Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Смяна на управител с 50% от капитала на ООД  (Прочетена 3094 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« : Юли 01, 2009, 11:38:20 »

Колеги, казус:

Трима съдружници в ООД.
Един с 50%
Един с 30%
Един с 20%.

Могат ли двамата с 30+20% от капитала да сменят управителя (този съдружник с 50-те%), без негово съгласие като проведат Общо събрание (имат над 10% от капитала) и си изберат нов управител с мнозинство от присъстващите.

някой сблъсквал ли се е с такава практика, защото имам такъв казус, а все си мисля, че трябва да са повече от 50%, т.е. 50+1 от реалния капитал без значение броя на представените дялове в ООД-то на Общото събрание.
Активен

deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #1 : Юли 02, 2009, 02:44:58 »

Аз лично смятам че не първо защото той не е бил надлежно поканен на Общо събрание очевидно което е едно изискванията за провеждане на легитимно общо събрание.
И второ решенията се вземат обикновено с мнозинство от 2/3 или над 50 % от капитала!
В случая спорд мен има доста пороци така че не би следвало да успеят
чл. 137 (3) ТЗ Решенията по ал. 1, т. 1, 2 и 9 се вземат с мнозинство повече от три четвърти от капитала, а решенията по т. 4 - с единодушие от всички съдружници, като в дружествения договор може да се предвиди по-голямо мнозинство. Изключваният съдружник не гласува и неговият дял се приспада от капитала при определяне на мнозинството. Останалите решения се вземат с мнозинство повече от 1/2 от капитала, доколкото не е предвидено друго в дружествения договор.
Така мисля аз но все пак всичко зависи от това какво е договорено и в ДД!  Намигване
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: