Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Отказ от дарение  (Прочетена 2055 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
andy
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« : Юли 19, 2013, 10:29:03 »

Здравейте!
През 1992 г. родителите ми прехвърлиха собствеността върху техен апартамент чрез дарение без поставени условия.По същото време закупиха апартамент на брат ми и съпругата му (младо семейство-студенти), като при покупката директно го записаха на тяхно име. Брат ми знае за дарението. Имам опасения, че брат ми ще предяви претенции за запазена част като наследник на апартамента, който ми е дарен в момента, в който може да го направи съгласно законодателните разпоредби. За щастие, родителите ми са живи и аз искам да предприема превантивни мерки, за да избегна бъдещи спорове от имотен характер с брат ми. Във връзка с изложеното, искам да попитам:
1. Може ли аз, като надарено лице, да се откажа от дарението без причина? Ако е възможно, процедурата по съдебен ред ли се извършва или пред нотариус?
2. Ако възстановя собствеността върху апартамента на родителите ми, какъв е начинът в кратък срок отново да го придобия без да се даде възможност на брат ми да оспорва решението на родителите ми и да има претенции към този имот и без апартамента да се води съпружеска имуществена общност (омъжена съм от 17 г.)?
Ще съм благодарна за разяснения по въпросите ми.
« Последна редакция: Юли 26, 2013, 08:43:42 от Tapizaushi79 » Активен
leonskia
Модератор
Джедай
****

Карма: +38/-1
Липсва Липсва

Публикации: 526WWW Ел. поща
« Отговор #1 : Юли 22, 2013, 02:48:03 »

Привет,
Пред Вас има няколко възможности, с които може да постигнете желания ефект.Разбира се, ако Вашите родители са съгласни на това.
Ако прехвърлят имота не под формата на дарение възможността брат ви да оспори същото е нищожна.
Съветвам Ви да направите консултация, тъй като тук няма как да засеган всички възможни хипотези, пред които можете да се изправите.
Активен

Dixi et animam salvavi
andy
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« Отговор #2 : Юли 23, 2013, 11:31:47 »

Благодаря Ви, че взехте отношение по въпросите ми. От думите Ви правя извод, че няма пречка аз да се откажа от дарението без да посочвам изрични причини за това. След действието по отказа, според Вас имам различни варианти за прехвърляне на собствеността с оглед имотът да е мое владение без право на запазена наследствена част от брат ми. Ако не Ви притеснявам много, бихте ли ми казали дали е необходимо писмено съгласие от родителите, че приемат моя отказ от дарение, т.е. при процедурата по отказа необходимо ли е тяхното присъствие или аз сама мога да свърша тази работа.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: