Отпускане на еднократна помощ при раждане на дете

 • Неделя, 22 Февруари 2009 18:56Правно основание

Кодекс за социално осигуряване (КСО)
Закон за семейни помощи за деца (ЗСПД)
Правилник за прилагане на Закона за семейни помощи за деца (ППЗСПД)


Характеристика

Съгласно действащото българско законодателство събитията бременност и раждане спадат към категорията на осигурените социални рискове. По тази причина осигурената за всички осигурени социални рискове майка има право на парично обезщетение за бременност и раждане за срок от 315 календарни дни, от които 45 дни преди предполагаемата дата на раждане.

Независимо от наличието или липсата на очертаните в КСО предпоставки, всяка жена - майка придобива субективното право да получи еднократна помощ при раждане на дете. Материята, свързана с изискванията и условията, при които се предоставя тази помощ, е уредена в Закона за семейни помощи за деца и Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца.


Процедура:
  
1. Компетентен орган

Компетентният орган по извършване на административната услуга е Агенцията за социално подпомагане.

2. Заявител

Право да получат семейни помощи за деца имат следните лица:

- бременните жени - български граждани;
- семействата на български граждани - за деца, които отглеждат в страната;
- семействата, в които единият от родителите е български гражданин - за децата с българско гражданство, които отглеждат в страната;
- семействата на роднини, близки или приемни семейства - за деца, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
- бременните жени - чужди граждани, и семействата на чужди граждани, които постоянно пребивават и отглеждат децата си в страната, ако получаването на такива помощи е предвидено в друг закон или в международен договор, по който Република България е страна.

3. Нормативноустановени изисквания

Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от дохода на нейното семейство, при условие че детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.

4. Необходими документи

Еднократната помощ при раждане на дете се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика, в дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес.

Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

- оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
- копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;
- удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;
- лична карта (за справка).

5. Вътрешен ход на административната услуга

Правото да бъде получена еднократна помощ възниква от датата на раждане на детето, освен ако то е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца към датата на подаването на декларацията. Тази помощ може да бъде поискана в 3-годишен срок, който тече от края на месеца, през който е родено детето.

Заявените семейни помощи се отпускат от дирекция "Социално подпомагане", която предприема необходимите правни действия в тази насока въз основа на заповед, издадена от нейния директор. Заповедта се довежда до знанието на правоимащите лица със съобщение, облечено в писмена форма, в 7-дневен срок от нейното постановяване.

Изплащането на семейната помощ може да бъде извършено по касов или по безкасов път. При изразена от правоимащото лице воля и съгласие, отразено в молба-декларацията, помощите могат да се превеждат и по банков път.

Длъжностното лице, осъществило изплащането, отразява на гърба на удостоверението за раждане следните данни: основанието за извършеното плащане, размера на еднократната помощ, поредността на детето, за което тя се предоставя и датата на изплащане. Верността на отразените данни се удостоверява с подписа на съответното длъжностно лице и с печат.

49 коментара

 1. Нормално ли е да се отбелязва на гърба на акта за раждане,че помоща е изплатена,преди това да се е случило? Нормално ли е също да не се изплаща почти 2 месеца след подаване на документи и пускане на заповедта?
 2. Нормално ли е да не може да се получи еднократната помощ на основание факта, че удостоверението на детето, за което е помощтта е ЛАМИНИРАН и поради това не може да се отбележи необходимата информация???
 3. да защото на гърба на акта се слага печат и подпис за това,ча е получена еднократна помощ за дете.Това е от 100 години и ако си беше видяла своя акт за раждане щеше да знаеш
 4. ima li kraen srok za podavane na dokymentite za ednokratna pomo6t pri parvo dete?i ako ima kakav e?
 5. Срока е до навършване на 2 години на детето
 6. В какъв срок след подаване на документите и получаването на одобрение от директора на районното "Социално подпомагане" се изплаща еднократната помощ?
 7. Някой знае ли еднократна помощ при раждане на дете, може ли да се получи за дете родено в чужбина, ако родителя вече се е върнал да живее в България?
 8. Здравейте интересуваме в какъв е срока за изплащане на помощта след подаването на документите.
 9. А колко лева всъщност е тази еднократна помощ...?
 10. Здравейте, интересуваме в какъв е срока за изплащане на помощта след подаването на документите?
 11. IMAM SLEDNIQ VAPROS PRIQTELKATA MI E BREMENNA I E STUDENTKA REDOVNO OBU4ENIE NA KAKVI EDNOKRATNI POMO6TI IMA PRAVO OSVEN TEZI 2880 LV ZA TOVA 4E U4I !!!!!
 12. Pomo6ta se izpla6ta v srok ot 1 mesec
 13. Има ли основание да се изисква да бъде приложена бележка, че лицето не дължи суми към "Социално подпомагане" по предходен постоянен адрес в случай, че същият е сменен и документите се подават по актуален постоянене адрес
 14. Здравейте!Въпросът ми е може ли тази помощ да се вземе от майка ми например или трябва лично?Тъй като постоянният ми адрес е в провинцията,а живея в София.Благодаря предварително!
 15. Еднократна помощ при раждане в България: 250лв.; Еднократна помощ при раждане в Ирландия: 3000 евро; Еднократна помощ при раждане в Испания: 5000 евро; Еднократна помощ при раждане в Германия: 6000 евро.
 16. С тези 250 лв не мога да си покрия разходите само по престоя в болницата и изписването!?
 17. Имам следния въпрос. Сина ми е роден през м. 11. 2009г. Молбата за отпускане на еднократна помощ е от м. 01.2010г. Аз все още нямам изплатени тези 240 лв, а на гърба на документа пише "изплатени". Къде мога да проверя кога и дали са ги изплатили и дали не е станала грешка при превода? Благодаря предварително!
 18. По тази причина осигурената за всички осигурени социални рискове майка има право на парично обезщетение за бременност и раждане за срок от 315 календарни дни, от които 45 дни преди предполагаемата дата на раждане. toest moga li da vzema tezi pari 45 dni predi da sum rodila??? Stava vapros za ednokratnata pomo6t za studentki. Kato nqma akt za rajdane, kak 6te mi gi dadat?
 19. Еднократна помощ при раждане в България: 250лв.; Еднократна помощ при раждане в Ирландия: 3000 евро; Еднократна помощ при раждане в Испания: 5000 евро; Еднократна помощ при раждане в Германия: 6000 евро. Браво ние сме велика държава -с тези пари не може и едно креватче да се купи.
 20. Ха ,че откога в Германия се плащат толкова пари за раждане. Аз не съм получавала такива пари.Родих 2009 в Германия с брак сключен в Германия.
 21. i ot koga po4naha da davat v ispania po 5000 euro.kato dori sprqha i 2500 deto gi davaha ot qnuari 2011.sprete da se pravite na interesni i da pi6ete gluposti.ako gi davaha 6tqh da rodq tam
 22. i kak vseki razpravq 4e se pla6ta tolkoz mnogo pari za rajdane kato az rajdam vtoro dete v bg i ne sam pla6tala za rajdaneto i prestoq mi v bolnica.ako ste re6ili da si pla6tate na ekip tova e va6 problem.i zatova medicinata ni e pod vsqkakva kritika 4e ste gi nau4ili na podkupi.no ne osaznavate kolko e lo6o tova koeto pravite.az bez da pla6tam i pri dvete rajdania sam bila v mnogo dobri raace.parvoto mi dete e rodeno v pleven,a vtoroto v qmbol.dovolna sam i ot dvete bolnici.
 23. vapros na izbor,xorata se straxyvat,nemojeh da sadih nikogo....
 24. e kollko se pla6ta za rajdane v germania be otvorenata.samo da ne kaje6 120 euro
 25. Имате ли някаква информация относно Схема, която прилагат по общини - ако дължиш някакви данъци -за движима,недвижима и прочие вещи или др такси и налози глоби и прочие...не ти плащат еднократната помощ при раждане - докато не ги платиш? Въобще съществува ли такава и ако Да, от кога е влязла в сила? Благодаря.
 26. molq nqkoy da mi otgovori kolko se pla6ta v germaniq ednokratno pri rajdane na treto dete
 27. molq nqkoi da mi kaje kakvi dokumenti mi trqbvat za da rodq v germaniq ve4e sim v 7-mi mesec kazaha mi 4e trqbva da se vrastam v BG
 28. i vqrno li e 4e carkvite tyk pomagat kogato nqma6 vazmojnosti da rodi6 nqma6 osigurovki ...?
 29. Zdraveyte!Vuprosat mi e sledniqt:Moje li kogato podam dokumentite za ednokratna pomosht za vtoro dete,tq da bude prevedena po smetkata na bashtata na deteto,koeto chakame(nie nqmame gr.brak)???
 30. Здравейте ,аз съм бременна в 5ти месец и може да се наложи да раодя в Германия тъй като приятелят ми е там !С европейска здравна карта може ли да родя там безплатно и как стоят нещата с майченството.Благгодаря предварително !
 31. Здравейте, аз родих преди 4 месеца в Германия без осигуровки (на частно), платих сумата от 2700 евро. До сега не съм получила нито стотинка,не ни дават дори и детски! А за майчинство да не говорим.Трябваше да започна работа, но забременях и не можах да започна.Може би това е причината.Ако някой знае на какво имам право , моля да каже. С таткото нямаме брак, а той работи в Германия от 2 години , но не в немска фирма.Отказват ни всякаква помощ. Ако някой знае какво да правя и къде да отида, моля да пише.Благодаря
 32. Здравейте, искам да попитам осиновителите имат ли право да получат еднократна помощ за раждане тъй като акта за раждане е оригинал и в него съм вписана аз като майка
 33. Rodih v Berlin bez usigorovki imam li pravo na ednokratna pomosht.nqkoi znae li adres na socqlnite v Berlin.
 34. Майка (с българско гражданство,омъжена, бащата с придобито, след раждането на детето), австрийско гражданство, родила дете в Австрия,има ли право на еднократна помощ за раждане от държавата по местораждане на детото, където то и се отглежда? И ако има - в какъв размер? По българското законодателство -няма право, щом детето не се намира на територията на България, но очевидно няма право и на такава в страната, където е родила и отглежда детето си ?!
 35. Iskam da popitam az rodix na 24 mai 2013god v 28sedmica nedonoseno dete jivq tri 4asa i po4ina izplatixami ednokratna pomo6 za jivo rodeno dete ot 250lv.imama akt za rajdane i akt za smurt a sega na 03.09.2014g.rodix pak jivo i zdravo dete i za nego mi izplatixa pak 250lv.ednokratna pomoj za rodeno dete vodqt mi go za purvo pitam dali e trqbvalo za purvo ili za vtoro da polu4a pomo6 za rodeno dete za6oto znam 4e za vtoro e 600lv.molq otgovorete mi az sam ot gr.Levski
 36. Нормално ли за удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца да вземат пари - 4,50 - не че е до парите,но ми се струва,че не е редно това нещо - все пак там са вписани данните на децата и тези неща трябва да са безплатни за родителите,когато и се наложи
 37. Zdr na sam na 22 godini ot 3 godini Sam v germaniq naskoro po tochno predi 3 meseca rodih i za vashe svedenie ne sam polucila nito 1 cent nito predi da rodq nito sled kato rodih nz kakvi sa tezi izmislici kade govorite che davali po 6 hil ev
 38. здравейте! Постоянният адрес трябва ли да е от преди раждането и има ли значение колко време съм живяла на него преди да родя?
 39. v ispaniya nyama ednkratna pomosht,moeto dete e rodeno tam i nishto ne mi dadoha
 40. Това са приказки от 1001 нощ :) В Германия НЯМА такова нещо кат еднократна помощ, нищо не плащат затова, че си родила дете. Плащат детски, ако поне 1 от родителите работи, в размер на 190 евро на месец. Ако си социлно слаб, получаваш помощ за обзавеждане и количка, в размер до 1200 евро от църковни и неправителствени институции, но после отчиташ всичко до последния цент с касови бележки. Държавата не дава нищо на никого, само на военните бежанци! Ако работиш и плащаш данъци, когато те сполети болест или безработица си обезпечен, плащат ти жилището, дават ти пари, лекуват те и ти търсят работа, но подаръци не правят! Спрете с легендите, че тук се напълни с такива дето идват с торби да грабят без да знаят да говорят и пишят!!!
 41. Извинявам се, писах бързо.. като* пишАт*
 42. Може ли да се даде IBAN (Банкова сметка) на името на друг (на бабата) или задължително трябва да е на името на майката ???
 43. Добре дошли в Робърт Niemoeller заем за инвестиционни услуги, ние предлагаме заем в размер на 2% за клиенти inneed на всякакъв вид заем, било то личен заем, бизнес кредит, студентски заеми и т.н., ако се интересуват от заем, моля свържете се с нас за повече информация ... свържете се с нас на адрес: robertniemoeller33@gmail.com
 44. Здравейте, Възможно ли е да търсите за бизнес кредит, личен заем, ипотека, кола заем, заеми, консолидиране на дълг кредити, необезпечени кредити, рисков капитал и др .. Или имаш ли заем от банка или финансова конфигурация било отхвърлено или по- причини, не си вършат решения за заем! Аз съм Мис роза, частен кредитор, отпускане на заеми на фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Интересува? Свържете се с нас, за да се лекува на кредита след прехвърлянето в рамките на 48 часа. За контакти: missroseloanfirm@hotmail.com приложения Име: Дата на раждане: Пол: Семейно положение: Адрес: местоположение Статус: Пощенски код: Държава: Телефон: Електронна поща: Посочва целта на кредита: Заета сума: продължителност на кредита: Месечен нетния доход. Обратно към мен възможно най-скоро с информацията по-горе за повече информация. Надявам се,
 45. ¡NECESITA PRÉSTAMO ООН! Hola, мили Nombre ове старши Flores Алваро. Соята ООН prestamista Privado Que Дар préstamos на individuos Particulares у corporativos. ¿Se хан convertido POR muchos bancos? ¿Necesita financiación ал establecer су negocio? ¿Necesita financiación ал ла експанзия де Negocios usted? O ¿necesita ООН préstamo лично? Mis gamas де préstamo де лична préstamo де Negocios. Mi Tasa де Интерес ове Muy asequible у Nuestro proceso де préstamo ове Muy Рапидо Tambien. Estoy Muy dispuesto на Хаджер Todos SUS problemas Financieros Una Cosa дел pasado. Si usted está realmente dispuesto на conseguir SUS problemas Financieros resueltos, не Buscar у solicitar ООН préstamo Hoy. Si ТЕ interesa ми Dirección де Correo Electronico себе инд а continuación: Esperamos Хаджер Negocios против usted. ============================= Gracias Старши Flores Алваро Correo Electronico: Floresalvaroloamfirm@gmail.com
 46. Здравейте, осинових дете на 1г и 1 месец юли 2015г. От социални казаха, че нямам право на еднократна помощ при осиновяване, защото влязло в сила от януари 2016г. Вярно ли е? Или не им се дават пари?
 47. Аз бих искала да попитам при дете родено в чужбина има ли право на еднократна помощ в България?
 48. Vaprosat mie sledniq za hetvarto dete vaznagrajdenieto kolko trqbva da bade
 49. Има ли право на еднократна помощ при раждане дете родено в Германия с баща българин и майка от Китай, които имат сключен брак? Детето е с български акт за раждане. Бащата е с българско гражданство.

Добавете коментар