Масови глоби за паркиране в зелена площ

  • Четв., 15 Април 2010 07:58
Наложените глоби за паркиране в зелената площ на гр. София се увеличават постоянно с настъпване на топлите дни. До преди месеци, най - много нарушения се констатираха от инспекторите до локалните платна на булевардите "България" и "Цариградско шосе", както и по бул. "Тодор Александров". От началото на месеца, инспекциите продължават и във вътрешността на кварталите.
Глоби се налагат дори автомобилът да е спрял само с едната гума в зелена площ. Съгласно наредбата за организация на движението и наредбата за опазване на зелената система първоначално се съставя констативен протокол, който се поставя на предното стъкло на автомобила, както и заснемането му в констатираното положение. Ако водачът не се яви за налагане на глоба в определения в протокола срок, от инспектората правят запитване до КАТ за собственика на автомобила и след това се съставя Акт по закона за административните нарушения, обясниха от инспектората.

Следва гражданите да имат предвид, че зелената площ не винаги е в зелен цвят. Зелената площ може да представлява площадка, на нея може да има мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, обслужващи друга зелена площ, може да има преместавеми обекти или открити обекти за спортни или културни дейности.

Зачестилите случаи на налагане на наказания за паркиране в зелена площ се възприемат от гражданите като отчаян опит на общинарите да компенсират дупката в бюджета, която се отвори заедно с множестото дупки по улиците през изминалата зима. Гражданското недоволство срещу дупките наложи на общинарите действия с цел незабавното им запълване, което естествено струва пари. Глобените граждани си обясняват раздвижването на инспекторите именно с тази цел.
Обжалването на наложените наказания - глоби става съгласно Закона за административните нарушения и наказания.

7 коментара

  1. Откога ги чакам тези действия на общинарите. Може и да съберат пари от глобите, но пък на протестите против разрешаване уплътняването на междублоковите пространства с нови "законни" строежи вече ще се посещават от повечко хора и вече ще се задава въпроса "Търгувате ли с нашите права на живот, когато казвате, че застрояване с плътност 3към1 било нормално?!?" И в крайна сметка може пък и да доживеем да видим животното "обществен паркинг" построено. Ама и аз изпадам в мечти – който изгори ще плаща, после ще спрат с офанзивата до следващата бюджетна акция. А сградите ще никнат като гъби и така до .... сещате се, нали!
  2. Е, добре, ама как тогава един шофьор да разбере кое е "зелена площ"? Ми то масово в София няма тротоари и локални улички между блоковете. НА едно място калната площ е позволена за паркиране, а на друго - не? Кое е тротоар, и кое празно пространство? Ама ме глупост - зелената площ можела и да не е в зелено... Ако има съоръжение, ако има трева или цветя, нявма да спра. Но ако има утъпкана пръст до улица между блокове, което би трябвало да е тротоар, защо да не спра? Работата е там, че и на такова място глобяват.
  3. Даа на мен ми се случи това вчера.За да не паркирам на тротоара, за да могат пешеходците спокойно да преминават на Гоце Делчев паркирах в една огромна кал.Съответно, когато си потърсих колата беше вдигната "Паркиране в част от зелената система на Столична община" Трябваше да напишат кафявата система...
  4. И на мен ми се случи, някои знае ли колко са глобите като сума? Да знам дали си струва да се занимавам или просто да си я платя
  5. Точно преди 5 мин ми написаха глобата. Бях спрял в една буквално кафява площ в Студентски град и добре че ги видях от прозореца на блока, че да сляза и да се разправям. А те пичовете с телефонче Нокиа ходят и снимат колите и ми казаха, че ако не искам да плащам глоба от 500 лева по добре да им дам 20 лева и били да изтрият снимката! В крайна сметка си платих, въпреки че сега съжалявам.....
  6. Точно преди 1 час са ми написали глоба .Бях спряла пред блока на моите родители в квартал Лозенец,на една малка забутана улица.Мястото пред блока е било винаги само пръст,а през зимата кал,и никога не е имало и стрък нещо зелено.Всички от блока си го ползват само за паркинг,и дори всеки си има свое място.Когато от общината го затреват и го подържат,както е навсякъде,тогава могат да глобяват!!!!!!
  7. Колко време е минало и още е актуално.

Добавете коментар