ИЗДАВАНЕ ОТ ДИРЕКЦИЯ "ЦЕНТРАЛЕН ВОЕНЕН АРХИВ" НА ДОКУМЕНТИ ЗА ТРУДОВИЯ И СОЦИАЛЕН СТАТУС НА ГРАЖДАНИТЕ

 • Вторник, 10 Февруари 2009 09:28


Правно основание

Закон за Държавния архивен фонд (ЗДАФ)

Характеристика

Изложението указва реда и условията за издаване от Дирекция "Централен военен архив" на документи за трудовия и социален статус на гражданите.
Процедура по извършване на административната услугаПроцедура по извършване на административната услуга  
   

1. Компетентен орган

Заявлението се подава до директора на дирекция "Централен военен архив" – гр. Велико Търново (ЦВА).

2. Заявител

Заявители могат да бъдат физически и юридически лица.

3. Необходими документи

За извършване на услугата се подава заявление, съдържащо необходимите данни за извършване на конкретно проучване по съдържанието на архивните документи.

4. Вътрешен ход на административната услуга

Заявлението се подава до директора на ЦВА. При наличие на основание за това и след извършване на проучване на заявителя се издава удостоверение по образец или в свободен текст.

5. Такси

За осъществяване на услугата се събират такси съгласно:

- Тарифа за таксите, които се събират в системата на държавните архиви по Закона за държавните такси и

- ценоразпис на услугите, които извършват ГУА при МС и държавните архиви.

12 коментара

 1. Здравейте, необходимо ми е удостоверение за стаж и какви трудности срещнах: - по т.3--заявлението на обикновен лист ли е или има образец; - по т.5-търся тези тариф и ценоразписи и не мога да ги намеря, представете си че имате фиш от парното и искате да се оправите и аз съм така. Ще бъдете много любезни и страшно практични ако веднага след края на т.5 или в края на страницата сложите едно приложение с няколко образци, ред за попълване,тарифи и такси и най важното къде и до кого да се адресира сумата за получаване, това изключително много ще улесни гражданите ползващи услугите на ЦВА. Благодаря. В. Ничев
 2. ЗДРАВЕЙТЕ ! ИНТЕРЕСУВАМ СЕ , ИМАЛИ ОТГОВОР НА ПОСТАВЕНИТЕ ВЪПРОСИ НА КОМЕНТАР № 1 ОТ ВАЛЕРИ НИЧЕВ И КАКВИ СА ТЕ ? БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО ВИ !
 3. Наистина, някой ще публикува ли тези цени и по коя сметка трябва да платим за издаването на документа. И изобщо, някой чете ли въпросите ни?
 4. Здравейте !Бях на мисия в Камбоджа през 1993г.Къде и на какъв адрес точно трябва на подам МОЛБА за Удостоверение за осигурителен стаж ( УП-3 )?Ще Ви бъда много благодарен ако някой ми отговори!
 5. В момента живея в чужбина.Имам нужда от образец 30.Работил съм в поделението в Крумовград като ветеринарен техник.Възможно ли да изискам посочения образец по интернет, колко ще ми струва и по какъв начин става плащането? С поздрв Венцислав
 6. От два дни им пиша молби по ел.поща на архива,за да ми отговорят на едн въпрос писменно-текста на чл.18 от ЗВВС,през,за служ.правоотношетие през 1987 година,защото там би трябвало да е този закон.Няма го другаде.Отговарят ми,аз да посоча кога е обнародван закона в държавен вестник и да попълвам декларации от гр.Петрич,в др.край на България,че имало ценораспис и т.н.Не вършат работа,не искат и Министъра трябва да почисли за смяна на неработещите там,ако не са роднини на този и онци.Да пишем до Президента,защото не гласувах такава бюрокрация и разтакаване.Посочвам им,че имаме право по чл.41 от Конституцията на РБ за инф.от държавен орган,но те се държант като частна фирма-трябвало да се плаща.Колко и за какво точно?Жалко,че служих десетки години през най-трудният период по границите на Държавата.Само жалби и това е,до по-горни инстанции.
 7. Съпругът ми ще се пенсионира и събира трудовия си стаж. Той не е служил в казарма по медицински причини. Независимо от това е плащал 2 г. т.нар. военен данък. Има удостоверение, издадено от Централен военен архив - Велико Търново, че е отразен в наборната книга. Каква е процедурата от тук насетне, за да получи Удостоверение за този трудов стаж от 2 г., който да бъде добавен към документите му за пенсиониране? Има ли хора с подобен казус?
 8. здравейте,работила съм 13 години в под.24600 ,нуждая се от у уп 2,от в.търново ми отговориха че архивите са в софия ,не знам към кого трябва да се обърна можете ли да ми помогнете ,
 9. Здравейте, разбрах, че летателната ми книжка е при вас - в ЦВА. Много бих искал да я получа. Възможно лие, какво да направя за целта? Благодаря ви.
 10. Бих искал да си взема образец 30 и УП 2, работил съм транспортни войски. Може ли да ми кажете какво да направя, за да ги получа или къде да подам заявление?
 11. За цени и друга информация погледнете тази връзка: http://www.archives.government.bg/old/www.archives.government.bg/tda/cva.php@cat=226
 12. rabotih po ukaz no:4 v kremikovtzi ad.kombinata v momenta ne raboti imam nujda ot obrazetz 30 za trudov staj ot kade moga da go vzema.

Добавете коментар