Лабораторни изпитвания на храни, води, козметични продукти, вкл. пестициди, биоциди и др. продукти и стоки със значение за здравето на човека

  • Сряда, 25 Февруари 2009 14:48Правно основание

Наредба № 22 от 13 октомври 2003 г. за условията и реда за вземане на проби от храни
Наредба № 31 от 29 юли 2004 г. за максимално допустимите количества замърсители в храните
Наредба № 31 от 29 декември 2003 г. за норми за максимално допустимите количества на остатъци от пестициди в храните
Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели
Наредба за изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели
Наредба № 12 от 18 юни 2002 г. за качествените изисквания към повърхностни води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване
Наредба № 36 от 30 ноември 2005 г. за изискванията към козметичните продукти

Характеристика

Целта на настоящата услуга е да укаже реда и условията, при които се извършват лабораторни изпитвания на храни, води, козметични продукти, химични вещества, вкл. пестициди, биоциди и други продукти и стоки със значение за здравето на човека.

Лабораторните изпитвания на храни, води, козметични продукти, химични вещества, вкл. пестициди, биоциди и други продукти и стоки се извършват с цел намаляване и свеждане до минимум риска за здравето на населението.


Процедура:
   

I. Компетентен орган

Компетентността по настоящата услуга е предоставена на съответната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ).

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} II.Заявител

Заявители по настоящата услуга могат да бъдат заинтересованите физически или юридически лица.

III. Необходими документи

Необходимо е заявителят да подаде заявление по образец. В случай че в заявлението са посочени други необходими документи, то те също следва да бъдат представени.

РИОКОЗ Монтана изисква освен заявлението при контрол на храни, козметични продукти и битови химични препарати да се представи и технологична документация.

IV. Вътрешен ход на административната услуга

Лабораторните изпитвания на храни, води, козметични продукти, химични вещества, вкл. пестициди, биоциди и други продукти и стоки със значение за здравето на човека, се предоставят за анализ от физически/юридически лица или се пробонабират от сътрудници на дирекция "Лабораторни изследвания".

Когато пробата е мостра, предоставена от физически/юридически лица, получените резултати се отнасят само за нея.

Получените резултати от пробите, пробонабрани от обучени за целта сътрудници от партида на съответния продукт, се отнасят за цялата партида, от която е взета пробата.

V. Такси

Общата стойност на услугата се получава от цените на отделните изследвания. Цената на всяко изследване се определя на основание Наредба № 8 от 25 април 2006 г. за платените услуги, извършвани от Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, поискани от физически или юридически лица.

0 коментара

Добавете коментар