Kултурен живот

Гръцко-македонският конфликт за името на Македония

  • Събота, 24 Януари 2009 13:17
  • Написано от Daffi Prokopova


Македония е подала жалба в Международния съд в Хага, с която обвинява Гърция в нарушаване на Временното споразумение, тъй като през април 2008 г. Гърция блокира поканата към Скопие за членство в НАТО

Диспутът за името продължава вече 17 години, откакто Македония се отдели от Югославия. Гърция настоява конституционното име „Република Македония" да бъде променено, тъй като съвпада с името на северната й провинция и може да бъде повод за териториални претенции от страна на Скопие. 

Прочетете още: Гръцко-македонският конфликт за името на Македония

0 коментара

Започват обсъждания за нов генерален секретар на НАТО

  • Събота, 24 Януари 2009 13:23

Най-успешният военен съюз в историята си търси нов шеф, пише британското списание "Икономист" в статия под заглавие "Кой може да обедини съюзниците?". На 26 януари посланиците на страните в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) ще започнат да разискват кой да стане генерален секретар на НАТО, след като Яп де Хоп Схефер се оттегли от поста през лятото. Решението може да бъде взето на 60-ата юбилейна среща на високо равнище през април, макар че може би новото американско правителство дотогава няма да е готово с позиция по въпроса. 

Прочетете още: Започват обсъждания за нов генерален секретар на НАТО

0 коментара

Чартърни полети София-Риека в Хърватия всеки четвъртък

  • Петък, 19 Май 2017 09:10

Хърватия се превърна в новата гореща лятна дестинация за Българския турист, след като от 18-ти май стартират чартърните полети от София директно до Риека. Те се осъществяват всеки Четвъртък до края на месец Септември.

Хърватското адриатическо крайбрежие привлича стотици хиляди гости всяка еднагодина. За Българите обаче, то не бе лесно достъпно досега. Можеше да се достигне само с автомобилен транспорт, а другият вариант включваше сложни полети с много прекачвания - София - Виена - Загреб - крайбрежието. За пръв път на Българския пазар сега, се предлагат директни чартърни полети от София до Риека, с които само за час туристите ни достигат до страхотни места и то на на особено првлекателни цени.

Решението, пред която сега стоят туристите на полуостров Истрия, е дали да прекарат деня на плажа в огледалните води на Адриатика или да си направят лежерна разходка в красивите градчета, изпълнени с история. Една чаша ароматно кафе или изстудено бяло вино „Малвазия“ в някой от многобройните ресторанти, сгушени в малките улички могат да накарат всеки турист да реши да се връща отново и отново в тази красива страна.

Ровин e едно от романтичните градчета на хърватското крайбрежие, съхранило и до ден днешен сантименталната атмосфера на отдавна забравени времена. Тук ви очакват очарователни калдъръмени улички, засенчени от стари къщи с особено интересни архитектурни щрихи, ренесансови градски стени, църкви, паркове, цели галерии под открито небе, както и ресторанти, предлагащи широк асортимент пресни морски храни.

Истрърската кухня ще очарова туристите с разнообразие и баланс. Те ще могат да се насладят на средиземноморската й страна, а в някои случаи - на континенталната й същност. Няма значение по кое време на годината посещавате Истрия, храната тук винаги е  еднакво силна, страстна и интензивна. Отворете сетивата си за прекрасни вкусове и аромати. В Истрия лесно се адаптират към годишните сезони и винаги използват най-добрите маслинови масла, местни сезонни продукти и отлични напитки, особено вина.

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ

0 коментара