ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОСТОЯННО ПРЕБИВАВАНЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ЧУЖДЕНЕЦ, СКЛЮЧИЛ БРАК С БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ИЛИ С ПОСТОЯННО ПРЕБИВАВАЩ В СТРАНАТА ЧУЖДЕНЕЦ

  • Вторник, 10 Февруари 2009 09:11


Правно основание

Закон за Министерството на вътрешните работи

Закон за чужденците в Република България

Закон за българските документи за самоличност

Правилник за прилагане на Закона за чужденците в Република България

Правилник за прилагане на Закона за Министерството на вътрешните работи

Правилник за издаване на българските документи за самоличност

Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси

Характеристика

Разрешение за постоянно пребиваване съгласно Закона за чужденците в Република България могат да получат чужденците:

1. от българска народност;

2. пет години след сключването на граждански брак с постоянно пребиваващ в страната чужденец;

3. малолетни и непълнолетни деца на постоянно пребиваващ в страната чужденец, които не са встъпили в брак;

4. родители на български гражданин, когато му осигуряват дължимата по закон издръжка, а в случаите на припознаване или осиновяване - след изтичане на 3 години от припознаването или осиновяването;

5. пребивавали на законно основание без прекъсване на територията на страната през последните 5 години, като в случаите, когато са приети на редовно обучение в лицензирани учебни заведения, се отчита само половината от времето на пребиваване;

6. инвестирали в страната над 500 000 щатски долара по законоустановения ред;

7. които не са лица от български произход, родени на територията на Република България, изгубили са българското си гражданство по изселнически спогодби или по собствено желание и желаят трайно да се установят на територията на страната;

8. които до 27 декември 1998 г. са влезли, пребивават или са родени на територията на Република България и чийто родител е сключил граждански брак с български гражданин;

9. членове на семейството на български гражданин, ако са пребивавали непрекъснато на територията на Република България през последните пет години.

Настоящото описание цели да укаже реда и условията за издаване на разрешение за постоянно пребиваване в Република България на чужденец, сключил брак с български гражданин или с постоянно пребиваващ в страната чужденец.
Процедура по извършване на административната услугаПроцедура по извършване на административната услуга  
   

I. Компетентен орган

Компетентността по настоящата услуга е предоставена на органите на Министерството на вътрешните работи.

II. Заявител

Заявител по настоящата услуга може да бъде чужденец, сключил брак с български гражданин или с постоянно пребиваващ в страната чужденец.

III. Необходими документи

Чужденец, който е сключил брак с български гражданин или с постоянно пребиваващ в Република България чужденец, подава молба по образец, към която следва да приложи:

1. официален документ за сключен граждански брак съгласно българското законодателство;

2. документи, съдържащи доказателства за осигурена издръжка през време на пребиваването му в страната;

3. удостоверение, издадено от службите за административен контрол на чужденците, за разрешено постоянно пребиваване на съпруга (съпругата);

4. пълен препис от акта за сключване на граждански брак за чужденците, кандидатстващи на основание, че са изминали пет години след сключването на граждански брак с постоянно пребиваващ в страната чужденец;

5. удостоверителен документ, издаден от службите за административен контрол на чужденците, удостоверяващ, че лицето е пребивавало непрекъснато на територията на Република България през последните 5 години, и пълен препис от акта за сключване на граждански брак за чужденците, които са членове на семейство на български гражданин – за членове на семейството на български гражданин, ако са пребивавали непрекъснато на територията на Република България през последните пет години;

6. редовен документ за задгранично пътуване;

7. подробна автобиография;

8. документ за платена държавна такса за извършване на услугата;

9. две снимки.

IV. Вътрешен ход на административната услуга

Документите за разрешаване на постоянно пребиваване на чужденец в Република България се подават в службите за административен контрол на чужденците в Столичната дирекция "Полиция" и областните дирекции "Полиция" не по-късно от 60 дни преди изтичането на срока на разрешеното му пребиваване.

Молбите, придружени с необходимите документи, се разглеждат и решават в срок до 60 дни от датата на подаването им, като решението се съобщава писмено на чужденеца.

Службите изпращат документите на чужденците за разглеждане и решаване от директора на дирекция "Миграция".

След получаване на съобщението за разрешено постоянно пребиваване чужденецът представя документ за платена държавна такса.

V. Такси

За разрешаване на постоянно пребиваване на чужденец, сключил брак с български гражданин, се събира такса 150 лв.

17 коментара

  1. Здравейте, имам следния въпрос: Тази година през месец Август ми предстои да сключа граждански брак с жена от Руската федерация. Бракът ще бъде сключен на територията на България. На въпросното лице съм изпратил покана въз основа на която ще му бъде издадена виза за пребиваване в България за 90 дни. Въпросът ми е каква е процедурата за да може вече законната ми съпруга да остане в България и да не се налага да напуска страната. Какви стъпки трябва да предприемем за да се издаде документ за постоянно пребиваване в България. Благодаря предварително.
  2. Сключил съм брак с гражданка на Руската Федерация през 2008 год. Живеем в България, но до ден днешен й даватправо за продължително пребиваване. Възможно ли е да получи право на Постоянно пребиваване?
  3. до Vencislav предполагам вече сте уредили въпроса с пребиваването на съпругата ви, но поканата, която сте й пратили служи за издаване на виза за туристическо пътуване - C , а на нея й е била необходима биза D
  4. Моля разяснете какво се разбира под "лицето е пребивавало непрекъснато на територията на Република България през последните 5 години". Колко на брой и с каква продължитеност отсъствия от страната са допустими?
  5. Привет на всички тук !Имам един въпрос,дали представлява предимство при искане на разрешение за постоянно местопребиваване в Бг,когато съпругата чужденка роди в Бг,дете български гражданин. Благодаря предварително!
  6. zdravejte.as ukrainka imam brak z bg.grazdanin.imame dete rodeno v bg.moga li da polucha postojano prebuvavanie.i kolko trabva da plashtame.blagodarja.
  7. Искам да питам, аз съм завършил студент от Македония и в София работя.Понеже задграничия паспорт ми изтича на 12.04.2012 изкарах си нов, вече притежавам лична карта и разрешение за постоянно пребиваване. Тьй като имам 1 месец още до изтичането на българската лична карта и имам документ от държавна агенция за българи в чужбина ще трябва ли да плащам някаква глоба затова че имам още един месец до изтичане на срока на личната ми карта, или мога да си подам заявление и необходими документи за изкарване на нова? Моля някой компетентен да ми отговори. Благодаря ви много.
  8. Zraveite.Jiveq s priqtelkata mi po narodnos Paraguay v ispania.Rodini se dete.Vprosa mi e mojeli da iskara li4ni dokumenti kato roditel na balgarski grajdanin za da mojem da patuvame besproblemno za Bg.
  9. zdraveite iskam da skly4a grajdanski brak s aljirez v Italia kakvi dokymenti sa ni nyjni ? blagodarq
  10. какво става със татута му (постоянното пребиваване)когато чужденеца се развежда с българския гражданин? след да кажем 15 години брак
  11. Искам да попитам каква такса трябва да заплати чужденец получил решение за постоянно пребиваване в България? Отнася се за съпруга ми с който имаме от 3 години брак,а миналата година ни се роди и дете.1000 лева или 150 лева? това не ми стана ясно когато четох закона.Много моля ако има някой компетентен по този въпрос да каже! Благодаря!
  12. Kolko vreme se chaka procedurata za razreshenie za postojano prebivavanje a kolko za prodolzitelnto prebivavanje
  13. тук има въпроси които и аз искам да задам,но къде са им отговорите и изобщо има ли такива???
  14. ISKAM DA PITAM ,IMAM BRAK S BALGARIN OT 3G.IMAME DETE V MOMENTA SAM S VREMENNA KARTA I KAZAHA MI ,CHE SLED 2G CHAK SHTE MOGA DA POLUCHA POSTOQNNO JITELSTVO I TAXATA SHTE BADE 1000LV V GEO MILEV MI KAZAHA DNES A V MARIA LUIZA MI KAZVAT 100LV TAXA
  15. Имам въпрос аз искам да се омъжа за непалец дали има нещо по-различно от тези условия
  16. Предстои да сключа граждански брак с турски гражданин в България какво трябва да направя?Какви документи са необходими от негова страна? Предварително благодая
  17. Моля, разяснете ми как да процедирам по следния въпрос. Аз съм българка и имам сключен брак с чужденец. Искам да получи българско гражданство. Не живеем в България. Ако три поредни години издаваме разрешително за пребиваване, като влиза в страната само веднъж за подновяване, може ли да подадем след това молба за гражданство? Благодаря

Добавете коментар