Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Предварителни договори за недвижим имот  (Прочетена 2189 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Мария
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


Ел. поща
« : Февруари 21, 2009, 06:34:55 »

Здравейте!
Искам да попитам - ако служител в строителна компания подписва предварителен договор за продажба на недвижим имот, след оторизация от управителя, но без нотариално заверено пълномощно за това - договора счита ли се за валиден? И ако управителя на фирмата каже че договора не е подписан от него, може ли да се търси отговорност от служителя?
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #1 : Февруари 22, 2009, 11:56:48 »

Пълномощното за подписване на такъв договор трябва да е представено. То трябва да е в писмена форма, може и да не е нотариално заверено.

Цитат
Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) Упълномощаването за сключване на договори, за които законът изисква особена форма, трябва да бъде дадено в същата форма; но ако договорът трябва да бъде сключен в нотариална форма, упълномощаването може да бъде направено и писмено с нотариално удостоверяване на подписа и съдържанието, извършени едновременно.

във вр. с:
Цитат
Чл. 19. Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма.

Оттук нататък, управителят може да потвърди упълномощаването и договора писмено. Във вашия случай, доколкото разбирам управителят няма такова желание.

Не сте пояснила и кой ще търси отговорност от служителя. Управителят или другата страна. В случай, че управителят не се е противопоставил веднага на сделката след узнаването й - презюмира се, че я е потвърдил. Това вече е въпрос на доказване.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: