Цецка Цачева е върнала подписката за съдебната реформа на ИПВ като недопустима!

  • Четв., 03 Март 2016 08:41

Цецка Цачева е върнала в Комисията по правни въпроси подписката с предложенията на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ за промените в Конституцията, които се очакваше да бъдат гръбнака на съдебната реформа, съобщават от ИПВ. Мотивите - че предложенията били недопустими за разглеждане в Пленарна зала.

Председателят на НС Цецка Цачева е върнала на правната комисия като недопустима подписката на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“, съдържаща 7 предложения за съдебна реформа. Това се разбра от думите на шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ пред „Сега“. Той обясни, че според Цачева депутатите няма как да разгледат подписката, защото тя няма силата на референдум. Единственото, което може да се направи, е да се изготви доклад, който да се предостави на депутатите.

В резултат, от "Правосъдие за всеки" излязоха с открито писмо, с което напомнят че органите, до които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение на своите интернет страници, в един национален ежедневник и по обществените електронни медии.


Единственият компетентен за това орган, е народното събрание, цитира се и практика на Народното събрание в този смисъл. Според ИПВ, отказът на Цецка Цачева да се разгледат предложенията представлява пасуване от страна на Парламента, относно цялата съдебна реформа.

На 02.03.2016 г, изтича срокът, в който по закон парламентът трябваше да оповести решението си.

Предстои уточняване на информацията.

0 коментара

Добавете коментар