЕИК и др. Сайтът позволява и търсене в Кадастъра. Подробни инструкции за регистрация можете да намерите ТУК.
 • Да закупите кредити. Цената на обикновена справка по физическо или юридическо лице е 1 лв. Просто следва да преведете определена /по Ваш избор сума/ на някоя от тези сметки:
•    За Имотен регистър: ТБ „ТОКУДА БАНК” АД - Офис „Централно управление” гр. София, BG21 CREX 9260 3114 5487 01, BIC код: CREXBGSF;
•   БНБ - клон „Батенберг”, BG13 BNBG 9661 3100 1201 01,  BIC - BNBGBGSD.
Като "ОСНОВАНИЕ ЗА ПЛАЩАНЕ" следва да попълните Вашия КНИК номер. След като внесете сумите, следва да изпратите копие от сканираното преводно нареждане на адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , съответно Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. за Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Обикновено реагират бързо.
 • Да попълните ТАЗИ МОЛБА и да я депозирате в Агенция по вписвания/Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това изискване е зададено по условие, но често след превеждане на сумата и правилно поставяне на КНИК в полето “ОСНОВАНИЕ” за преводното нареждане, ще получите автоматично кредити на своя акаунт след изпращане на сканираното копие от нареждането на горепосочения мейл адрес.
В заключение:

Публичността на имотния регистър е сякаш тайна за масовата част от гражданите. Практиката ежедневно сблъсква занимаващите се със сделки с недвижими имоти с хора, които не искат да предоставят копия от нотариални актове, скици и др. документи под страх от измама. В същото време тези хора са готови да дадат документите си за самоличност на доброжелатели, които ще им открият “по-евтина” партида в Енергото, ще им осигурят социална помощ или ще им извършват друга подобна услуга. На тях информацията, че всеки може да има копие от нотариалния им акт срещу такса от 1 лев /и още няколко за неизбежната банка/ се струва фантастична.

Ниската правна култура на българите е причина за множество имотни измами. Съветваме гражданите при извършване на сделки с недвижими имоти задължително да ползват услугите на адвокат. Покупката или продажбата на недвижим имот е сложна операция, криеща множество подводни камъни.
Важно: Условията зададени в тази статия са валидни към дата 15.04.2009 г. За да се избегнат грешки, моля сверете наличните тук указания с указанията зададени на сайта на Агенцията по вписвания.

13 коментара

 1. Ползвам го често и наистина е доста полезна услуга, дано само да е коректна !!!
 2. От около година работя постоянно с ИКАР електронният имотен регистър. Въпреки, че е непълен,е добре направен и дава ясна представа за собствеността на физическото или юридическо лице. Може да се види имотно състояние, ипотеки, запори, както и да се извадят скици на имотите. Добре. ТЕЗИ СПРАВКИ СА СИ САМО ЗА МЕН. Навсякъде ги връщат като ми искат справки АВ с печат и поодпис, а за скиците - скица с печат и подписи от Кадастъра. ТАКА , ЧЕ ТОЗИ РЕГИСТЪР Е САМО ЗА СПРАВКА. Като си направиш справката отиваш в съответната служба и си плащаш скъпо за същото.
 3. Агенцията се премести на друг адрес - Елисавета Багряна 11. Очаква се пак да я местят в центъра.
 4. И аз ползвам през интернет, ...това е полезна услуга, спестява ми време и нерви.
 5. И аз ползвам страницата на имотния регистър,но не знаех,че мога да си изкарам скица за лична информация.Бихте ли ми казали как?
 6. Здравейте! Интересуваме дали мога да "видя на терена" местоположението на собственн имот без да ходя до съответната община? Благодаря за вниманието! А. Андреев
 7. Могат да се правят общи схеми, както и индивидуални, но първо трябва да проверите дали Вашият имот е в община с одобрен какадастрален план. След това по адрес да откриете идентификатора на имота. Няколко идентификатора могат да се групират в обща схема - има бутон за това.
 8. Здравейте! Ако реша да си купя жилище от ЧСИ какви документи,срокове и средства/държ.такси /са ми необходими?
 9. Защо не ми излиза справка от ИР по номер на нотариален акт и по ЕИК на фирма?
 10. Използвах сайта веднъж и е наистина само за лична информация. За съжаление формата на разплащане на таксата е трудна, защото има много неудобни условия и тромава процедурата за да се вкарат суми в ePay.bg. Ако добавят PayPal като форма за разплащане, която е международна фирма и може да се ползва от цял свят, за хората ще е много по лесно и бързо да заплатят и направят справка.
 11. правила съм справка по ЕГН но илиза само по 1 обект.А лицето има 2 обекта или повече защо не излизат всички обекти
 12. Преди време излизаха имотите на лице по ЕГН, а сега само вписани обстоятелства от 01.01.1992г до днес. Какво става, аз ли не се ориентирам или е така вече?
 13. Привет искам да проверя един имот но не ми излиза всички други имоти на лицето излизат но този не каква е причината.

Добавете коментар