Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Иск за неизплатени издръжки след като децата са навършили пълнолетие  (Прочетена 2377 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Lyubima
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


Ел. поща
« : Април 17, 2016, 05:46:41 »

Здравейте,

Има ли някаква възможност майката да съди бащата на децата за неизплатени издръжки, след като децата са навършили 18 години?
Става въпрос за приятелско семейство и не съм запозната с бракоразводното решение. Това, което знам е, че едното дете е на 18, другото на 22, живеят с майката в чужбина и идват редовно при бащата през ваканциите, отношенията са им добри, доколкото знам, мисля, че той им е давал пари, но не според решението на съда, а както и когато е можел. Сега майката заплашва да го съди за неизплатени издръжки. Има ли това право или няма как да се случи? Много ви благодаря!
Активен
bliznaci1986
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 13


Ел. поща
« Отговор #1 : Юни 29, 2017, 03:37:44 »

Съгласно разпоредбата в СК, родителите са дължи да издържат децата си. Във Вашето питане е, дали такава претенция може да се предяви от майката, при условие, че едното дете е на възраст - 18 год., а другото е 22 год.
В този случай при така описаната фактическа обосновка ще намери приложение чл. 144 СК, която определя хипотезите при които децата имат право на издръжка:
- а имено ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.
Относно завеждането на иск за изплащане на издръжка за отминал период, то следва се вземе предвид чл. 149 СК -за една година преди предявяването на иска.
Поради факта, че децата са пълнолетни, следва те да предявят претенцията за издръжка. Майката, няма да има основание да подаде такъв иск, тъй като тя не се явява техен представител, поради факта, че те са пълнолетни.
Активен

Моля да се обръщате към адвокат, тъй като посоченият от мен отговор е насочващ в съответната законова норма. Не твърдя за изчерпателност.
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: