Извършване на подбор на подходящи кандидати за свободни работни места

  • Сряда, 25 Февруари 2009 13:53

 


Правно основание

Закон за насърчаване на заетостта (ЗНЗ)
Правилник за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта (ППЗНЗ)


Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Характеристика

 


Изложението указва реда за извършване на подбор на подходящи кандидати за свободни работни места с цел удовлетворяване потребността на работодателите от работна сила съобразно поставените от тях изисквания в заявката за свободно работно място.

 

Процедура:
   

1. Компетентен орган

Конкретни действия по осъществяване на процедурата предприемат съответните териториални поделения на Агенцията по заетостта (АЗ) – Дирекции "Бюро по труда" (ДБТ).

2. Условия за упражняване на правото

Всеки местен работодател може да подава заявки за потребностите от работна сила в обслужващата го по негов адрес дирекция "Бюро по труда".

При подаването на заявката се уточняват основните изисквания за заемане на работното място, допълнителни изисквания по отношение на професионални умения без документ и личностни характеристики на кандидатите за това място, както и начина на кандидатстване.

При обявяване на работните места работодателите нямат право да определят условия по признак пол, възраст, народност, етническа принадлежност и здравословно състояние. Изключения се допускат само по отношение на пол, възраст и намалена работоспособност, когато вследствие на естеството на работата полът, съответно възрастта или здравословното състояние, представлява съществен елемент от нея.

3. Необходими документи

Необходима е регистрирана в информационната система на съответната ДБТ заявка за свободно работно място от работодател, с попълнени позиции на:

- длъжност;
- броя работни места;
- основните изисквания за заемане на работното място, като образование, квалификация;
- допълнителни изисквания по отношение на професионални умения без документ и личностни характеристики;
- начин на кандидатстване и други.

4. Вътрешен ход на административната услуга

Работодателите подават заявки за свободните при тях работни места в териториалните поделения на Агенция по заетостта - дирекции "Бюро по труда". След регистриране на заявката в автоматизираната информационна система в ДБТ, трудовите посредници извършват търсене сред регистрираните в ДБТ лица по поставените от работодателя изисквания. Критериите за подбор са съобразени с поставените от работодателите изисквания по отношение на образование, професионален опит, допълнителни умения и личностни характеристики на кандидатите за работното място.

Подбраните кандидати се извикват за насочване към конкретното работно място.

0 коментара

Добавете коментар