Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Продажба на земеделска земя?  (Прочетена 15719 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
coojoe_213
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


Няма човек - няма проблем.


Ел. поща
« : Ноември 28, 2008, 12:01:04 »

Здравейте. Предстои ни да продадем земед. земя, но въобще не сме запознати със ситуацията и така да се каже, се страхуваме от даден вид измама, лъжа и прочее.
Ситуацията е следната:
--- Майка ми има 6.450дка зем.земя., земята е на името на майка ми. Те са 4 сестри /общо са били 30дка, след което е разделена както споменах по 6.450дка/. Направена е някаква скица.
Земята е в с. Смолница /около Ловченци/. За сега като че ли това е информацията която мога да дам, ако пропускам нещо попитайте ме. Надявам се да имате възможност да ме насочите.
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #1 : Ноември 28, 2008, 01:19:44 »


Сделката се изповядва пред нотариус в съответния район, където се намира имота. Добре е предварително да се уточни дата и час с нотариуса. Интересът на продавача при такива сделки е да получи цената. Рисковете за купувача са по-големи и ползването на адвокат или друг консултант е строго препоръчително. В случай, че е направена делба - документът за собственост на майка ви би трябвало да е съдебното решение за делбата или нотариален акт. Практиката е да се сключи предварителен договор в писмена форма, в който се индивидуализира имота, определя се цената, сроковете за сключване на окончателния договор и др. основни елементи на договора за продажба.

Майка ви може сама да отиде при нотариуса или да опълномощи друг /с нотариално заверено пълномощно/ да сключи сделката. При всички случаи посещението при нотариус се налага, щом тя е собственик. Скицата е необходима и се издава от съответната ОСЗГ /Общинска служба земеделие и гори/. Добре е да не е по-стара от 6 месеца, в противен случай е добре да се презавери в ОСЗГ.

Необходимите документи са:
- Нотариален акт /проект/ - може да се изготви от самия нотариус или от адвокат.
- Документ за собственост /във вашия случай съд. решение за делбата/
- Данъчна оценка /издава се от данъчната служба по местонахождение на имота/
- Декларация че продавачът няма непогасени поблични задължения.
- Скица

Най-вероятно при нотариуса ще бъдат разписани още 1-2 документа.
Плаща се и местен данък /2-4% съобразно определението на Общинския съвет от уговорената цена или данъчната оценка, в зависимост от това кое има по-висока стойност/. По закон го плаща купувача, но може да се уговори да се раздели.
Плаща се нотариална такса, както и такса за Агенцията по вписванията, защото сделката следва да се впише. Това често може да се възложи на самия нотариус и да се плати при него.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
coojoe_213
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


Няма човек - няма проблем.


Ел. поща
« Отговор #2 : Ноември 29, 2008, 03:40:26 »

Много съм благодарен за обърнатото внимание!
Забравих да спомена, че тъй като нямаме познат или близък човек, на който да я продадем, мислим или чрез агенция или директно да се свържем с арендатора за закупуването и.
Какво мислите? Кой от двата варианта е по добър?
Активен
Гост
Гост


Ел. поща
« Отговор #3 : Ноември 30, 2008, 08:37:15 »

Полезността на агенциите за недвижими имоти /АНИ/ се изчерпва с посредничеството. Тяхната основна задача е да свържат продавача с купувача максимално бързо. Тяхната комисионна се дава именно заради това - те са медиатори. Като такива, те имат свой собствен интерес - да се сключи сделката. Оттам нататък интересът на страните е нещо съвсем различно. Агенцията не работи нито за продавача, нито за купувача, а само и единствено за себе си. Агенциите често се нагърбват със задачата да консултират страните и извършат проверка на имотите, защото това е нужно за да се извърши продажбата по-бързо и ефективно. Въпреки това, следва да се знае, че тези услуги не са юридически и консултациите, които страните получават не изхождат от юристи.

На брокерите се плаща когато има сделка и те са учени, че добрия брокер прави сделки. За целта, в много случаи те фактически наистина отстраняват препятствия, но когато това е невъзможно - могат и да ги прикриват.  Намигване

Например:
Ако е продажба на апартамент или къща, ще обяснят на продавачите как да заличат течовете от тавана и после ще заведат на място купувача без дума да обелят за течове, а тръгне ли той да вдига поглед нагоре, веднага ще го "концентрират" върху южното изложение. При продажба на земеделка земя, брокерите ще убедят купувача колко е лесно да се промени предназначението на тази земя и да стане тя годна за строеж. Но няма да кажат за различието на държавните такси според категорията на земеделските земи и няма да дадат честна прогноза за това колко време трае процедурата и какви комисионни събират консултантските фирми за извършване на въпросната услога.

Но това е само информативно. Във вашия случай, след като сте продавач можете да се доверите и на АНИ, но в случай че вече имате купувач - това е излишно. Всеки адвокат ще ви съдейства и то само и единствено във Ваш интерес.
Активен
Балами ли търсиш ?
Гост


Ел. поща
« Отговор #4 : Декември 27, 2008, 12:21:22 »

Странни  хора !... 
Губят време и хленчат  по форумите,вместо да  се отправят  към първата адвокатска кантора, за да получат  компетентно мнение и консултация ...
Време  му е  на българинът да си смени  чипа , както казваше Кобургготски  и  да ликвидира  андрешковския си манталитет и байганьовски  табиет...  Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #5 : Декември 31, 2008, 12:26:32 »


Необходимите документи са:
- Нотариален акт /проект/ - може да се изготви от самия нотариус или от адвокат.
- Документ за собственост /във вашия случай съд. решение за делбата/
- Данъчна оценка /издава се от данъчната служба по местонахождение на имота/
- Декларация че продавачът няма непогасени поблични задължения.
- Скица
В случай, че продавачът е семеен, а имотът е съпружеска имуществена общност - акт за гр. брак. Усмивчица
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: