Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: покана за доброволно изпълнение  (Прочетена 4864 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
s4etovoditel
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« : Септември 24, 2015, 07:25:33 »

Здравейте, моля за мнения по следния казус:
 Преди време предоставих недвижим имот, в ролята си на ипотекарен длъжник, като обезпечение по чужд кредит. Кредита не е бил обслужван и получих покана за доброволно изпълнение. Сумата, фиксирана в тази покана, значително надвишава сумата по договора, който съм подписал.
 Бих искал да попитам:
 1. Какви са правата ми в този случай?
 2. Ако се стигне до публична продан, какво следва:
 а) при положение, че сумата събрана при тази продан е под сумата фиксирана в поканата за доброволно изпълнение, но над сумата по договора за ипотека;
 б) сумата събрана при продажбата е над фиксираната в поканата за доброволно изпълнение;
 в) сумата е под тази фиксирана в ипотечния договор.
 Какви са последствията за кредитополучателя от една страна и за ипотекарния от друга?
Активен
vassilnnikoloc
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 46

Ел. поща
« Отговор #1 : Септември 25, 2015, 06:42:26 »

Здравейте, моля за мнения по следния казус:
 Преди време предоставих недвижим имот, в ролята си на ипотекарен длъжник, като обезпечение по чужд кредит. Кредита не е бил обслужван и получих покана за доброволно изпълнение. Сумата, фиксирана в тази покана, значително надвишава сумата по договора, който съм подписал.
 Бих искал да попитам:
 1. Какви са правата ми в този случай?
 2. Ако се стигне до публична продан, какво следва:
 а) при положение, че сумата събрана при тази продан е под сумата фиксирана в поканата за доброволно изпълнение, но над сумата по договора за ипотека;
 б) сумата събрана при продажбата е над фиксираната в поканата за доброволно изпълнение;
 в) сумата е под тази фиксирана в ипотечния договор.
 Какви са последствията за кредитополучателя от една страна и за ипотекарния от друга?

Сумата в поканата за доброволно изпълнение надвишава тази по договора, тъй като тя е формирана след прибавяне на такси и разноски по образуването на изпълнително дело, както  и на лихви за забава.

При тази ситуация от значение е сумата по поканата. Ако се съберат повече при продажбата-ще покрият дълга и другите ще преведат по сметка на длъжника-собственик  на имота.

Ако са по-малко-ще продължи да дължи докато се изплати всичко и ще търсят други способи.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: