Извършване на експертна оценка на риска за човека по закона за защита от вредното въздействие на химични вещества и препарати

  • Сряда, 25 Февруари 2009 13:52Правно основание

Чл. 12а, ал. 2 от Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати (ЗЗВВХВП)
Наредба за реда и начина за оценка на риска за човека и околната среда от нотифицирани химични вещества


Характеристика

С цел издаване на удостоверение за оценка на риска за човека и околната среда от нотифицираното химично вещество от министъра на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването извършва оценка на риска за човека от нотифицирани химични вещества. Настоящото описание указва реда за извършване на експертна оценка на риска за човека. Експертните оценки на риска включват:

- идентифициране на опасността;
- оценка на зависимостта доза/концентрация - отговор/ефект;
- оценка на експозицията;
- характеристика на риска.


Процедура:
   

1. Компетентен орган

Компетентният орган по извършване на услугата е Министерството на здравеопазването.

2. Вътрешен ход на административната услуга

Министърът на околната среда и водите изпраща до министъра на здравеопазването следните документи за изготвяне на експертна оценка на риска за човека:

- техническо досие на хартиен и електронен носител в зависимост от количеството вещество, пускано на пазара;
- декларация за евентуалните вредни въздействия от химичното вещество в зависимост от начина му на използване;
- предложение за класифициране и етикетиране;
- справка за количеството от веществото, което нотификаторът възнамерява да пуска на пазара годишно;
- предложение за съдържанието на информационния лист за безопасност по чл. 7б от ЗЗВВХВП;
- пълномощно от нотификатора, в случай че нотифицирането се извършва от представител;
- документ за платена такса по чл. 71 от Закона за опазване на околната среда.

Документите постъпват в Звеното за административно обслужване (ЗАО) на Министерство на здравеопазването. Заявлението се регистрира в Единната информационна система на документооборота. Документите, постъпили в ЗАО се предават по куриер на директора на дирекция "Обществено здраве" (ОЗ).

В 7-дневен срок от постъпването на документите в ЗАО, те се изпращат с придружително писмо, подписано от директор на дирекция "ОЗ" до Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) за изготвяне на експертна оценка. В срок 7 месеца и 30 дни от датата на изпращане на документите, НЦООЗ изпраща до дирекция "ОЗ" изготвената оценка на риска. В срок 8 месеца и 7 дни от датата на постъпване на документите в ЗАО изготвената оценка на риска, заедно с придружително писмо, подписано от министъра на здравеопазването се изпраща от ЗАО до министъра на околната среда и водите.

3 коментара

  1. някой институции така си търсят работа-като мислят само глупости и се чудят как да събират пари за тези глупости,под формата на държавна такса.
  2. за някои предприятия може , но за дребни фирми...........
  3. Absurdistan-tova e darjavata,v koqto sme se rodili i za golqmo sajalenie jiveem.Zamazvat o4i i si palnqt gu6ite ot truda na iznemogva6tite hora.Analno podatlivi oligofreni,koito smu4at kravta na naroda.Izmislqt si pravila(neizpalnimi)za da ima aktove i da im pusnat.Nikoga nqma da se opravi Balgariq,korumpirani do dupka sa vsi4ki institucii i nqma pravosadie,a ot tam tragvat ne6tata.;za koko6ka nqma pro6ka,za milioni nqma zakoni;

Добавете коментар