Изплащане на наследствени пенсии

 • Неделя, 22 Февруари 2009 18:52Правно основание

Кодекс за социално осигуряване (КСО)

Наредба за пенсиите и осигурителния стаж (НПОС)

Характеристика

Наследствена пенсия е периодично плащане, което възниква в полза на близките на починало лице. Тя се изплаща на членовете на семейството на осигурено лице, издържани от него, след неговата смърт. Право да получават наследствена пенсия имат: децата на починалия, преживелият съпруг, а при определени предпоставки и родителите на лицето.

Обикновено личните пенсии за трудова дейност се трансформират в наследствени. Пенсии, отпуснати на наследодателя или такива, на които той има право, също могат да се наследяват, с изключение на социалната пенсия за старост, за инвалидност, за особени заслуги, пенсията за гражданска инвалидност и персоналните пенсии.

Наследствената пенсия се определя в процент от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице, като процентът се определя според броя наследници по реда на чл. 81 КСО.

Правилата на КСО по отношение на този вид пенсия са различни от принципите на наследственото право. Получаването на наследствена пенсия не се счита за приемане на наследство и отказът от наследство не лишава правните субекти от правото да получават наследствена пенсия.


Процедура:
  
1. Компетентен орган

Компетентен във връзка с изчисляването, отпускането и изплащането на наследствените пенсии е Националният осигурителен институт (НОИ) и съответно длъжностните лица по пенсионно осигуряване.

2. Ползващи се лица

Право да получават наследствена пенсия имат децата, преживелият съпруг и родителите при определени условия.

Забележка: В кръга на децата се включват не само законно родените, но и родените извън брака, включително и осиновените.

3. Нормативно установени изисквания

- децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат - за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст;
- преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от навършване на пенсионна възраст или преди тази възраст, ако е неработоспособен;
- родителите имат право на наследствена пенсия от децата си, ако са навършили пенсионна възраст;
- родителите на лицата, починали по време на наборна военна служба, имат право на наследствена пенсия, независимо от възрастта им.

4. Необходими документи

Наследствена пенсия се получава чрез подаване на заявление. Към заявлението за отпускане на наследствена пенсия или добавка по чл. 84 КСО от наследодател, който не е бил пенсионер, освен документите, необходими за определяне на лична пенсия съобразно вида й, се прилагат и документите, съгласно разпоредбите на чл. 4 НПОС:

- удостоверение за наследниците;
- за деца над 18 - до навършването на 26-годишна възраст, ако продължават да учат - удостоверение от съответното учебно заведение, а ако са на наборна военна служба - военноотчетна книжка или удостоверение от съответното поделение;
- за деца, инвалидизирани до 18-, съответно до 26-годишна възраст по време на обучението или наборната военна служба - експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК) с всички необходими данни за определяне на правото и срока на пенсията;
- за преживелите съпрузи, които не са навършили изискващата се възраст и са неработоспособни - експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК) с данните, необходими за определяне на правото и срока на пенсията;
- за децата - декларация, че не са осиновени, а за преживелите съпрузи - декларация, че не са встъпили в граждански брак;
- за родителите - декларация, че не получават лична пенсия и не са лишени от родителски права, както и документ, удостоверяващ, че са родители - удостоверение за раждане, съдебно решение или удостоверение от общината;
- за родителите на лица, починали по време на наборна военна служба - и документ, издаден или заверен от съответното поделение, удостоверяващ, че смъртта е настъпила по време на наборната служба.

5. Вътрешен ход на административната услуга

5.1. Определяне размера на наследствената пенсия

- при смърт на осигурения на наследниците се отпуска пенсия в съответствие с вида на личната пенсия за общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест, която починалият би получил като инвалид със загубена работоспособност повече от 90 на сто;
- когато починалият е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, на наследниците се отпуска наследствена пенсия, изчислена от полагащата се пенсия за осигурителен стаж и възраст, ако това е по-благоприятно за тях;
- при смърт на пенсионер, който е получавал лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване или трудова злополука или професионална болест, размерът на наследствената пенсия се определя от следващата му се лична пенсия за инвалидност поради загубена работоспособност повече от 90 на сто.
- при смърт на военнослужещ на наборна военна служба на наследниците му се отпуска пенсия, като за база се взема размерът на пенсията за военна инвалидност, равен на следващата се пенсия за военна инвалидност при намалена работоспособност над 90 на сто;
- при смърт на двамата родители (осиновители) наследствената пенсия на децата се определя от сбора на пенсиите на починалите, без да се вземат предвид другите наследници с право на пенсия, ако има такива.

5.2. Отпускане на наследствена пенсия

Наследствената пенсия се отпуска чрез подаване на заявление, по което съответното длъжностно лице по пенсионно осигуряване се произнася с разпореждане.

5.3. Изплащане на наследствена пенсия

Пенсията и добавките към нея се изплаща лично на правоимащия или на упълномощено от него лице. Когато лицето е малолетно или е поставено под пълно запрещение, пенсията се изплаща на законния му представител – родителя или на настойника му. При изплащане на пенсия на законен представител същият следва задължително да удостоверява това свое качество в пощенската станция със съответен документ за самоличност и удостоверение за раждането на детето, влязло в сила съдебно решение или удостоверение, издадено в общината.

Всеки пенсионер може да получи пенсията си чрез упълномощено от него лице. Пълномощното следва да е с нотариално заверен подпис. В чужбина подписът на упълномощителя се заверява от българските дипломатически и консулски представителства.

5.4. Срокове

Наследствената пенсия се получава до момента, когато детето навърши възрастта, до която може да получава наследствена пенсия, от датата на навършване на възрастта или от датата на завършване на степента на образование. При осиновяване наследствената пенсия се прекратява от датата на осиновяването. Наследствената пенсия се прекратява, когато преживелият съпруг, който получава наследствена пенсия встъпи в брак, от датата, на която е встъпил в брак.

63 коментара

 1. Zdraveyte, iskam da popitam dali se izpla6tat nasledstveni pensii nazad, poneje sam studentka 3 godina i sam palen sirak oba4e naskoro razbrah 4e moga da polu4avam,podadoh neobhodimite dokumenti,no kogato popitah dali 6te gi izplatyat ot na4aloto dosega slujitelkata mi otgovori 4e tryabva da pro4ete naredbata.Blagodarya vi predvaritelno!
 2. Здравейте, първо да Ви поздравя, за ясно поднесената и достъпна информация. Имам следния въпрос, получавам наследствена пенсия от починал родител, на 20 години съм и съм студентка редовно обучение втори курс. Всеки семестър нося уверение в НОИ, че съм записана, но поради 1 невзет изпит, от университета не ми дават уверение, но не съм загубила студентски права. Какво се прави в този случай? Благодаря предварително!
 3. Аз взимах наследствена пенсия докато бях студентка,относно питането на Мартина,според мен а и до колкото съм чувала би трябвало да ти изплатят за всеки месец от както е починал родителя ти ,а относно Стефка,аз лично носех уверение един път за всеки семестър а не всеки месец,а и няма логика за един изпит да не ти дадат уверение след като си активна студентка и си плащаш семестрите.
 4. Здравейте, искам да попитам понеже взимам наследствена пенсия здравните осигуровки от НОИ ли се плащат или не?Благодаря предварително!
 5. Искам да попитам при положение че е починал баща ми, но не в България имам ли право на тези пенсии при положение че съм студентка? Благодаря предварително
 6. Искам да попитам при положение,че съпругът ми почина декември месец 2009г.,а документите за наследствена пенсия на детето са подадени този месец ,ще се изплатят ли сумите със задна дата от деня на смъртта.
 7. Наследствена пенсия се изплаща със задна дата стига необходимите документи да са подадени в срок от 6 м. след смъртта на родителя .
 8. ЗДРАВЕЙТЕ ВЪПРОСА МИ Е БАША МИ ЩЕ ПОЛУЧИ ЛИ НЕИЗПЛАТЕНИТЕ НАСЛЕСДСТВЕНИ ПЕНСИИ НА МАЙКА МИ С ДАТА 5 ГОДИНИ НАЗАД ,ПРЕДИ МЕСЕЦ РАЗБРАХМЕ ЧЕ ИМА ПРАВО НА НАСЛЕДСТВЕНА ПЕНСИЯ ОТ МАЙКА МИ.ДАВНОСТТА Е ДО ЮЛИ 2010
 9. здравейте, аз се записах за 13 кл. водя се ученичка и за това получавам пенсия, тъй като баща ми почина, но неможах да се явя на изпитите през януарската изпитна сесия задължително ли трябва да се явя през майската или мога да се откажа от 13 кл. благодаря Ви предварително!
 10. Здравейте, бих искала да задам въпрос относно възможността за получаване на наследсвена пенсия и едновременно с това наличие на трудов/граждански договор. Прекратява ли се изплащането и при какви условия?
 11. zdraveite vaprosa mi e za moq blizka tq e pensionerka sinovete i sa po4inali predi godini ima li pravo na obe6tetenie ili dobavka kum pensiqta si te ne sa polzvali zdravni
 12. Supruga mi e pochinal prez 1991g.Dushterq mi e 20 god. i uchi i poluchava nasledstvena pensiq.Az bqh omujena no se razvedoh prez 2006g.Sega sum bezrabotna i na 46 godini imam li pravo na nasledstvena pensiq ot pochinaliq mi suprug.Mnogo shte sum Vi blagodarna da mi dadete otgovor tui kato otgovorite ot mestnotoPUSO gr.Kyustendil sa protivorechivi.Predvaritelno blagodarq!
 13. Zdraveite,iskam da popitam do koga se izpla6ta nasledstvenata pensiq na student,pri polojenie 4e ne se e diplomiral na parva darjavna sesiq. Do parva ili do vtora popravka ? Predvaritelno blagodarq !
 14. zdraveite vaprosa mi e izpla6tat li se nassledstvena pensiq s zadna data ot 2g nazad
 15. Здравейте, дъщеря ми получава наследствена пенсия.В момента завършва 12-ти клас, учебната година е до 30 юни, а пенсията за м.юни е спряна, защо след като по закон се изплаща до края на периода на обучение?
 16. zdraveite, interesyva me dali, ako imash trydov dogovor ti spirat nasledstvenata pensiq i ako da za kolko vreme?
 17. Здравейте! Аз съм студент първи курс, редовно обучение и в момента получавам наследствена пенсия за деца с един родител. Тъй като скоро завъчвам 1ви курс, интересува ме дали ще получавам пенсия и през лятото (т.е. до момента в които се запиша за втори) :] tnx in andvance
 18. Здравейте,имам братовчед на 10годинки.майка му почина преди 1г,а баща му не иска и да знае за него.Аз и баба ми се грижим за него и ни е доста трудно,най-вече от финансова страна.Може ли то да получи наследствена пенсия без знанието на баща му,тъй като и аз самата незнам нищо за него.Няма как да го намеря,а и едва ли има смисъл.
 19. na 27 godini sam. na 19 zavar6ix ezikova gimnazia. palen sirak sam ot 14 godi6na. ako zapi6a sega vis6e polaga li me se otnovo pensia? blagodaria predvaitelno!
 20. Здравейте, издържах последния си държавен изпит на 3 септември. Въпросът ми е имам ли право на наследсвената пенсия в пълен размер за съответния месец или ми се полага само до датата на държавния изпит-до 03.09. Благодаря предварително за отговора!
 21. Искам да ви кажа,че наследствената пенсия не се изплаща с задна дата и като цяло се чудят как да не я платят изобщо.Аз съм сирак от 08.08.2008 и до сега се намираха какви ли не причини да не ми я изплащат.Но не мисля да се отказвам,аз си плащам осигуровки и майка ми бог да я прости цял живот е осигурявана та какжото ми се полага ще си го търся.НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ
 22. Здравейте .Аз съм на 59 години,като след месец ще навърша 60.Починалия ми съпруг е немец.Аз взимам наследствена пенсия.Въпроса ми е каква е процедурата когато трябва да се пенсионирам.Дали ще вземам тази наследствена пенсия ,какъв процент евентуално.Някъде чух за 20 процента .Благодаря.
 23. на братовчет ми почина съпругата. той е на 56 години и не работи. Има ли право на наследствина пенсия от съпругата си.
 24. Сестрами почина в Италия .Там получаваше пенсия по болест.Имат ли родителите ми право на наследствена пенсия от италия, или от България след като тя не е омъжена и няма деца.
 25. Здравейте.. Стиндентка съм първа година, но чак сега разбрах, че мога да взимам пенсия! В момента ми изкарват документи от работното место на баща ми за трудовия стаж, с които трябва да отида отново в НОИ. 4 месеца съм пропуснала пенсията и се чудя, когато отида след края на първия семестър и подам документите, ще ми бъдат ли изплатени предните 4 или 5 месеца, през които не съм получавала нощо? Благодаря предварително :)
 26. iskam da poptam tui kato sum zavur6ila 12 klas minalata godina dokato karam maturite moga li da polu4aam pensq
 27. процедурата относно персоналните пенсии за малолетни и непълнолетни деца отнема много време, чака се за отказ от НОИ,разглежда се на на сесия на ОС, което да вземе решение за внасяне на предложение в МС да бъде отпусната персонална/ни/ певсии, същевревено се чака да мине и през комисия и т.н. Така и/или иначе се отпускат ПП, защо не се отпуска ПП още в самото начало, ами се губят 6-8м. време ................
 28. Здравейте...искам да попитам дали след сключване на брак приятелят ми ще взима пенсия за починал баща при условие че е студент редовно обучение?
 29. pravo na nasledstvena pensia ima vseki do 18 godini, ako e student i do 26 godini, pri uslovie se pokaze, 4e litseto e zapisano v u4ebnoto u4rezdenie i na vseki 6 mesetsa se pokaze uverenie. za propusnati mesetsi, pensia se otpuska normalno ot datata na puskane na zayavlenieto. no v tva ne sa sam siguren ve4e..
 30. Здравейте. Извинявам се за незнанието си, но съм първа година студентка и не ми е много ясно как стоят нещата с уверенията. Сесията ми приключи, но не знам кога трябва да подам уверението си в НОИ, че продължавам да уча и т.н. В началото на другата учебна година или сега през лятото? И ще получавам ли пенсия през лятото или после ще се изплатят със задна дата? Благодаря предварително.
 31. Здравейте, Бих искал да попитам следното: Бащата, вече пенсионер, е починал. Двама братя студенти получават по около 40% от пенсията. Единият прекъсва и вече няма право на наследствена пенсия за студент. Това означава ли че другият взема и неговите 40% или си остава по старо му. Благдаря предварително.
 32. Здравейте!Според Законът за социално осигуряване на родителите на починало осигурено лице се изплащат две минимални заплати и наследствена пенсия, но при условие, че те не получават лична пенсия.Въпросът ми е има ли възможност родителите ми да получат наследствена пенсия от починалата ми сестра при условие, че се откажат от техните, които са много малки, а нейната щеше да бъде висока предвид големите осигуровки и ако е възможно какъв процент е предвиден при такива ситуации?
 33. Здравейте Майка ми остана вдовица на 51год. има ли право на наследствена пенсия при условие че тя е пенсионер по болест с ТЕЛК решение, но в същото време работи? Кой вариант е по изгоден - вдовишка добавка от починалият съпруг или наследствена пенсия като нейната пенсия е 220лв., а той също получаваше по болест 54% ТЕЛК - 310лв. като последният месец преди смъртта беше инвалидизиран на 100% ТЕЛК с чужда помощ за съжаление не доживя да получи първата си сума?! Въпреки че предпочитам да беше жив и да си я получаваше лично... Липсва ми
 34. Искам да попитам ,останах без работа ,на 49 години съм вдовица ,имам син на 19 години получавахме наследственна пенсиа както е по закон ,детето до навършени 18 години а аз до когато детето ми навърши 16 години.Сега и двамата сме без работа и доходи ,в процес на търсене сме не можем да се издържаме ,Въпросът ми е дали може да ми отпуснат пенсия наследственна от починалия ми съпруг в този период докато намерим работа със сина ми?
 35. Iskam da popitam sled kato moika mi pochina, otidoh podadoh vsichkite dokumenti obache ne razbrah koga se prepolaga da mi otpusnat parite... nqkoi da ima nqkakfa predstava maika mi po4ina predi 4 meseca, kazaha 4e 6te mi prevedat za vsichkite meseci minali no ne kazaha koga... veche mina 1 mesec, na 23-4 qnuari podadoh finalnite dokumenti
 36. Здравейте,майка ми почина преди 3 месеца,тогава баща ми подаде молба за наследствена пенсия/тя получаваше пенсия по болест със 100% нетрудоспособност/.Може ли някой да ми каже,кога всъщност ще започне да я получава /какъв е срока на изчакване и какъв процент/.Благодаря предварително
 37. zdr iskam da popitam svekara mi po4ina 2007godina a svekarvami 6te zavar6i 55 da li mo6e da vzeme pensiq naslestvena
 38. здравейте,искам да попитам ще записвам да уча тази година и битрябвало да получаван пенсия за починал родител обаче съм бременна. въпросът ми е когато изляза в майчинсво ще продалжавам ли да получавам пенсията или ще ми бъде спряна до изтичането на 2-те години майчинсво
 39. Загубих съпруга си скоро,нямаме деца от брака си и наследници сме аз и двамата му родители .Те са пенсионери а аз държавен служител кои от нас и на каква наследствена пенсия има право? Той имаше 20 год. стаж 1-ва категория ?
 40. - Здравейте, съпругът ми почина. Навърших 55 години кога ще мога да получа пенсията ( наследствена ) от съпруга ми ?
 41. Здравейте,свекърва ми получава наследствена пенсия от починалия си съпруг.Тя самата още не е пенсионерка,но е безработна.Трябва ли да си плаща здравни осигуровки или и се изплащат от пенсията?Предварително благодаря!
 42. Здравейте... тепърва ще бъда студентка и ще взимам наследствена пенсия защотото съм с един родител... Върпосът ми е редовно или задочно да записвам и има ли значение? .. Важното е да уча нали? Ще съм ви благодарна да ми отговорите ... защотото навсякъде търсих информация но нищо не успях да намеря.. Лека вечер и благодаря предварително :)
 43. Здравейте!Сина ми е инвалид 2 група.Наскоро почина баща му .Питането ми е дали има прво на от пенсията на баще си ?
 44. stava vapros za maika mi kam vas e slednia bashtami po4ina 2005 maikami beshe na 46 kazaha 4e kogato stane na 50 togava da podade dokument za nasledstvena pensia no tuk no posle kazaha kogato navarshi 55 a tuk gldam zakona uverqva 4e triabva pri bes rabotna vdovica da se e pensionirala. vaprosa mie moje li da i se isplatqt tezi zadni pari ot 2005g. kogato se pensionira tazi godina?
  [img][/img]
 45. az sım invalit ot rojdeniye 1 grupa s cujda pomoşt imam li pravo na naslestvena pensiya mayka i başta mi pocinaha i dvamata pensioneri
 46. Zdraveite iskam da popitam dali 6te mi budat izplatenipensiite v moq sli4ai.Posledna godina sum studen i zakusnqh s pla6taneto na semestara,izpratih uverenie do noi,no do tozi moment nqmam prevedeni pari.
 47. Месец юли 2012 завърших бакалавър.От месец ноември 2012г.записах магистратура.Наследствената ми пенсия я спряха от 26.07.2012г.Ще ми бъде ли возстановена,след като продължавам образованието си и от кога?Представил съм и бележка за продължаване на обучението си.
 48. эдравейте аэ искам да попитам майками
 49. zdraveyte az iskam da popitam bastami pocina maykami ostana sama ot nikide ne i idva pari podadahme molba za nasledstvena pensiq togava kazaha ce ste stane no sega doyde pismo ce nqma da stane,zastoto pensiyata na bastami bese po bolest ne e sopstvena pensiq.Interesuva mi i da e po bolest pensiyata nqma li da stane...
 50. Искам да попитам на 17.06.2013г ми спряха пенсията защото завърших 12 клас и дадох копие от дипломата.Днес 17.07.2013 се записах студент и предадох бележката в нои,въпросът ми е ще получавам ли пенсия през лятото или чак началото на семестара.Благодаря!
 51. Здравейте, за да получа наследствена пенсия ми трябват: удостоверение за наследници; удостоверение от учебното заведение, в което се извършва обучението; декларация, че липсва осиновяване; документи за изчисляване на пенсията, която ми се дължи. Въпросът ми е откъде да си набавя декларация, че липсва осиновяване?
 52. Здравейте, искам да попитам какво се случва, ако си се забавил с срока за представяне на уверение пред НОИ, по повод завършване и дипломиране? Мога ли да представя уверението по-късно от дадения срок и има ли някакви санкции?
 53. Здравейте искам да попитам тъй като родих наскоро,а бащата на детето почина 10дни преди да родя и нямаме граждански брак детето ми може ли да получи такава пенсия тъй като в акт за раждане бащата не е вписан нали е починал,а от болницата казаха че само с акт за смърт немога да го запиша като баща и нямаме гр.брак.Можели да получим тази наследствена пенсия в този случай?
 54. Може ли да получа отговор на следния въпрос? Съпруга на 56 години има ли право да получава наследствена пенсия на починалия й съпруг,който към датата на смъртта си преди 6 месеца е бил пенсионер с пенсия над определения таван. 1.На 55 или на 58 години се получава правото за получаване на наследствена пенсия? 2.Вдовицата ще получава 1/2 от тавана на пенсията или от реално изчислената пенсия? 3.Моля за нормативните документи ако има възможност.
 55. здравейте, бих искала да попитам дали братовчет ми има право на наследствена пенсия от родителите си те починаха преди няколко години а тои е инвалид първа група с чужда помощ още по рождение сега е на 32 г. баща му също беше инвалид ще съм благодарна ако можете да ми ка жете тъи като от нои само увъртат и незнаем какво можем да направим ако има право ако може и да ни кажете по кои закон и алинея за да можем да цитираме в нои в случаи че пак ни увъртат. благодаря предвърително П.П. до колкото разбирам от горе написаното би трябвало да има право!
 56. Здравейте баща ми почина в сащ година преди да се пенсионира.имам ли право на пари от неговите осигуровки
 57. искам да попитам сестрами почина аз имамли право на втората писиона осгоровка да получа
 58. Здравейте,бих искала да попитам ПРЕКРАТЯВА ЛИ СЕ НАСЛЕДСТВЕНА ПЕНСИЯ ПРИ СКЛЮЧВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР? Благодаря прадварително!
 59. Здравейте. Искам да попитам ако си получавал наследствена пенсия две години магистратура и не си се явил на първия държавен изпит, отидеш на втория. Ако и там те скъсат връщаш ли парите за периода от две години, в който са ти изплащали наследствената пенсия? Благодаря предварително.
 60. Как мога да проверя в НОИ чрез ПИК движението на подаденото от мен заявление за получаване на наследствена пенсия.Подала съм преди 3мес документите.Благодаря предварително
 61. Здравейте. Наскоро почина майка ми.Познати ми казаха за тази наследствена пенсия,но някои неща не са ми ясни като ги прочета в интернет. Накратко тя беше пенсионирана по болест на 100 процента. Аз съм студентка. Също така ми казаха,че мога да взема последната и пенсия чрез подаване на някаква молба и не знам какво още. Какви документи ще ми трябват за тази наследствена пенсия. И ако взема последната пенсия ще мога ли да получавам наследствена. Благодаря Ви предварително. Може би доста объркващо си зададох въпроса, но съм много объркана.
 62. Здравейте, искам да попитам, дали е вярно, че се въщат наследствените пенсии, ако студентът прекъсне или се откаже?
 63. Здравейте! Въпросът ми е следният до завършването ми на 12 клас получавах наследствена пенсия но след това записах да уча висше образование което е задочна форма и бях разбрал че право на наследствена пенсия имат само редовно учещите сега разбрах че не е така подал съм необходимите документи в НОИ но въпросът ми е ще получа ли пенсията със задна дата тоест ще ми изплатят ли пропусналите години сега съм 3-ти курс тоест за срок от около 2години и половина благодаря!

Добавете коментар