За хората с опит в имотните дела не е новина наличието на възможност за отдалечен достъп до публичния имотен регистър и извършването на справки по Интернет. Информацията се намира на сайта на Агенцията по вписвания, но шансът на обикновените граждани за ориентация на въпросния сайт е минимален, въпреки подробните обяснения.

За да заявите отдалечен достъп и да си спестите чакането за справки, следва да извършите три прости действия:

  • Да си направите регистрация на адрес http://www.icadastre.bg/. След като направите своята регистрация, ще можете веднага да влезнете в системата. При въвеждане на анти-спам кода, имайте предвид, че буквите, които въвеждате не може да бъдат малки /както е на сайта на Търговския регистър/, а следва да са големи – както са на картинката. С регистрацията ще получите т.нар. КНИК – уникален клиентски номер, който ще Ви е нужен при подаване молбата до Службата по вписвания – Имотен регистър. Акаунтът Ви се активира веднага и можете да ползвате съответните търсачки в Имотния регистър, но няма да имате достъп до никаква информация докато не закупите кредити. Има възможност за търсене по ЕГН, име на фирма, име на лице, БУЛСТАТ/ЕИК и др. Сайтът позволява и търсене в Кадастъра. Подробни инструкции за регистрация можете да намерите ТУК.
  • Да закупите кредити. Цената на обикновена справка по физическо или юридическо лице е 1 лв. Просто следва да преведете определена /по Ваш избор сума/ на някоя от тези сметки:
•    За Имотен регистър: ТБ „ТОКУДА БАНК” АД - Офис „Централно управление” гр. София, BG21 CREX 9260 3114 5487 01, BIC код: CREXBGSF;
•   БНБ - клон „Батенберг”, BG13 BNBG 9661 3100 1201 01,  BIC - BNBGBGSD.
Като "ОСНОВАНИЕ ЗА ПЛАЩАНЕ" следва да попълните Вашия КНИК номер. След като внесете сумите, следва да изпратите копие от сканираното преводно нареждане на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., съответно Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. за Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Обикновено реагират бързо.
  • Да попълните ТАЗИ МОЛБА и да я депозирате в Агенция по вписвания/Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това изискване е зададено по условие, но често след превеждане на сумата и правилно поставяне на КНИК в полето “ОСНОВАНИЕ” за преводното нареждане, ще получите автоматично кредити на своя акаунт след изпращане на сканираното копие от нареждането на горепосочения мейл адрес.
В заключение:

Публичността на имотния регистър е сякаш тайна за масовата част от гражданите. Практиката ежедневно сблъсква занимаващите се със сделки с недвижими имоти с хора, които не искат да предоставят копия от нотариални актове, скици и др. документи под страх от измама. В същото време тези хора са готови да дадат документите си за самоличност на доброжелатели, които ще им открият “по-евтина” партида в Енергото, ще им осигурят социална помощ или ще им извършват друга подобна услуга. На тях информацията, че всеки може да има копие от нотариалния им акт срещу такса от 1 лев /и още няколко за неизбежната банка/ се струва фантастична.

Ниската правна култура на българите е причина за множество имотни измами. Съветваме гражданите при извършване на сделки с недвижими имоти задължително да ползват услугите на адвокат. Покупката или продажбата на недвижим имот е сложна операция, криеща множество подводни камъни.
Важно: Условията зададени в тази статия са валидни към дата 15.04.2009 г. За да се избегнат грешки, моля сверете наличните тук указания с указанията зададени на сайта на Агенцията по вписвания.