Международни отношения

Гръцко-македонският конфликт за името на Македония

  • Събота, 24 Януари 2009 13:17
  • Написано от Daffi Prokopova


Македония е подала жалба в Международния съд в Хага, с която обвинява Гърция в нарушаване на Временното споразумение, тъй като през април 2008 г. Гърция блокира поканата към Скопие за членство в НАТО

Диспутът за името продължава вече 17 години, откакто Македония се отдели от Югославия. Гърция настоява конституционното име „Република Македония" да бъде променено, тъй като съвпада с името на северната й провинция и може да бъде повод за териториални претенции от страна на Скопие. 

Прочетете още: Гръцко-македонският конфликт за името на Македония

0 коментара

Започват обсъждания за нов генерален секретар на НАТО

  • Събота, 24 Януари 2009 13:23

Най-успешният военен съюз в историята си търси нов шеф, пише британското списание "Икономист" в статия под заглавие "Кой може да обедини съюзниците?". На 26 януари посланиците на страните в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) ще започнат да разискват кой да стане генерален секретар на НАТО, след като Яп де Хоп Схефер се оттегли от поста през лятото. Решението може да бъде взето на 60-ата юбилейна среща на високо равнище през април, макар че може би новото американско правителство дотогава няма да е готово с позиция по въпроса. 

Прочетете още: Започват обсъждания за нов генерален секретар на НАТО

0 коментара